JBA-historian ensimmäinen sopimuspelaaja Robert Juvonen ensi kaudella Korisliigassa – "JBA:ssa syttyi täysin uusi kipinä koripalloon"

Kun Jyväskylä Basketball Academy perustettiin kesällä 2016, oli edustusjoukkueen ensimmäinen sopimuspelaaja Robert Juvonen. Keravan Kori-80:n kasvatti toimi kaksi kautta joukkueen kapteenina.

Ensi kaudella odottavat uudet haasteet. Kesäkuussa Juvonen solmi 1+1 vuotisen sopimuksen viime kaudella sijalle kymmenen Korisliigassa yltäneen Lapuan Kobrien kanssa.

– Kehityin parin vuoden aikana JBA:ssa koripalloilijana enemmän kuin varmaan sitä edellisen kymmenen vuoden aikana yhteensä. Voi sanoa, että JBA:ssa syttyi täysin uusi kipinä koripalloa kohtaan, 26-vuotias Juvonen hehkuttaa.

Mikko Tupamäen merkitys

Juvonen muutti Jyväskylään syksyllä 2013 ja aloitti opinnot yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Aluksi pelejä kertyi BC Jyväskylän ja HoNsUn kokoonpanoissa sekä yksi kevät Liikunnan Riemussa. Ura ei varsinaisesti vaikuttanut olevan nousukiidossa ja myös loukkaantumiset vaivasivat. Kesällä 2016 into syttyi kuitenkin uudelleen, kun Jyväskylä Basketball Academy perustettiin ja päävalmentaja Mikko Tupamäki otti yhteyttä.

– Mikko soitti ja kertoi JBA:n toiminta-ajatuksista. Tiesin hänen valtavan halun kehittää pelaajia ja hänen meriittinsä nuorten pelaajien valmennuksesta. Omakin kroppa oli siinä vaiheessa kunnossa, joten innostuin, Juvonen muistelee.

Kaudella 2016-2017 eli ensimmäisellä JBA-kaudella Juvonen tahkosi takamiehen tontilla 20 ottelua 17,7 pisteen ja 3,7 syötön keskiarvolla. Viime kaudella mies kärsi selkävaivoista pelaten lopulta vain yhdeksän ottelua 22 pisteen ja 4,4 syötön keskiarvolla.

Juvosen kaikissa kommenteissa JBA-aikaan liittyen nousee esille Tupamäen valmennusosaaminen. JBA onkin esittänyt 1A-divarissa loistavia otteita nuorella miehistöllä. Viime kaudella JBA ylsi divarissa playoff-peleihin asti.

– Joukkuepalavereissa huomasimme, miten kaikki yksilöt ovat kehittyneet JBA:ssa. Toki tilastot eivät ole kaikki kaikessa, mutta toisaalta heittoprosentit, levypallotilastot yms. eivät valehtele. Itse koen kehittyneeni eniten taktisessa osaamisessa. Uskon, että JBA-vuosien jälkeen olen valmis Korisliigan peleihin, Juvonen paaluttaa.

Divaripelit eivät enää kehittäisi optimaalisesti

Keväällä heti koripallokauden päätyttyä JBA uutisoi, että Juvonen lähtee hakemaan haasteita 1A-divisioonaa korkeammalta. Yhden kauden mies toki jo aiemmin on Korisliigaa maistanut Kotkassa. Kauden 2010-2011 päätteeksi KTP voitti SM-pronssia, mutta vielä tuolloin Juvosen rooli pääsarjatasolla jäi pieneksi.

– Jo yli vuosi sitten, kun tein jatkosopimuksen JBA:n kanssa, sovittiin, että yksi kausi vielä Jyväskylässä ja sitten haetaan haasteita korkeammalta. 1A-divari ei ole enää se taso, joka olisi optimaalisinta oman kehitykseni kannalta, Juvonen näkee.

– Mutta sehän on koko JBA:n ajatus – kehittää pelaajia niin, ettei 1A-divari enää ole riittävä taso, vaan pelaajat olisivat valmiita kovempiin peleihin, Juvonen muistuttaa.

Ammattilaiskoripalloilijan elämää

Elokuussa Juvonen muuttaa Lapualle. Opinnot Jyväskylässä on viittä vaille maisterin papereita valmiiksi suoritettu ja nyt tavoitteena on päästä kokeilemaan täysipainoisesti rajoja koripalloilijana.

– Olen kuullut muilta pelkästään positiivista palautetta Lapuan Kobrien toiminnasta, vaikka viime kaudella he säilyttivät paikkansa Korisliigassa vasta karsintapelien kautta. Uskon, että kyseessä on joukkue, jossa pääsen keskittymään täysammattilaisena koripalloon ja saan heti vastuuta, Juvonen kertoo.

Lapuan joukkue pelaa Juvosen mukaan Korisliigaa melko kapealla materiaalilla. Se toki tarjoaa omat haasteensa, mutta myös mahdollistaa runsaat peliminuutit ja sitä myöten kehittymisen.

– Kobrien joukkue koostuu tulevalla kaudella näillä näkymin neljästä suomalaisesta ja neljästä jenkkivahvistuksesta sekä tarpeen mukaan lapualaisista nuorista pelaajista. Ymmärtääkseni he eivät ole hankkimassa puhdasta pointtia eli minun pelipaikan pelaajaa jenkeistä, joten senkin puolesta mahdollisuudet isoon vastuuseen ovat olemassa. Toki kaikki peliaika täytyy ansaita.

Vaikka Juvonen on pääsarjaa jo aiemmin kokeillut, tulee hyppy 1A-divarista Korisliigaan olemaan melkoinen.

– Divarissa ammattilaisia ei älyttömästi ole. Korisliiga on periaatteessa täysammattilaissarja. Pelaajat ovat urheilullisempia ja sarja vilisee maajoukkuepelaajia sekä hyviä jenkkivahvistuksia. Innolla odotan tulevaa kautta, Juvonen vakuuttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .