Huippukuntoinen Contador haastaa Froomen Tourilla

Espanjan huippukuntoinen Alberto Contador lähtee Ranskan ympäriajoon mestaruutta puolustavan Chris Froomen vahvimpana haastajana. Contador voitti pyöräilyn arvostetuimman etappiajon 2007 ja 2009. Vuoden 2010 voiton hän menetti dopingin takia.

Alkukauden perusteella Contador, 31, on paremmassa kunnossa kuin vuosiin, ja se enteilee hankaluuksia viime vuoden kilpailun ylivoimaisesti voittaneelle Froomelle. Viime vuonna brittiläinen Froome loisti sekä aika-ajoissa että vuorilla. Myös Contador pärjäsi nousuissa, mutta aika-ajossa hän onnistui keskinkertaisesti.

Contador on noussut Kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n rankinglistan kärkeen ja kukistanut Froomen jo kahdesti tällä kaudella. Froomen hyvin alkanut kausi tyssäsi keväällä sairasteluun.

Molemmilla suosikeilla on huolia myös joukkueestaan. Froome vahvin tuki Richie Porte on sairastellut ja lähtee kilpailuun toipilaana. Contadorin tallista puuttuu Tshekki Roman Kreuziger, jolla on ollut epäselvyyttä biologisessa passissaan. UCI tutkii Kreuzigerin tapausta, eikä hän voi osallistua kilpailuun.

Joukkuetovereiden vaikeudet ja Contadorin ennakoitu aggressiivisuus saattavat johtaa kaksikon todelliseen kaksinkamppailuun Alppien rinteillä. Contador pakotti taktiikallaan Froomen eroon joukkuetovereistaan jo Criterium du Dauphine -maantiekilpailussa. Häneltä odotetaan vuoristoetapeilla samaa taktiikkaa myös Tourilla.

Froome tähtää ratkaisuun lauantaina alkavan kilpailun 20. osuudella viimeistä edellisenä kilpailupäivänä 26. heinäkuuta. Kilpailussa poljetaan silloin 54 kilometrin aika-ajo tasaisella reitillä Bergeracin ja Perigueux'n välillä.

Ennakkosuosikkien haastajia ovat italialainen Vincenzo Nibali ja puolalainen Michal Kwiatkowski.

Nibali on voittanut urallaan Italian ja Espanjan ympäriajot. Tourilla hän polki toissa vuonna kolmanneksi Bradley Wigginsin ja Froomen perässä. Häntä pidetään alppiteiden rohkeimpana laskijana.

Kwiatkowski sijoittui viime vuoden tourilla 11:nneksi, ja kuluvalla kaudella hän on ollut erittäin tasaisessa kunnossa. Baskimaan ympäriajossa hän sijoittui Contadorin jälkeen toiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.