JBA haastavista lähtökohdista historiansa ensimmäiseen playoff-kotiotteluun – "Tänään otettava yleisöstä energia"

Jyväskylä Basketball Academy hävisi keskiviikkona ensimmäisen kohtaamisen Kaarinassa.

Kesällä 2016 perustettiin jyväskyläläistä ja keskisuomalaista koripalloa kehittämään Jyväskylä Basketball Academy. Samalla JBA:n edustusjoukkue peri HoNsUn paikan miesten koripallon 1A-divisioonassa. Tänään JBA pääsee pelaamaan historiansa ensimmäisen kotiottelun pudotuspeleissä.

Viime kaudella sarjassa pelasi kymmenen joukkuetta, joista neljä parasta etenivät pudotuspeleihin. JBA jäi niukasti viidenneksi. Tällä kaudella 1A-divisioona laajeni 12 joukkueen sarjaksi, ja pudotuspeleihin etenivät kahdeksan parasta. JBA:n saldo runkosarjassa oli 11 voittoa ja 11 tappiota, mikä riitti sijaan seitsemän. Niinpä JBA eteni lyhyen historiansa aikana ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin.

Puolivälieriin JBA sai vastaansa runkosarjan kakkosen, Ura Basketin. Puolivälieräsarja alkoi keskiviikkona Uran kotisalissa Kaarinassa, jossa JBA kärsi tappion lukemin 92-68.

– Keskiviikon ottelu oli haastava, sillä jouduttiin varhain virhevaikeuksiin. Osa rikkeistä oli vastustajan hyvyyttä, osa meidän tyhmyyttä ja kokemattomuutta. Sitten ero repesi ensimmäisen puoliajan aikana, kun vastustaja pääsi ennen taukoa jatkuvasti vapaaheittoviivalle, JBA:n päävalmentaja Mikko Tupamäki kertoo.

– Toinen puoliaika oli ihan ok. Siitä saimme paljon materiaalia, josta ottaa eväitä seuraaviin otteluihin.

Pääsarjakokemusta ja vahva jenkkivahvistus

Ottelusarja jatkuu siis tänään Jyväskylässä. Välieriin etenemiseen vaaditaan kolme voittoa.

Haastaakseen Ura Basketin puolivälieräsarjassa JBA:n tulisi pystyä pysäyttämään kaarinalaisten ykköstykki, yhdysvaltalainen 198-senttinen ja 100-kiloinen sentteri, Brian Moultrie. Aiemmin Suomessa muun muassa BC Nokiaa edustanut Moultrie teki ensimmäisessä puolivälierässä tupla-tuplan; 24 pistettä ja 11 levypalloa. 

– Hän on niin hyvä pelaaaja, että varmasti tekee jonkun verran pisteitä joka tapauksessa. Sen kanssa on vain pystyttävä elämään. Mutta toki helpot korit pitää estää ja vaikeuttaa hänen pelaamistaan levypalloissa, Tupamäki toteaa.

Toinen Ura Basketin tehomies keskiviikon ensimmäisessä kohtaamisessa oli kaudet 2011-2017 Korisliigassa pelannut Aleksi Akpaso. Suomen nuorten maajoukkuettakin edustanut laituri nakutti 18 pistettä. Korisliiga-kokemusta Ura Basketissa edustavat lisäksi muun muassa SM-hopeaa Torpan Pojissa voittanut Pyry Rainamaa ja takamies Ville Hänninen.

Takapelaajat vähissä

JBA on harvoin tällä kaudella saanut täyden rosterin kasaan. Kapteeni ja takamies Robert Juvonen on ollut sivussa joulukuusta lähtien selkävaivojen vuoksi. Keskiviikon ottelusta lisäksi sivussa oli toinenkin takamies, runkosarjan lopulla hyvään vireeseen äitynyt Ville Lehtonen. Lehtosen, kuten myös polvivaivoista kärsineen sentteri Jere Luoman, pelikunto perjantai-illan ottelun alla on epävarma. 

Ensimmäisessä puolivälierässä JBA:n tehokkaimmiksi pistemiehiksi nousivatkin 14 pistettä pussittaneet Lappeenrannan NMKY:n kasvatti Anton Kankaanpää ja vasta 20-vuotias Valtteri Leppänen.

Päävalmentaja Tupamäki nostaa esille muutaman seikan, joiden kautta JBA lähtee perjantaina haastamaan Ura Basketia keskiviikkoa terhakkaammin.

– Meidän pitää olla puolustuspäässä fiksumpia, eikä päästää kaveria niin helposti vapaaheittoviivalle. Sen lisäksi pitää onnistua heittopelissä paremmin, sillä pienenä joukkueena emme korin alle pääse helposti. Keskiviikkona loimme paljon hyviä heittopaikkoja, mutta osuimme kolmosen kaaren takaa vain 9/30 heitoista. 

– Tämä on lisäksi meille jo neljäs ottelu kahdeksaan päivään, vieläpä vähän vajaalla rosterilla. Energiavarastot alkavat olla siis tyhjät. Mutta tänään on kaivettava kotiyleisöstä se energia. Ei meitä kotona ole helppo kaataa, Tupamäki lupaa.

Koripallon 1A-divisioonan toinen puolivälieräottelu JBA - Ura Basket Jyväskylän Monitoimitalolla perjantaina 9.3. klo 18:30. 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .