Hakola palasi mestariksi ensimmäisen SM-voittonsa naapurissa – Pärmäkosken MM-kenraali toi ylivoimaisen Suomen mestaruuden

Ristomatti Hakola hiihti perjantaina Suomen mestariksi paikkakunnalla, jolla hän kiilasi hiihtoyleisön tietoisuuteen seitsemän vuotta sitten parikymppisenä hiihtäjän alkuna. Hakola voitti maaliskuussa 2012 Imatralla yllättäen uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden, kun hän vei nimiinsä 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan.

Kisapaikka oli tuolloin kilometrin päässä nykyisestä, Ukonniemen pesäpallostadionin maisemiin rakennetusta hiihtoareenasta.

–  Tämä on hyvä paikka. Nyt on molemmat Imatran stadionit korkattu, Hakola tuumasi kisasta, jossa hän jätti muut mitalistit selvästi taakseen.

Hakolalle Suomen mestaruus oli uran kuudes ja viides henkilökohtainen.

Uran ensimmäisen mestaruuden tavoin perinteinen oli perjantainkin hiihtotapa, mutta matka 15 kilometriä. Ensimmäisen ja tuoreimman mestaruuden välissä Hakola on noussut kansainvälisen tason menijäksi. Hänet tunnetaan etenkin sprinttihiihtäjänä, mutta Seefeldin MM-kisoissa 15 kilometriä haastaa vahvasti sprintin Hakolan bravuurilajina.

Pari viikkoa sitten Hakola oli Otepäässä yhdeksäs kansainvälisessä seurassa samalla 15 kilometrin matkalla.

–  Nyt oli todella hyvää tekemistä. Jatketaan tästä, Jämin Jännettä edustava Hakola sanoi.

Hyvärinen parantaa

Hakola kukisti Puijon Hiihtoseuran Perttu Hyvärisen 27 sekunnilla, ja pronssille ehti Vantaan Hiihtoseuran Anssi Pentsinen taivuttuaan voittajalle 55,3 sekunnilla.

Hyvärinen on tällä kaudella hiihtänyt vapaata hiihtotapaa paremmin kuin perinteistä. Hän uskoo, että vire paranee sopivasti kohti MM-kisoja.

–  Lähden hiihtämään sinne elämäni parhaita hiihtoja, Hyvärinen sanoi.

Hyvärisen asema MM-joukkueessa on varma, mutta Pentsinen joutuu vielä odottamaan valintoja. Alkukausi jätti toivomisen varaa, mutta viimeistä kauttaan kisaava Pentsinen uskoo korjausliikkeen onnistuneen.

–  Vire oli aika pahasti kateissa. Nyt olen saanut tekemisen meiningin kilpahiihtoon, Pentsinen kertoi ja kiitteli valmentajaansa Jussi Mikkolaa. Tämä piti "laivan kurssissa", vaikka hiihtäjän usko oli koetuksella.

Heikkinen hävisi minuutilla

Pentsisen seurakaveri Matti Heikkinen oli neljäs, eroa pronssiin jäi 7,4 sekuntia. Hakola ohitti Heikkisen ennen viimeistä 3,75 kilometrin kierrosta, ja Heikkinen hävisi voittajalle yli minuutin.

–  Vaikka minulla oli peesietu viimeisellä kierroksella, olin tosi ahtaalla, Heikkinen totesi ja sanoi, ettei minuutilla ohitetuksi tuleminen tuo hääviä fiilistä.

Pärmäkoski voitti naisten kympin

Ylivoimaisen mestaruuden tuonut kymmenen kilometrin hiihto oli Krista Pärmäkoskelle kenraaliharjoitus vajaan kolmen viikon kuluttua alkaviin Seefeldin MM-hiihtoihin. Pärmäkoski jättää Imatran SM-hiihtojen muut kisapäivät väliin ja suuntaa maanantaina korkean paikan leirille Italiaan.

–  Todennäköisesti tämä oli viimeinen kisani ennen MM-hiihtoja, Pärmäkoski sanoi.

Hän kuitenkin jätti portin kevyesti raolleen Seefeldin kisoja edeltävänä viikonloppuna hiihdettävälle Italian Cognen maailmancupille.

Ikaalisten Urheilijoiden Pärmäkoski oli Ukonniemen hiihtostadionin helpolla ladulla omassa kastissaan. Toiseksi hiihtänyt Vieremän Koiton Kerttu Niskanen jäi voittajasta 53,6 sekuntia.

Viimeisenä lähtenyt Pärmäkoski hallitsi kisaa alusta loppuun. SM-kulta on Pärmäkoskelle aikuisten sarjan kymmenes, ja yhdeksäs henkilökohtainen.

Niskaselle kausi on ollut vaikea, sillä hän ajautui harjoittelussaan syksyllä ylikuormitustilaan ja palasi kuukauden tauon jälkeen maailmancupiin vasta pari viikkoa sitten Viron Otepäässä.

–  Itseluottamus ei ole hirveän hyvä, Niskanen myönsi, mutta toivoo, että vauhti kiihtyy.

MM-kisat ovat yhä Niskasen tavoitteena, vaikka kauden mittaan hän oli vähällä jo luovuttaa. Muut maajoukkuekaverit hiihtivät kilpaa Keski-Euroopan laduilla, mutta Niskanen katsoi kisoja kotona televisiosta ja harjoitteli kävelyvauhdilla.

Perinteisellä hiihtotavalla kisatulla kympillä SM-pronssin voitti Kainuun Hiihtoseuran Anita Korva niukasti ennen Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Monosta ja Oulun Hiihtoseuran Riitta-Liisa Roposta. Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalo oli kuudes, jo lähes puolentoista minuutin päässä Pärmäkoskesta.

Nuorten MM-hiihdoissa Lahdessa kolme pronssia saavuttanut Korva puolestaan nousi lopussa komeasti uransa ensimmäiselle aikuisten SM-mitalille. Mononen hävisi Korvalle 0,4 sekuntia ja Roponen 0,7 sekuntia.

–  En odottanut mitalia vielä normimatkalta, sunnuntain sprintistä kyllä. Tuntui, ettei loppuni ollut kovin hyvä, mutta ilmeisesti muutkin väsyivät, Korva sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.