Jäätynyttä peukaloa pahempaa oli norjalaisten kyyti – Pärmäkoski sijoittui kuudenneksi Rukan minikiertueen takaa-ajossa

Maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski ei vaipunut epätoivoon, vaikka palkintokorokesijat maastohiihdon maailmancupin Rukan minikiertueen takaa-ajossa karkasivat. Pärmäkoski lähti kymmenen kilometrin vapaan taipaleelle kolmantena ja tippui lopulta kuudenneksi.

–  Alussa yritin lähteä kovaa liikkeelle, ettei (Natalia) Neprjajeva saa peesihyötyä. Myös hänellä taisi olla aika vaikea päivä, kun hän ei siihen peesiin tullut, Pärmäkoski mainitsi hänen perään startanneen venäläisen.

Pärmäkoski yritti tavoittaa toisena lähteneen Yhdysvaltojen Sadie Maubet Bjornsenin ja pääsi kilpailun alkuvaiheessa tuntumaan. Sitten alkoivat vaikeudet.

–  Kova alkuvauhti kostautui minulle. Hapot eivät huuhtoutuneet laskussa. Peukalo vähän jäätyi, mutta se ei haitannut hiihtoa. Muuten pysyi kroppa lämpöisenä, Pärmäkoski sanoi.

"Omaa kehoa on kuunneltava"

Kärjestä startannut Therese Johaug meni menojaan ja sai minikiertueen kolmen parhaan joukkoon seurakseen maannaisensa Heidin Wengin ja Astrid Uhrenholdt Jacobsenin, jotka ohittivat Pärmäkosken.

–  Sitten kun Heidi ja Astrid hiihtivät ohi, niin ei ollut jalkaa siihen kyytiin. Heidän vauhti oli sen verran kova, Pärmäkoski myönsi.

–  Omaa kehoa on kuunneltava. Ylivauhtiakaan ei voi mennä. Heillä oli parempi jalka, ja (Jessica) Diggins tuli myös ohi. Sprinttinousussa ei ollut jakoja häntä vastaan, Pärmäkoski kertasi nousua, missä Diggins ratkaisi lopullisesti taistelun kiertueen viidennestä sijasta.

Päivän osuusajoissa Pärmäkoski oli 15:s. Perjantaina hän putosi sprintin pudotushiihtojen ensimmäisessä vaiheessa ja oli lauantaina perinteisen kympillä toinen. Normaalimatkojen osalta kausi käynnistyi varsin hyvin.

–  En ole koskaan hiihtänyt Rukan triplaa kovin hyvin, joten olen tyytyväinen, että selvisinkin näinkin hyvin tästä, Pärmäkoski summasi.

–  Tämä oli hyvä viikonloppu. Tämä vapaan kisa ei ollut täydellinen suoritus, mutta ei katastrofikaan. Eilistä hiihtoa pidän kovana suorituksena.

Ei peesiä vaan kohmetta Niskaselle

Kerttu Niskanen sijoittui toiseksi parhaana suomalaisena 12:nneksi ja putosi lähtösijaltaan yhden pykälän. Hän valitteli sopivan peesin puuttumista.

–  Minulla oli taktiikkana se, että yritän saada Heidin (Weng) kiinni. Tai sitten jos en pääse siihen, niin Diggins tulee muutaman sekunnin päästä. Mutta ei ollut mitään jakoa. Kyllä he menivät kovaa, Niskanen puhalteli.

–  Sinnittelin Digginsin perässä ensimmäisen nousun, mutta nousun päällä piti päättää, että saan tasaisen vedon. Tytöt hiihtivät varmasti ajallisesti todella hyvät kisat. Harmittavasti piti hiihtää yksin. Joskus peesit eivät vain osu, Niskanen lisäsi.

Rukalla puhalteli lauantaina tuuli, ja pakkasta oli reilut kymmenen astetta.

–  Oli aika kylmä. Hiihdimme kauden ylivoimaisesti kylmimmissä olosuhteissa. Ehkä tuuli teki pakkasen lisäksi sen, että hiihto oli kohmeista. Toisaalta hiihto oli myös jaksavaa, kuntoonsa luottanut Niskanen jutteli.

Johanna Matintalo ja Laura Mononen jakoivat 34. sijan. Anne Kyllönen oli 37:s.

–  Aika paljon jää hampaankoloon. Kausi on pitkä, mutta kokonaismaailmancupin kannalta jäi saamatta aika paljon pisteitä. Todella huono alku kauteen. En odottanut näin huonoa, Mononen summasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Niskanen hiihti kolmanneksi, Norjan kaksikko karkasi Rukan loppunousussa