Hymy naamalla, vaikka välillä vähän sattuu – katso kuvasarja Hippoksen cheerleading-viikonlopusta

Jyväskylään kokoontui viikonvaihteessa 1700 voimistelijaa.

Cheerleadingin historia alkoi Yhdysvaltojen itärannikon yliopistoissa 1880-luvulla, kun miehet kannustivat omia urheilujoukkueita. Laji naisistui voimakkaasti toisen maailmansodan aikana, ja sata vuotta syntymänsä jälkeen se rantautui Jyväskylään sekä muihin suomalaisiin kaupunkeihin.

– Se tuli jenkkifutiksen mukana. Jaguars Spirit Athletes eli JSA oli aluksi miesjoukkueen ja sitten naisjoukkueen kannustaja. Vuonna 2012 itsenäistyimme omaksi organisaatioksi, kertoo lajin historiasta JSA:n puheenjohtaja Maiju Nurminen.

Suomalaisten Cheerleadingin aloittelijoiden vuosi huipentui Jyväskylässä viikonvaihteessa, kun JSA emännöi 1700 voimistelijan kisoja Hipposhalllissa. Pääosin joukkueet koostuivat tytöistä ja naisista.

– Winter Wildness on aloittelijoiden kisa. Osallistujien ikähaitari vaihtelee 7–50 vuoteen.

Joukkuelaji yhdistää stuntteja, hyppyjä, maa-akrobatiaa ja kannustushuutoja sekä tanssia. Kilpailusuorituksia tehdään turvalliseksi temppuja rajoittavilla säännöillä sekä vastuullisella valmennuksella.

– Tämä on näyttävä laji, mutta voimistelijoiden turvallisuus edellä tässä mennään. Näillä pienillä ei kisaohjelmassa mennä rintaa korkeampiin nostoihin, mutta treeneissä kyllä totutellaan jo pienissäkin akrobaattisempiin liikkeisiin, myöntää Nurminen.

Cheerleading jakautuu kilpailumuotona akrobaattiseen cheeriin sekä showmaiseen tekniikkaa ja yhtäaikaisuutta korostavaan cheer-tanssiin. Joukkueet käyttävät rekvisiittaa.

– Tämä on siitä hieno laji, että kaikille tyypeille löytyy joukkueesta rooli. Olitpa pitkä tai lyhyt, hoikka tai tanakka, poika tai tyttö, mies tai nainen niin tämä sopii sinulle. Meillä on alkanut myös aikuisten aloittelijoiden kisasarja. Siinä iät vaihtelevat 18 vuodesta 50 vuoteen. Tämä sopii kaikille, ja nettisivullamme rekrymme uusia harrastajia 18. joulukuuta alkaen, paljastaa Nurminen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .