Huuhkajat kaatoi Armenian – Jensen ja Soiri viimeistelivät maalit

Ei se kaunista ollut, mutta voitto tuli joka tapauksessa. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue haki EM-karsintojen avausvoittonsa kukistamalla Armenian vieraissa 2–0.

Suomi oli hävinnyt karsinta-avauksensa Italialle Udinessa, joten toinen ottelu toi ensimmäiset pisteet. Suomen maalit Jerevanin illassa tekivät Fredrik Jensen ja Pyry Soiri.

Jensen viimeisteli avausosuman 14. peliminuutilla komean hyökkäyskuvion päätteeksi.

Tilanne käynnistyi, kun Teemu Pukki pelasi pallon Robin Lodille kantapäällään. Lod pelasi pallon takaisin pystyjuoksuun Pukille, joka syötti sen takatolpalle Jensenille. Avaukseen toiseksi kärjeksi nostettu Jensen kiitti ja tuikkasi 0–1-lukemat tolpan tuntumasta.

Jensenin maajoukkuesaldo on komea, sillä kahdeksassa pelissä on syntynyt kolme osumaa.

–  Teme (Pukki) pääsi läpi ja chippasi. Onneksi ehdin siihen, Jensen virnuili Viasatin tv-haastattelussa.

Armenia hyökkäsi terävästi vastaan

Johdostaan huolimatta Suomelle oli etenkin avausjakson loppupuolella vaikeuksia Armenian terävien vastaiskujen kanssa. Suomi sortui useisiin pahoihin harhasyöttöihin, ja melko syvällä puolustanut Armenia iski nopeasti vastaan.

Heikot hyökkäysten päättämiset saivat kuitenkin kotiyleisön huokailemaan kolealla Republican-stadionilla. Armenian todelliset huippupaikat jäivät ottelussa suhteellisen vähiin.

Toisen puoliajan kuva oli melko samankaltainen avausjakson kanssa. Suomi yritti rauhoittaa peliä pallonhallintajaksoilla, mutta sortui virheisiin, ja Armenia hyökkäsi terävästi vastaan.

Noin tunnin kohdalla Glen Kamara pelasi Pyry Soirin tekopaikkaan, mutta laukaus meni päin maalivahtia.

Hetkeä myöhemmin Pukki laukoi kohti maalia, pallo nousi korkealle ja maalivahti Aram Airapetjan kadotti sen hetkeksi näkökentästään. Lopulta hän selvitti tilanteen.

Pukki pääsi myös hieman myöhemmin kokeilemaan Airapetjanin torjuntavirettä ja totesi sen hyväksi.

Soiri viimeisteli maalin läheltä helpottavan 0–2-osuman, kun kamppailua oli takana 78 minuuttia. Maalista valtava osa menee Robin Lodille, joka pohjusti osuman komealla ja pitkällä kuljetuksellaan sekä syötöllään.

Ottelun lopussa Suomen maalivahti Lukas Hradecky venyi loistavaan tuplatorjuntaan ja piti verkkonsa puhtaana.

Paluu tuttuun ryhmitykseen

Italiaa vastaan Suomi pelasi kolmella keskuspuolustajalla, mutta Armenia-otteluun joukkue lähti tutulla 4–4–2-ryhmityksellä.

Kanerva oli tehnyt avauskokoonpanoonsa yhden pelaajamuutoksen, kun toppari Sauli Väisänen putosi penkille ja Jensen nousi avaukseen. Jälkikäteen ajatellen ratkaisu oli oikea.

–  Tiedettiin, että tämä peli on aikamoinen haaste. Tärkeä (voitto) henkisesti, Kanerva totesi Viasatin haastattelussa.

–  Italia-pelistä tuotiin taistelutahto, yhtenäisyys ja työmoraali. Taisteluilme oli tänään yksi voiton avain. Armeniallakin oli muutama paikka, mutta peli oli meillä aika hyvin kontrollissa. Esitys oli suhteellisen tasapainoinen.

Suomen EM-karsintaurakka jatkuu kesäkuussa kotipelillä Bosnia ja Hertsegovinaa sekä vierasottelulla Liechtensteinia vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.