Hankasalmelta huipulle – Janna Pursiainen, 19, tähtää hollantilaisruuna Hierolla kouluratsastuksen arvokisoihin tänä kesänä

Kouluratsastus on laji, jossa menestyminen vaatii tuhansia toistoja ja vuosien työtä, mutta myös rahaa. Laadukas vaativalle tasolle koulutettu hevonen maksaa kymmeniä tuhansia euroja.

Jyväskyläläinen Janna Pursiainen, 19, taluttaa näyttävän tummanruunikon hevosen ulos tallista. Olemme kesäkuisena iltapäivänä Hankasalmen ratsastuskoulun kentällä, ja Pursiaisen on tarkoitus lämmitellä ykköskilparatsuaan, 13-vuotiasta hollantilaisruuna Hieroa eli tuttavallisemmin Hippua.

Haastatteluhetkellä Hippu toipuu lievästä vammasta, joten täysipainoista treeniä sillä ei tehdä. Jo elastisesta ja matkaavoittavasta käynnistä ja hevosen tavasta kantaa itsensä voi kuitenkin päätellä, että Hippu on ratsu, jonka kanssa voi yltää korkealle.

– Tällä kaudella päätavoitteemme ovat tulevana viikonloppuna Norjassa järjestettävät nuorten ratsastajien PM-kisat ja heinäkuussa nuorten ratsastajien EM-kisat, kertoo Pursiainen.

Hippu tuli Pursiaiselle Hollannista joulukuussa. Yhteistyö toimii, sillä jo tänä keväänä ratsukko ylsi kouluratsastuksen nuorten ratsastajien SM-hallikisoissa hopealle.

– Hippu on ihmisrakas, sympaattinen, yhteistyöhaluinen ja järkevä. Se yrittää aina kaikkensa. Tykkään hevosista, jotka liikkuvat hyvällä tavalla omalla moottorilla, ja Hippu on sellainen, kuvailee Pursiainen.

Pursiaisella on ratsastajan geenit ja treenaamiseen otolliset olosuhteet, sillä hän on pitkän linjan ratsastuskouluyrittäjän ja hevoskasvattajan Maarit Sormusen tytär.

 

Kouluratsastuksessa on eri tasoisia luokkia helpoimmasta eli Helppo C:stä vaikeimpaan eli Grand Prixiin. Pursiainen kilpailee Hipulla Vaativa A-tasolla, jolloin kisoissa ratsukko esittää tuomareille esimerkiksi laukanvaihdot joka kolmannella ja joka neljännellä askeleella sekä puolipiruetit, joissa hevonen laukkaa paikallaan ja kiertää puoliympyrän oman takaosansa ympäri.

Hipun vahvuuksia ovat sopeutuvaisuus eri tilanteisiin sekä piruetit.

– Sivuttaisliikkeissä voimme vielä parantaa ja olisi hyvä saada omia virheitä esimerkiksi laukanvaihtojen laskuissa vähennettyä, sanoo Pursiainen.

Kouluratsastus näyttää parhaimmillaan helpolta, mutta totuus on toinen.

– Laji vaatii hyvää kestävyyttä ja lihaskuntoa, reaktiivisuutta sekä tasapainoa. Tarvitaan päättäväisyyttä ja hyviä hermoja. Pitää osata tehdä yhteistyötä ja kompromisseja ison eläimen kanssa, Pursiainen listaa.

 

Menestys kouluratsastuksessa vaatii sekä aikaa että rahaa. Laadukas vaativalle tasolle koulutettu kouluhevonen maksaa vähintään 30 000 euroa, eikä ylärajaa oikeastaan ole.

Pursiainen viettää tallilla aikaa useimpina päivinä noin kolmesta tunnista eteenpäin riippuen kulloinkin ratsastettavien hevosten määrästä. Kisareissuissa menee päiviä.

Pursiainen myös kouluttaa tallin eri-ikäisiä omia kasvatteja tavoitteenaan nostaa niitä vaativalle tasolle. Avainsana harjoittelussa on toisto. Pikavoittoja ei ole, vaan hevosen kouluttaminen on pitkäjänteistä ja vie vuosia.

– Kun hevoselle haluaa opettaa jonkun uuden liikkeen, sitä harjoitellaan kuukausia. Nykyisistä kisahevosista Marit’s Kandela, tallin kasvatti, jäi minulle ratsastettavaksi 6-vuotiaana eli nuorena, noin helppo-C tasoisena. Reilussa kahdessa vuodessa se eteni Vaativa B-tasolle. Nyt kun hevosella on takana pidempi tauko, sitä joutuu taas vähän kouluttamaan uudelleen, kuvaa Pursiainen.

 Lähivuodet Pursiainen aikoo keskittyä kilparatsastajan uraan.

– Tavoitteena on saavuttaa SM-mitaleja ja edustaa Suomea arvokisoissa. Toivottavasti vielä joskus ratsastan Grand Prix-radan, Pursiainen kiteyttää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .