Huikea sekuntitaistelu Suomen MM-rallissa – Jari-Matti Latvala on piikkipaikalla

Toyotan Jari-Matti Latvala johtaa Suomen MM-rallia perjantain pitkän, kymmenen erikoiskoetta käsittäneen ajopäivän jälkeen. Taistelu kärkisijoista on tuimaa, sillä neljä kärkikuljettajaa on vain 3,1 sekunnin sisässä.

–  Pakko minun on olla päivään tyytyväinen. Oli siellä pari erikoiskoetta, missä oli pieniä virheitä. En saanut ihan Moksissa latausta päälle ja sitten oli yksi vannerikko. Kokonaisuus näyttää kuitenkin hyvältä, Latvala summasi päivän päätteeksi.

–  Huomenna (lauantaina) on varmasti todella tiukka päivä. Aamu on ratkaisevassa roolissa. Silloin on oltava hereillä. Jos et ole, niin eroja tulee varmasti. Iltapäivällä niitä on vaikea ajaa kiinni, kuusi pohja-aikaa kirjauttanut Latvala jatkoi.

Lappi sai säädöt kuntoon

Latvalan takana toisella sijalla on Britannian tallikaveri Kris Meeke ja kolmantena Citroenin Esapekka Lappi, joka on jäänyt Latvalasta vain 2,4 sekuntia. Lappi on vihdoin löytänyt oikeat säädöt C3 WRC:hen ja ajaa pitkästä aikaa palkintosijoista.

–  Ihan niistä säädöistä tämä meno johtuu. Saatiin uusia osia tähän kisaan ja auton käyttäytyminen muuttui täysin. Se auttaa minua paljon. Se on nyt se juju, Lappi totesi.

–  Ohjaus toimii nyt niin kuin haluan. Se antaa paljon luottoa, kun auto tekee mitä haluan. Totta kai myös onnistumiset rentouttavat, kun tajuaa, että homma toimii. Saan koko ajan lisää itseluottamusta.

Erot kärjessä ovat kuitenkin marginaaliset. Myös viidentenä oleva Hyundain Craig Breen sekä irlantilaisen takana olevat tallikaveri Andreas Mikkelsen ja Citroenin Sebastien Ogier ovat vain noin 15 sekuntia kärkeä perässä.

–  Tämä on jopa vähän naurettavaa. Olemme ajaneet 120 kilometriä, ja eroja ei ole yhtään. Tämä on huippu-urheilua parhaimmillaan, Lappi naurahti.

Sunisella tuskan päivä

Ennen kisaa Ford-kuski Teemu Sunista pidettiin jopa yhtenä ennakkosuosikeista. Perjantai oli kuitenkin hänelle surkea. Suninen on rallissa vasta yhdeksäntenä yli 50 sekuntia kärjen takana.

–  Oli kyllä vaikea päivä. Tuntui, että tein parhaani eikä virheitä tullut. Silloin on aika vaikea kiristää. Jos yhtään nostan vauhtia, maalia en tule varmasti näkemään, Suninen huokaisi.

Toyotan ykköstähti Tänak on edelleen rallin voittajasuosikki. Virolainen oli kovassa vedossa ja selvitti hienosti haasteen ajaa ensimmäisenä autona reitillä. Lauantaina virolainen menee varmasti hurjaa kyytiä paremmalta lähtöpaikalta.

–  Voin olla tyytyväinen päivääni. Tein ensimmäiseltä lähtöpaikalta sen, minkä pystyin. Iltapäivä oli aika turhauttava. Lauantaista on luvassa mielenkiintoinen päivä, Tänak sanoi.

Rovanperä dominoi taas MM-ralliluokkaansa

Kalle Rovanperä karkasi Suomen MM-rallissa omille teilleen R5-autojen kategoriassa. Kolme perättäistä luokkavoittoa MM-sarjassa ajanut suomalaisnuorukainen johtaa WRC2 Pro -luokkaa ylivoimaisesti.

R5-kuskeista vain ranskalainen Pierre Louis Loubet pysyi samalla minuuttiluvulla Rovanperän kanssa. Kaksikon välinen ero on 31,6 sekuntia puuppolalaisen hyväksi.

Jo aamulla Rovanperä siirtyi luokan johtoon. Iltapäivällä meno entisestään parani huollossa tehtyjen muutosten jälkeen.

–  Autosta tuli nyt hyvä. Menimme aika lähelle viime vuoden säätöjä. Tuntui tosi hyvältä ajaa iltapäivällä, Rovanperä totesi perjantai päätteeksi.

–  Vielä pystyy kiristämään. Toisella lenkillä menin kontrolloitua ajoa vaan. Yritin väistellä kaikki kivet ja pahat paikat. Keskityin ajamaan omalla rytmillä, Skodan tehdaskuski jatkoi.

Yli puolen minuutin johtoasemassa Rovanperä voi jo varmistella, mutta se ei sovi suomalaisen tyyliin.

–  Aina se on vähän ikävää, jos kilpailu loppuu alkuvaiheessa. Ajamisesta katoaa helposti fiilis ja keskittyminen. Pitää vaan yrittää ajaa kovaa, koska jos köröttelee, niin tulee helpommin virheitä, Rovanperä summasi.

Lauantaina edessä on vielä pitkä ajopäivä, johon Rovanperä suuntaa nautiskelemaan keskisuomalaisista sorapikataipaleista.

–  Huomenna on luvassa hienoja pätkiä. Varsinkin Päijälä on hieno pätkä, kun se on aina hyvässä kunnossa ja siellä lentää paljon. Kakaristo on myös hieno. Miksei sitä voisi vaikka morjestaa yleisöä Kakariston risteyksessä, jos johto on tätä luokkaa, Rovanperä naurahti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.