Freestylerit lähtevät olympialaisiin haastajana – mutta kaikki on mahdollista

Vapaat tyylittelijät matkalla takaisin huipulle.

Freestylehiihdon ainoa suomalainen olympiavoittaja Janne Lahtela hakee lajin kunniakkaille olympiaperinteille jatkoa nykyisin Suomen maajoukkueen päävalmentajana. Salt Lake Cityssä 2002 kumparelaskun kultaa voittanut Lahtela, 43, uskoo, että Mikko Ronkaisen kumparehopeaan Torinossa 2006 tyssännyt Suomen mitaliputki aukeaa vielä joskus. Ehkä jopa jo tulevana talvena.

– Emme mene Pyeongchangiin ennakkosuosikkina, vaan haastajana. Mutta kaikki on mahdollista, Lahtela sanoo.

– Meillä on ollut menestystä, ja minusta se kertoo vain sen, että on mahdollista nousta Suomestakin. Se antaa uskoa. En tuo urheilijoille omaa juttuani esille, mutta toki olen Kemijärveltä lähtöisin ja pystyin valloittamaan maailman huipun. Se sama on näille kaikille mahdollista myös.

Lahtelan mukaan nykymaajoukkueen parikymppiset ovat "seuraavaa aaltoa" suomalaisen freestylen "suvantovaiheen" jälkeen.

– Junioreiden maailmanmestareita niin kumpareissa kuin slopestylenkin puolella. Kovia saavutuksia on jo, mutta ne parhaat ovat vielä kaikilla edessä, myös maailmanmestaruuden pitkällä urallaan voittanut Lahtela miettii.

Pyeongchangiin ovat eturivissä tähtäämässä kumparelaskijat Jimi Salonen, Jussi Penttala ja Riku Voutilainen sekä slopestylen Joona Kangas ja Anni Kärävä. Salonen ja Penttala kävivät jo Sotshissa 2014 kokeilemassa olympiatunnelmaa (sijat 18 ja 23), mutta 19-vuotias Voutilainen, 20-vuotias Kangas ja 17-vuotias Kärävä kärkkyvät nyt ensimmäistä olympiareissua.

– Itse sain olympiahopeaa kolmansista olympialaisistani (Nagano 1998), ja voitin sitten neljännet olympialaiseni. En oleta, että joka jätkä ja mimmi voittaa ensimmäiset olympialaisensa. Sekin on juttu, mikä pitää oppia. Niin sanotusti oppirahoja, Lahtela sanoo.

Kolme tai neljä toiveissa per laji

Oppirahoja maksellaan kovalla harjoittelulla, ja ahkeralla kilpailemisella. Olympiapaikan saa 30 urheilijaa per laji, ja järjestys muotoutuu maailmancupin mukaan. Lahtelan mukaan Suomella on mahdollisuudet saada 3–4 urheilijaa sekä kumpareisiin että slopestyleen.

Kumparemiehistä Salonen ja Penttala ovat vahvasti olympiapaikassa kiinni. Saloselle Sotshi 2014 toi oppia, ja nyt 23-vuotias Jyväskylän Freestyleseuran mies on rankingissa 12:s.

– Kyllä sitä aina on miettinyt, että jos pääsisi podiumille, Salonen myhäilee alkavan talven olympianäkymistä.

Kumpareilla maailmancup alkaa Rukalla 9. joulukuuta. Slopestylen Kangas ja Kärävä aloittivat cup-kautta jo elokuussa Uudessa-Seelannissa, mutta olympiaa kohti alkaa rutistus marraskuun lopulla Itävallan Stubaissa.

– Ensi viikosta lähtien on koko ajan reissua. Olen valmis, hyvin on treenattu. Mutta vielä tarvitsee maailman huipulle päästäkseen pari tykkiä temppua, sellaista ihan älyttömän kovaa mitä ei vielä osaa. Ja se tatsi, että temput onnistuu aina. Kelissä kuin kelissä, Kangas toteaa.

– Varmuutta ja rutiinia, toinen "seuraavan aallon" suomalaistoivo Kärävä tiivistää hänkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.