Huippu-urheilu vaatii kovuutta, mutta niin vaatii sen lopettaminenkin – Hanna-Maria Seppälä: "Minä en kilttinä tyttönä osannut sanoa ei"

Hanna-Maria Seppälä jatkaa treenaamista, kun Thomas Johansonin piti kiertää Kap Horn kaksi kertaa.

Useat suomalaiset huippu-urheilijat ovat viime aikoina ilmoittaneet uransa päättymisestä. Alppihiihtäjä Marcus Sandell, 30, jalkapalloilija Mikael Forssell, 37, sekä pikaluistelijat Mika Poutala, 34, ja Elina Risku, 26, jättävät huippu-urheilijan elämäntavan taakseen.

He eivät vielä tiedä, että tuleeko uuteen elämänvaiheeseen siirtymisestä helppo vai vaikea. Mutta se tiedetään, että huippu-urheilijan on monasti vaikea luopua urastaan.

Purjehduksen olympiavoittaja Thomas Johanson, 48, ja viisi kertaa olympialaisissa uinut Hanna-Maria Seppälä, 33, kertoivat intohimosta huippu-urheiluun ja siitä luopumisesta Jyväskylässä järjestetyssä Huipulla tulee -seminaarissa keskiviikkona.

Johanson purjehti toistaiseksi viimeisen kansainvälisen kilpailunsa vuonna 2012, kun Seppälä jätti kansainväliset altaat puolitoista vuotta sitten.

– Minun oli tarkoitus lopettaa kilpaileminen jo vuoden 1996 Atlantan olympialaisten jälkeen, kertoo Johanson, joka sijoittui niissä kisoissa Laser-luokassa kahdeksanneksi.

Ura kuitenkin jatkui ja hyvä niin. Hän voitti parinsa Jyrki Järven kanssa 49er-luokan olympiakultaa Sydneyn kisoissa vuonna 2000 ja edusti Suomea vielä Ateenan olympiakisoissa vuonna 2004. Johanson ilmoitti lopettavansa kilpailemisen olympialuokissa elokuussa 2006.

Uinnin maailmanmestari

Seppälä voitti uinnin maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena naisena vuonna 2003, kun hän oli nopein naisten 100 metrin vapaauinnissa. Lisäksi Seppälä on voittanut kaksi MM-hopeaa, yhden MM-pronssin, kolme Euroopan mestaruutta, kolme EM-hopeaa ja kuusi EM-pronssia. Vuonna 1999 alkanut kansainvälinen uintiura päättyi lyhyen radan EM-kisoihin joulukuussa 2016.

– Tein päätöksen lopettamisesta kesällä 2016. Olisin voinut vielä jatkaakin, jos olisin kokenut kilpailemisen maailman huipulla mielekkääksi, Seppälä sanoi.

Seppälä oli kouluttautunut fysioterapeutiksi uintiuran aikana ja jatkoi opiskeluja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

– Opiskeluaika liikunnalla oli raskasta aikaa. Kävin aika paljon ensimmäisen vuoden aikana Helsingistä ja asuin sukulaisten luona, selvittää Seppälä, joka valmistui liikuntatieteiden maisteriksi viime syksynä.

Seppälä on ollut kunnianhimoinen niin huippu-urheilijana kuin opiskelijana. Hän myöntää, että jaksaminen on ollut koetuksella.

– Kun tulee menestystä, niin kaikki haluavat urheilijasta oman palasensa. Ja minä en kilttinä tyttönä osannut sanoa ei, Seppälä sanoo.

– Sitten huomasin väsymiseni ja kaikesta suorittamisesta katosi ilo. Oli pakko ottaa omaa aikaa ja ladata akkuja.

Nuorten mentorointia

Seppälä on nykyisin yritysvalmentaja ja mentori nuorille urheilijoille.

– Mentoroin nuoria, nousevia lupauksia. Otan mielelläni alle 20-vuotiaita ja usein naisia, joita autan huippu-urheilijaksi kasvamisen prosessissa, Seppälä sanoo.

Hän mentoroi yhden uintiseuran edustusryhmää sekä nuoria urheilijoita myös muista lajeista. Mentoroitavien urheilijoiden nimiä hän ei halua paljastaa.

– Nuori on haavoittuvainen siinä vaiheessa, kun ruvetaan luomaan identiteettiä. Huippu-urheilijaksi kasvaminen on todella vaativa prosessi. Ei ole aina yksinkertaista yhdistää huippu-urheilu, perhe, elämä ja kaverit. Olen itse käynyt samat asiat läpi.

Yritysvalmennus ja mentorointi tuovat Seppälälle tällä haavaa toimeentulon, mutta hänen tavoitteensa ovat korkeammalla.

– Olen aina halunnut auttaa muita ja lääkärin ammatti on ollut mun haaveena. Aion osallistua lääkiksen pääsykokeisiin ensi vuonna, Seppälä paljastaa.

Maailman ympäri

Johanson kouluttautui diplomi-insinööriksi ja loi uran it-alalla.

– Vuonna 2000 oli valinnan paikka. Mulle tarjottiin mahdollisuutta lähteä purjehtimaan maailman ympäri tai sitten lähteä myymään softaa Amerikkaan. Lähdin myymään softaa Amerikkaan, vaikka purjehtiminen maailman ympäri oli ollut mulle pikkupojan unelma, Johanson kertaa.

Mutta kyllä Johanson maailman ympärikin purjehti. Hän osallistui Volvo Ocean Raceen 2008–2009 Ericsson racing teamin jäseneä. Venekunta voitti vaativan etapin Johansonin vahtipäällikön vuorolla ja sijoittui kokonaiskilpailussa neljänneksi.

Mutta sekään ei lopulta Johansonille riittänyt.

– Olin hiihtelemässä perheen kanssa vuonna 2012, kun sain puhelun. Minulle tarjottiin paikkaa Volvo Ocen Racen vaikealle etapille. Lähtö oli viiden päivän päästä ja kaksi tuntia aikaa tehdä päätös, Johanson kertoo.

Johanson lensi Aucklandiin Uuteen-Seelantiin, kiersi toistamiseen Kap Hornin ja päätti kansainvälisen kilpauransa Irlantiin yhdeksän kuukautta kestäneen etapin jälkeen.

– Siellä huomasin, että mulla ei ollut enää mitään kaipuuta kilpailemisen pariin. Elämässä on tärkeämpiäkin asioita, Johanson viittaa perheeseen.

Nauti matkasta

Seppälälle uintiura tarkoitti aikataulutettuja päiviä ja lukemattomia harjoituksia uima-altaassa. Mutta harjoitukset eivät ole koskaan olleet Seppälälle pakkopullaa.

– Jatkan treenaamista, koska tykkään siitä tosi paljon. Olen aina nauttinut treeneistä ja rutiineista, Seppälä sanoo.

Vaikka ura kansainvälisissä arvokisoissa on takana, jatkaa Seppälä kilpailemista.

– Kävin maaliskuussa rikkomassa Saksan mestaruuskilpailujen tulosrajat, Seppälä yllättää.

Miksi Seppälä osallistuu kesällä uinnin Saksan mestaruuskisoihin?

– Tuttavien kautta. Ystäväpiiri maailmalla ja mahdollisuus toteuttaa itseäni on säilyttänyt intohimoni uimiseen niin pitkään, Seppälä sanoo ja yllättää taas.

– Arvokisoihin pääseminen ja niissä pärjääminen oli vain sivutuote, jäävuoren huippu. Minä tykkäsin treenaamisesta ja itsensä jokapäiväisestä haastamisesta.

Uinnin SM-kilpailut järjestetään Jyväskylässä kesäkuun lopussa. Nähdäänkö Seppälä SM-altaassa Jyväskylässä?

– En tiedä vielä, että olenko tulossa SM-kisoihin. Lahdessa on puolimatkan triathlonkisa samaan aikaan, Seppälä paljastaa yhden intohimonsa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .