Italialle shokkitappio – mestarit jäävät alkulohkoon

Jalkapallon hallitsevan maailmanmestarin Italian tie Etelä-Afrikan MM-kisoissa päättyy alkulohkoon. Jättiyllätys varmistui, kun Slovakia kaatoi Italian 3–2 F-lohkon päätöskierroksen kamppailussa.

Italia lähti otteluun tilanteesta, jossa se varmistaisi jatkopaikan vain voitolla. Ensimmäisellä puoliajalla hallitsevat mestarit pelasivat kuitenkin todella tahmeasti ja Slovakia hallitsi pelitapahtumia. Robert Vittek vei 25. minuutilla Slovakian johtoon tarkalla laukauksella alanurkkaan.

Toisella puoliajalla Italia painoi rajusti kohti Slovakian maalia ja otti pelin hallinnan itselleen. 73. minuutilla verkko heiluikin, mutta Italian kannalta väärässä päässä. Slovakian Vittek iski jo toisen maalinsa. Nyt Italian tie alkoi näyttää ylitsepääsemättömän vaikealta.

Antonio di Natale toi kuitenkin Italialle uutta toivoa tekemällä 81. minuutilla kavennusmaalin, kun pallo kimposi hänelle Slovakian maalivahdin Jan Muchan torjunnasta.

Kavennuksen jälkeen Italia yritti vimmatusti tasoitusmaalia, mutta Kamil Kopunek näytti iskevän 89. minuutilla joukkueelle lopullisen kuoliniskun vietyään Slovakian 3–1-johtoon.

Italia ei luovuttanut, Fabio Quagliarella kavensi lisäajalla 2–3:een komealla chippauksella rangaistusalueen ulkopuolelta. Tämän jälkeen hallitsevat mestarit ehtivät vielä luoda viimeisen painostuksen Slovakian maalille. Koska Paraguay ja Uusi-Seelanti päätyivät samaan aikaan maalittomaan tasapeliin, tasoitus olisi tuonut Italialle jatkopaikan.

Maalia ei kuitenkaan tullut, joten Italian pelit päättyvät alkulohkoon ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1974. Joukkue jäi peräti lohkon viimeiseksi, kun jalkapallokääpiö Uusi-Seelantikin pystyi parempaan.

Hallitsevan maailmanmestarin jääminen alkulohkoon ei ole ainutkertaista, viimeksi vuonna 2002 Ranska koki saman kohtalon. Nyt juuttuivat kuitenkin alkulohkoihinsa molemmat vuoden 2006 kisojen finalistit, kun myös Ranska jäi lohkonsa jumboksi.

Slovakian joukkue juhli jatkopaikkaa villisti. Maa oli monien kirjoissa jo ulkona kisoista jäätyään tasapeliin Uutta-Seelantia vastaan ja hävittyään Paraguaylle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.