Italia päätti Huuhkajien voittolennot – lohkotilanne silti valoisa

Suomi taisteli sinnikkäästi, mutta toivottua palkintoa ei lopulta tullut jalkapallon miesten EM-karsintaottelussa Italiaa vastaan Ratinan stadionin sunnuntain myöhäisillassa Tampereella. Lohkokärki vei rutiinillaan pelin 2–1 ja jatkaa lohkossa pistemenetyksittä kuuden kierroksen jälkeen. Suomi on lohkokakkosena, ainoat häviöt ovat kaksi takaiskua Italialle.

–  Oli heillä paikkoja enemmän. Luke (Lukas Hradecky) torjui ensimmäisellä jaksolla kaiken. Tosi vaikea oli luoda paikkoja. Siellä oli kovia jätkiä puolustuksessa. Vaikea peli, Suomen ainoan maalin tehnyt Teemu Pukki kertoi Viasatin haastattelussa.

Suomen tilanne on tappiosta huolimatta yhä hyvinkin valoisa, sillä Armenia voitti lohkon varhaispelissä Suomen pahimmaksi vastukseksi arvioidun Bosnia-Hertsegovinan. Suomi on kiinni EM-kisapaikassa, kolmen pisteen turvin Armeniaan ja viiden pisteen erolla Bosnia-Hertsegovinaan. Suomi kohtaa molemmat karsintojen jatkuessa lokakuussa.

Hradecky sai runsaasti töitä

Suomi lähti otteluun uusitulla kokoonpanolla ja ryhmityksellä. Viime pelit voittanut 4–4–2 kääntyi muotoon 5–4–1 tai ennemminkin 3–4–3, kun Sauli Väisänen tuli kolmen topparin linjaan ja laitapakit nostettiin ylemmäs. Torstain Kreikka-voiton loukkaantumisen takia missannut Lassi Lappalainen tuli laitahyökkäykseen. Tavoitteena oli mitä ilmeisimmin pitää Italian keskeltä tulevat yritykset kurissa ja samalla saada entistä enemmän vastahyökkäysvoimaa.

Alku näytti, että muokkaukset olisivat toimivia. Huuhkajat käytti avautunutta tilaa rohkean ennakkoluulottomasti Italian ollessa ihmeissään "nousukkaiden" röyhkeästä pelkäämättömyydestä. Ja samalla Azzurri sai turhautua: yleensä tehokkaasti jauhava hyökkäys tyrehtyi sinipaitaisten kannalta usein jo alkuunsa.

Kohtuullisen kokemattomalla avauksella peliin lähtenyt Italia sai kuitenkin ajatuksensa koottua Suomen ravisteltua suosikkeja ensin parilla vaarallisella iskulla. Avausjakson viimeinen parikymmenminuuttinen oli jo tutumpaa italialaisjyrää, ja maalivahti Hradecky sai runsaasti töitä. Varsinkin mainio kurotus Stefano Sensin volley-vetoon ihastutti stadionyleisöä. Italia vei jakson laukaukset 15–3, kohti maalia vedot 5–0 ja kuusi italialaiskutia jäi Suomen puolustuksen blokkaamaksi.

Suomen puolustus murtui toisen jakson 14. minuutilla

Toisella puoliajalla painostus alkoi kasvaa nopeammin. Lopulta Suomen puolustus murtui jakson 14. minuutilla. Federico Chiesan keskitykseen ei Paulus Arajuuri aivan yltänyt, ja hänen päälakeaan hiponut pallo oli seuraavaksi Italian kärkimiehen Ciro Immobilen päässä. Neljä nollapeliä putkeen torjunut Hradecky kaivoi pelivälineen verkostaan, italialaisfanit omassa katsomonurkassaan riemuitsivat ja Immobile sai ensimmäisen maajoukkuemaalinsa pariin vuoteen.

Katsomossa laulut eivät kuitenkaan loppuneet, ja palkinto tuli uskollisille. Sen toi ja loi mies, jonka "pitikin": Teemu Pukin vahvan raivoisa juoksu Italian rangaistusalueelle toi rangaistuspotkun Sensin kaadettua hyökkääjän, jota Italiassa pelättiin jo ennen peliä.

Tasoittavan maalin ja Suomen ensimmäisen osuman italialaisverkkoon lähes 42 vuoteen sai tehdä Pukki. Kova kuti keskelle maalia ei antanut Gianluigi Donnarummalle saumoja. Vahti viskeli käsiään turhautuneena Pukin tuuletellessa palvovalle yleisölle karsintojen viidettä maaliaan.

Ihan kaikki ei Huuhkajilta kuitenkaan mennyt nappiin. Seitsemän minuuttia tasoituksen jälkeen pallo oli Suomen maalilla, oltuaan ensin rangaistuspilkulla. Sauli Väisänen sai pallon käteensä italialaiskeskityksestä, ja ottelun skottituomari Robert Madden ei epäröinyt sen enempää kuin seitsemän minuuttia aiemmin. Pilkun laittoi tarkasti sisään Jorginho, Hradeckyn aavistaessa oikein vaan ei riittävästi.

–  Kyllä se (rangaistuspotku) kaivelee. Täytyy katsoa se uudelleen. Käsi oli lähellä kroppaa, ja peliasento oli luonnollinen. Ei helppo ratkaisu ilman VARia, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva viittasi videotarkastusmahdollisuuteen, jota EM-karsinnassa ei ole.

–  Sääli poikien, äijien puolesta, Kanerva jatkoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.