HPK:n hurmos kantoi mestaruuteen – Markus Nenonen upotti Kärpät jatkoerässä

Kolmas kerta sanoi Kärppien vastustajalle vihdoin toden jääkiekon SM-liigan finaalisarjan seitsemännessä ottelussa. Tempun teki Hämeenlinnan Pallokerho, joka kukisti Kärpät vieraissa jatkoerään venyneessä kohtaamisessa 2–1 ja vei Suomen mestaruuden voitoin 4–3.

Ratkaisumaalin trillerissä iski ohi Kärppä-vahti Veini Vehviläisen ajassa 75.24 HPK:n hyökkääjä Markus Nenonen. Mestaruus oli HPK:n toinen. Ensimmäinen tuli 2006.

Voittomaali syntyi ylivoimalla. Kärppien Aleksi Heponiemi istui 2+2 minuutin jäähyllä, kun hänen mailansa näytti osuvan HPK-puolustaja Niklas Frimania silmän seudulle.

Videotallenteen perusteella vaikutti kuitenkin siltä, että Frimaniin osui HPK-hyökkääjä Niclas Luceniuksen maila.

Seitsemännen ottelun, Game Sevenin, hävinnyt Kärpät puolusti Suomen mestaruuttaan viime vuodelta.

Nenosella on hyvä laukaus, ja hän on ollut finaalisarjassa HPK:n ahkerimpia pommittajia, mutta vasta nyt tuli palkinto.

–  Aiemmin on ollut edessä tyhjää maalia ja vaikka mitä. Onneksi nyt meni sisään, Jämsänkoskelta lähtöisin oleva Nenonen sanoi.

Kärppien taika murtui

Kärpät voitti seitsemän ottelun SM-finaalisarjat kotihallissaan keväinä 2014 ja 2015. Molemmissa ottelusarjoissa häviäjän osassa oli Tappara.

Tuolloinkin jatkoeriin venyneiden finaalipelien voitto-osumat tekivät 2014 Juhamatti Aaltonen ja vuotta myöhemmin Sebastian Aho. Aaltonen upotti vastustajan ajassa 67.24 ja Aho, kun oli pelattu 81.00.

HPK:n suuri yksinäinen oli kolmannessa erässä erinomainen maalivahti Emil Larmi, joka oli ottelun lopussa ylityöllistetty. Larmi torjui muun muassa läpiajoon pujahtaneen Kärppien Nicklas Lasun laukauksen rintapanssarillaan.

–  Ei tässä ymmärrä, mitä on tapahtunut, Larmi kertoi eikä myöntänyt uskon horjuneen, vaikka Kärpät myllytti kolmannessa erässä väkevästi.

–  Piti vain ajatella, että hoidetaan oma homma niin hyvin kuin pystytään, hän lisäsi.

Laatikainen herätti pelin henkiin

Maalilla on ihmeitä tekevä voima. Sen HPK osoitti toisen erän 1–1-tasoituksellaan, jonka vastahyökkäyksen päätteeksi teki finaalien nestori, myöhemmin toukokuussa 39 vuotta täyttävä puolustaja Arto Laatikainen.

Suurin ansio vierailijalle elintärkeästä tasoitusmaalista kuuluu kiekon jään pinnasta mahallaan syöttäneelle Valtteri Puustiselle. HPK:n ykkösketjun peräänantamaton laitahyökkääjä ohjasi edellisessä ottelussa Hämeenlinnassa kohtaamisen ainoan maalin, joten hän on iskussa oikeaan aikaan.

Ilman Laatikaisen tasoitusosumaa HPK olisi suurella todennäköisyydellä pudonnut vastustajan kyydistä. Tarkasti puolustanut Kärpät rytmitti peliä mieleisellään tavalla ja piti HPK:n pihdeissä.

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen ylisti joukkuettaan antaumuksella, ja syystä.

–  Huikea joukkue, huikeita pelaajia. Kun riittävän moni uskoo asiaansa, kaikki on mahdollista, päävalmentaja tuumi.

Runkosarjassa viidenneksi sijoittuneen HPK:n valtti on ollut tasaisuus, niin ratkaisijoiden osalta kuin muutenkin.

–  Meillä on ollut tasainen kausi. Ei ole tullut kolmea tappiota enempää peräkkäin, HPK:ssa kolmannen kautensa valmentanut Pennanen sanoi.

Kärpät avasi maalihanat

Ratkaisufinaalin tärkeys näkyi varsinkin HPK:n otteissa. Pirteästi aloittanut vierailija jäi alakynteen, kun kapteeni Otto Paajasen puolitahaton kampitusjäähy poiki Kärppien 1–0-johtomaalin.

Kun jäähyä oli kaksi sekuntia jäljellä, Kärppien ykkösketjun laitahyökkääjä Jasper Lindsten rankaisi ampumalla kääntölaukauksella kiekon ohi HPK-vahti Larmin.

Kärpät otti hopeamitalit vastaan kyynelsilmin

Jääkiekkoliigan runkosarjan ylivoimaisesti voittaneelle Kärpille tappio mestari HPK:lle oli valtava pettymys. Monet joukkueen jäsenet ottivat hopeamitalit vastaan kyynelsilmin.

Varsinkin voittomaalin lipsauttanut maalivahti Veini Vehviläinen otti tappion raskaasti.

Vastuuvalmentaja Mikko Manner ja pelit loukkaantumisen takia katsomosta seurannut Mika Pyörälä lohduttivat joukkuettaan parhaansa mukaan.

Kapteeni Atte Ohtamaa otti pelin jälkeiset median kysymykset vastaan pystyssä päin.

–  Iso kunnioitus vastustajaa kohtaan, joka pelasi tosi hienosti. Omasta joukkueestani olen todella ylpeä. Varmasti annoimme kaikkemme, mutta se ei riittänyt.

Finaalisarja oli kuin maraton, jossa Kärpät vaikutti lopussa vahvemmalta. Maalinauhan katkaisi kuitenkin ensimmäisenä HPK.

Sarja oli sikäli erikoinen, että pelillisesti alakynnessä ollut joukkue vei voiton useasti. Näin kävi myös ratkaisevassa seitsemännessä pelissä.

–  Ei ole mitään jossiteltavaa, vaikka pystyimme parantamaan paljon suorituksiamme. Viimeiset kaksi peliä olivat meidän parhaamme tässä sarjassa, mutta marginaalit olivat pienet, Ohtamaa sanoi.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Korjattu aiempaa uutista klo 21.28: Aleksi Heponiemi 2+2 minuutin jäähyllä, ei Rasmus Kupari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.