Iivo Niskasen valmentaja uskoo hiihtotekniikoiden kehittyvän – perinteinen tyyli säilyy silti

Kahteen olympiakultaan, yhteen maailmanmestaruuteen ja yhteen MM-pronssiin Iivo Niskasen valmentanut Olli Ohtonen uskoo, että perinteisessä lajissa nähdään välinepuolen lisäksi kehitystä myös teknisellä tasolla jatkossakin.

Johannes Kläbon ylämäkijuoksut ja tasatyönnön kasvanut merkitys perinteisen hiihdossa tuskin jäävät Ohtosen mukaan viimeisiksi askeleiksi teknisessä kehityksessä.

– Hiihto kehittyy. Kläbo itse asiassa jalosti Petter Northugin tyyliä, ja tasatyöntöhän nyt jo pyritty rajoittamaan säännöin.

– Luulen, että sprintti on sellainen muoto, jossa nopean voimantuoton suhteen voi teknisiä variaatioita tullakin. Jos uusia elementtejä hiihtoon tulee, niin sprintin kautta se tapahtuu, Ohtonen pohtii.

Perinteisen hiihtotavan katoamiseen Ohtonen ei usko, vaikka maailmancupissa painotus on selvästi vapaan hiihtotavan puolella.

– FIS on reagoinut tasatyönnön lisääntymiseen ja vienyt perinteisen kilpailuja paikkoihin, joissa hiihdetään pidoilla. FIS:llä ja hiihtomailla on halu säilyttää molemmat hiihtomuodot.

Ohtosen väitöskirja luisteluhiihdon biomekaniikasta menee joulukuussa esitarkastukseen, ja lähes valmiiseen työhön on luvassa enää korjauksia. Väittelemään liikuntatieteiden maisteri hän uskoo pääsevänsä keväällä.

Väitöskirjassaan Ohtonen käsittelee tekniikkaa ja voimantuottoa luisteluhiihdossa. Hän käsittelee väitöksessään sitä, miten urheilija kontrolloi nopeutta eri tilanteissa ja miten väsymys vaikuttaa tekniikkaan ja voimantuottoon.

Viiden vuoden jälkeen hiihtomaajoukkueen sprinttivalmentajan paikalta sivuun hypännyt Ohtonen ei sulje pois mahdollisuutta, että toimii tulevaisuudessa myös maajoukkueen valmennustehtävissä.

Tällä hetkellä miehen valmennuksessa on Iivo Niskasen lisäksi vain nuori Turo Sipilä.

– Maajoukkueen valmentaminen on projektityötä. Koen, että asettamamme tavoitteet täyttyivät ja oli aika hypätä sivuun kokoamaan ajatuksia.

– Halusin viettää enemmän aikaa perheen kanssa ja koen, että osaamiseni on parhaimmillaan tällä hetkellä henkilökohtaisessa valmentamisessa. Kahden urheilijan valmentaminen yhtä aikaa tuntuu optimitilanteelta, Ohtonen selvittää.

Analyyttisenä valmentajana tunnettu Ohtonen kokee, että voi kehittää itseään valmentajana juuri nyt parhaiten työnsä kautta.

Kajaanista kotoisin oleva Ohtonen on töissä Jyväskylän liikuntateknologian yksikössä Vuokatissa.

– Haluan viedä asioita teoriasta käytäntöön ja päinvastoin. Meillä on Vuokatissa parhaillaan lähdössä liikkeelle useita väitöstutkimuksia, joista riittää ammennettavaa valmentamiseen. Teemme tutkimusta hiihdon lisäksi myös ampumahiihdossa.

Valmentajana Ohtonen haluaa keskustella, arvioida ja analysoida asioita.

– Ajatusmallini on, että niin onnistumisiin kuin haastavimpiinkin tilanteisiin suhtaudutaan rauhallisesti. On analysoitava syyt, tehtävä johtopäätökset ja lähdettävä etenemään asiassa.

– Suoritus on pystyttävä purkamaan. Se on kehityksen edellytys, Ohtonen tiivistää.

Vaikka Ohtonen ja Niskanen asuvat eri paikkakunnilla, miehet ovat päivittäin yhteydessä.

– Jatkuva keskustelu on tärkeää. Saan datan harjoituksista, ja yleensä joku videoi harjoitukset Kuopiossa ja näen nekin.

– Iivo tietää ja tuntee asiat nahoissaan paremmin kuin minä. Hän ottaa koko ajan enemmän vastuuta ja roolini valmentajana muuttuu sparraajaksi, Ohtonen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .