Hankasalmelainen Tähen Toivomus Suurmestariksi – Nyt pohditaan Kuninkuusraveja

Vuoden vauhdikkain raviviikonloppu alkoi Mikkelissä Kalevankankaan radalla toivotuilla kilometriajoilla. Hankasalmelaisori Tähen Toivomus voitti Suurmestaruus-ajon 19,8a-tuloksella, ja lämminveristen puolella Ranch Kellyn numeroiksi merkittiin 09,7a, mikä on tammojen Suomen ennätys.

– Kun tätä on sydämestä tehnyt ikänsä ja tuommoisen saanut, kyllä se herkistää. Tässä hommassa on paljon muutakin eikä vain raha, valmentaja Pauli Raivio herkisteli, Tähen Toivomuksen 20 000 euron arvoisen suorituksen jälkeen.

Parhaimpina kilpailuvuosinaan sairastunut ja lopulta menehtynyt Visul on pysynyt pitkään taustajoukkojen mielessä. Tähen Toivomuksen saavutukset alkavat nyt laittaa ajatuksia taka-alalle.

– Nyt tämä ajoi ohi. Ori on seitsemän vanha ja koko ajan kehittyy.

Kun hevosen ikä alkaa käsityksen mukaan vasta lähestyä parhaita vuosia, asia heittää melkoisen pohdinnan kahden viikon päästä ravattavan kuninkuuskisan suhteen. Ratkaisu pitää tehdä alkavalla viikolla.

– Koko ajan olen ollut sillai, että ei lähdetä. Ehkä pikkuisen Suur-Hollola-ajon kakkosen jälkeen tuntui, että täytyy miettiä. Nyt pitää sitten puhua toisen omistajan kanssa ihan vakavasti asiasta.

– En minä ole niin innokas lähtemään. Pitäisi yrittää muistaa, että eivät nämä ole koneita. Kun kerran ajat pehmeäksi, milläs herättelet, Pauli Raivio pohti.

Lähtö ajettiin mailin ryhmänä. Suursuosikki Välähdys oli siinä ampaisemassa kärkeen, mutta ori laukkasi. Näin ollen sen sisäpuolelta startannut Tähen Toivomus pääsi piikkipaikalle. Toisen radan jonoa vetänyt Polara pystyi lopussa työntymään aivan tuntumaan, mutta ei kyennyt vakavasti uhkaamaan.

– Ei pystytty ensimetreillä yhtään vastaamaan Välähdykselle, joten olisimme tyytyneet paikkaan sen perässä. Nyt pystyimme ajamaan voitosta, kun se laukkasi, Henri Bollström myönteli.

– Kontrolloimme lähtöä, sillä hevonen oli loistava. Ori olisi varmaan kyennyt vielä vähän kovemman ajan menemään, jos eka tuhat olisi ollut hieman reippaampi (nyt 19,5).

Alussa hännille pudonneen Välähdyksen mahdollisuudet vesittyivät lopullisesti, kun se laukkasi puoli kierrosta ennen maalia uudelleen.

– Homma oli alussa hallinnassa, että keulaan mennään helposti, mutta sitten hevonen alkoi tehdä huonoja askelia ja laukkasi, Harri Kotilainen selvitti.

Suur-Hollola-ajon edellisessä startissaan voittaneen Ranch Kellyn valmentaja Anne Luttinen oli antanut Hannu Torviselle selvän ohjeen.

Suomessa syntyneiden tammojen ennätys oli 10,4a ja ulkomailta hankittujen 10,2a.

– Sanoin, että aja niiden alle.

 

TOTO76 LÄHTÖ LÄHDÖLTÄ:

Lähtö 1, nro 1 Snabba Cash: Johti alusta loppuun. – Oli ihan sopivaa kyytiä. Hevonen meni väljästi, Mika Forss tuumi, kun kierroksen väliajaksi oli merkitty 10,5. Toiseksi pelatuin, 21,36 %. Rivin arvo 1,00 euroa.

Lähtö 2, nro 2 Ranch Kelly: Tuli kolmannesta parista ulkoa. – On aika mahdoton aika (09,7a), vaikka jouduin aikaisin lähtemään ulos. Lähdön aikana vauhtia ei niin tajua, vaikka kuulee väliajat, Hannu Torvinen päivitteli. Eniten pelattu, 57,78 %. Rivin arvo 2,00 euroa.

Lähtö 3, nro 3 Vinksa: Piti toiset takanaan. Petäjäveteläisori Kaarnalii ei saanut vapaata tilaa, joten se joutui taistelutta tyytymään toiseen sijaan. – Tosi kovaa joutui avaamaan. Kaikki oli pelissä, mutta onnistuttiin kuitenkin, Ari Moilanen viittasi vaikeimpaan hetkeen. Eniten pelattu, 34,34 %. Rivin arvo 4,40 euroa.

Lähtö 4, nro 7 Viktor Kärppä: Oli keulasta omaa luokkaansa. – On ihan uskomatonta. Kun Boker siirtyi tallista siitokseen, tämä tuli tilalle, Esa Holopainen iloitsi viidennen peräkkäisen voiton jälkeen. Eniten pelattu, 40,04 %. Rivin arvo 10,10 euroa.

Lähtö 5, nro 10 Mr Chance: Otti 2600 metrin matkalla kirivoiton. – Hevonen oli koko viimeisen tuhannen paineissaan, Iikka Nurmonen kehaisi. Kuudenneksi pelatuin, 5,95 %. Rivin arvo 95,10 euroa.

Lähtö 6, nro 9 Lonely Rider: Juoksi toisessa parissa ulkona. – Suoritus oli rautaa ja voittoaika (11,3a) on tosi kovaa valuuttaa, Olli Koivunen kehui. Seitsemänneksi pelatuin, 7,30 %. Rivin arvo 495,30 euroa.

Lähtö 7, nro 3 Tähen Toivomus: Hallitsi piikkipaikalla tapahtumia. – En etukäteen ajatellut, että pääsen keulaan, Henri Bollström tunnusti. Kolmanneksi pelatuin, 9,16 %. Rivin arvo 3977,40 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .