JBA:n tuore junioripäällikkö menetti elämästään 17 vuotta huumehelvettiin – nyt täysin toipuneesta Nymanista on tekeillä kirja

Se oli liikaa.

Nuorena koripallo oli aina ollut Toni Nymanin henkireikä.

Vuosi oli 1995 ja 17-vuotias Helsingin NMKY:n kasvatti oli juuri saanut kuulla lääkäriltä jotain, mikä musersi: polvi ei enää koskaan parantuisi täyteen pelikuntoon.

Samalla jo valmiiksi hento ote elämästä vähitellen kirposi.

– Polvi hajosi Ruotsissa turnauksessa. Siitä ei tullut enää kalua. Vaikeita juttuja nuorelle miehelle, Nyman muistelee yli 20 vuotta myöhemmin.

– Se oli ikään kuin viimeinen niitti. Siinä oli helppo syrjäytyä, kun se oli vähän jo muutenkin alkanut. Koulussa kun ei oikein sujunut.

Nyman ajautui polvensa kuntoutuksen aikana huonoihin piireihin.

Alkoi lähes 17 vuoden huumehelvetti, ”sumuinen jakso elämässä”, kuten Nyman kuvailee.

Tuosta ajasta Nyman istui vankilassa yhteensä yhdeksän vuotta.

– Viimeisin tuomioni kesti viisi vuotta. Siitä meni vielä pari vuotta, että sain taas kiinni elämän syrjästä. Vuoden 2011 lopulla kaikki päihteet jäivät sitten pois.

Nyman ei osaa selittää, minkälaista elämä sumuisina vuosina oli.

– Ihmiset ei varmaan voi ymmärtää, mitä olen kokenut. Niin se vain on.

Pitkän taistelun jälkeen Nyman etsi elämälleen suuntaa.

Mieleen tuli vaivihkaa vanha tuttu, koripallo, joka oli ollut Nymanille joskus niin kovin tärkeää.

– Asuin Salossa ja otin yhteyttä Vilppaaseen. Aika pian palaverien jälkeen olin jo juniorivalmentajana seurassa. Voi sanoa, että palasin korikseen heti, kun sain elämäni siihen kuntoon.

Eikä aikaakaan, kun Vilppaan edustusjoukkueen päävalmentajana toiminut Mikko Tupamäki bongasi talentin. Ihmisläheisyydestään tunnettu Tupamäki otti Nymanin mukaan Korisliiga-joukkueen toimintaan.

– Se oli uskomaton juttu. Sanotaanko, että koris ei ole yksin syy muutokselleni, mutta tärkeä pelastusrengas se on ollut.

– Muutos sinänsä vaatii sisäisen motivaation. Ulkoiset tekijät eivät pitkälle kanna. Mutta sisäisen motivaation löydyttyä mikä tahansa on mahdollista.

Valmentajakaksikkona Tupamäki ja Nyman nostivat Vilppaan mestarikandidaatiksi. Ensimmäinen SM-mitali tuli kuitenkin vasta Tupamäen jo lähdettyä Jyväskylään, kun kaudella 2016–17 Nyman toimi Vilppaassa Joonas Iisalon apuvalmentajana.

– Viime kausi (17–18) oli itselle kuitenkin ehkä valmentajana kasvattavin, kun sain vastuulleni 1B-divisioonan Perniön Urheilijat. Päävalmentajan pesti on aivan eri asia, oli sarja sitten mikä tahansa, Nyman pohtii.

Heinäkuu 2018. Toni Nyman, 41, on juuri muuttanut vaimonsa kanssa Keski-Suomeen.

Nyman tutkii uutta kotikaupunkiaan innokkain silmin. Päihteet ja rikollinen elämä ovat jääneet taakse.

Nyman on kouluttautunut nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Hän viihtyy hyvin nuorten kanssa. Ja nuoret tuntuvat viihtyvän Nymanin kanssa.

Viime vuosina Nyman on ollut töissä erilaisissa lastenkodeissa, kuntoutuksissa sekä päihdeklinikoilla.

– Koen, että mulla on paljon annettavaa. Mun on luonteva kohdata ihmisiä. Jotenkin tiedän, mitä nuoret tarvitsevat.

 

Nyman näkee Jyväskylässä suuria mahdollisuuksia. Hän aloitti heinäkuun alussa unelmapestissään Jyväskylä Basketball Academyn junioripäällikkönä. Sopimus on kaksivuotinen.

– Viime vuodet on ollut todella rankkaa työntekoa. Olin liigassa apuvalmentaja, sen lisäksi tein töitä, opiskelin ja päälle vielä junnujen valmennus. Useamman vuoden oli haaveena, että saisi keskittyä pelkkään korikseen. Nyt unelma on totta.

JBA:lle myönnetty opetus- ja kulttuuriministeriön tuki mahdollisti Nymanin palkkaamisen. Myös alueen muut seurat ovat olleet vahvasti mukana.

– Tänne on mahdollisuus luoda dynastia. Jyväskylässä on mahtava alusta koripallolle. Lisäksi on nähdäkseni mulle tavallaan vahvuus, että olen ulkopuolinen.

Nyman luettelee uuden työnsä tavoitteita: valmennuksen laadun parantaminen, seurojen valmentajien sparraaminen ja koulutus, harrastajamäärien kasvattaminen, seurojen jatkuvuus sekä harjoittelun vaatimustason nostaminen.

– Olen täynnä intoa, vaikka töitä takuulla riittää. Korisliiga on ihan toisenlainen maailma, kehittävään harjoitteluun ei ole juuri aikaa. En ollut siihen kyllästynyt, mutta ehkä kaipasin muutakin sisältöä kuin pelkkä tuloksen tavoittelu.

Nyman on erityisen innoissaan, kun pääsee jälleen tekemään töitä hyvän ystävänsä, JBA:n päävalmentaja Tupamäen kanssa.

– Meillä on ollut Mikon kanssa yhteinen haave, että jonain päivänä ollaan jossain yhdessä kehittämässä nuoria. Nyt se on totta. Me haluamme luoda tänne jotain erityistä.

Tupamäeltä Nyman on oppinut ennen kaikkea sen, ettei jokaista menetettyä levypalloa kannata jäädä surkuttelemaan.

– Kun vihdoin tajusin, ettei tässä lajia niin paljon valmenneta, vaan ihmistä, menin valmentajana harppauksin eteenpäin. Persoona ja pelaajan omien ominaisuuksien vahvistaminen ovat kaikki kaikessa.

Jyväskylässä Nyman on jo pistänyt töpinäksi. Nymanin hyvin yksityiskohtainen yksilövalmennus on jo saanut laajalti kiitosta.

– On niitä junioripäällikköjä, jotka istuu enemmän koneen äärellä. Mä tulin tänne ihan duuniin, Nyman linjaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .