Hankasalmen Tonna otti puuttuvan MM-kullan

STT

Hankasalmen Hankaa edustava Hannele Tonna on vuosikymmenen kuulunut hiihtosuunnistuksen huippuihin, mutta vasta keskiviikkona Rusutsussa Japanissa hän otti ensimmäisen henkilökohtaisen MM-kullan. Mestaruus tuli vielä sprintissä, jossa hänen paras sijoituksensa tähän asti oli kahden vuoden takainen kuudes sija. Viestissä Tonna sai kultaa vuonna 2004 Ruotsissa.

- Kyllä voitto oli yllätys. Tuntuu vieläkin, ettei tämä ole totta, Tonna hämmästeli maalissa mestaruuttaan.

- En tehnyt yhtään virhettä, ja kilpailu meni vielä paremmin kuin tammikuun lopussa hopealle sujuneessa PM-sprintissä. Sen matkalla huomasin, ettei minuuttia aiemmin lähteneeseen Venäjän Tatjana Vlasovaan ollut eroa niin paljon.

Mestaruuden taustat?

- Eiväthän nämä olleet ensimmäiset kisani ja pystyin lähtemään tällä kerralla rennolla otteella. Jo tammikuisella Ski-O-Tourilla Keski-Euroopassa kilpailtiin avoimilla alueilla ja golfkentillä eikä silloin oikein sujunut, joten tiesin, että tarkkana on oltava, Tonna vastasi.

- Radasta tykkäsin, se oli sellainen perussetti, ei mitään erityistä.

Norjassa asuva ja aviomiehensä Eivindin valmentama 31-vuotias Tonna on pystynyt harjoittelemaan kauteen suunnitellusti ja ongelmitta.

- Myös valmistautuminen sujui hyvin. En voi sanoa, että jokin olisi huonosti, sillä mitään ei ole jäänyt tekemättä, edelleen karkkilakossa oleva Tonna totesi.

- Aikaeroonkin varauduin aivan tavallisesti, toki vähän yritin elää japanilaisen ajan mukaan. Sen verran kisa kyllä jännitti, että jokusen kerran edellisyönä heräsin.

Tonna on sijoittunut kahdesti pitkällä matkalla MM-hopealle, vuonna 2004 Ruotsissa ja 2007 Venäjällä.

Myös Suomen miehet aloittivat kisat hyvin. Olli-Markus Taivainen otti hopeaa ja Staffan Tunis sekunnin hitaampana pronssia. Taivainen voitti tammikuun lopussa neljä nuorten maailmanmestaruutta Ruotsissa, ja saman teki kolme vuotta sitten nyt maailmanmestaruuden voittanut Venäjän Andrei Lamov.

- Kisan aikana en uskonut mitaliin, mutta tiesin sen olevan mahdollista hyvänä päivänä, Taivainen sanoi.

- Joka tapauksessa olen tyytyväinen ja aikaeroon totuttautuminen jo kotimaassa kannatti.

Tunis teki virheen heti alussa.

- Ylimääräistä aikaa meni kymmenkunta sekuntia. Tyytyväinen olen, kun kisat alkoivat hyvin. Sekunnin tappio ei niinkään harmita, kun kysymys ei ollut kullasta, Tunis pohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.