Jaguaarien parikymppinen laitahyökkääjä selätti syövän – "Ruoka kaivettiin ulos kehosta osastolla"

Laitahyökkääjä Santtu Tuviala, 20, pelaa Jyväskylän Jaguaarien riveissä sunnuntaina Mikkeli Bouncersia vastaan. Tämä on pieni ihme, sillä vasta helmikuussa Tuviala sai syöpädiagnoosin. Häneltä löydettiin sidekudoskyhmyinen Hodgkinin tauti.

– Hoitovaste on ollut todella hyvä. Kokeet ovat olleet puhtaat, mitään ei ole jäljellä. Oma kuntokin antaa myöden, Tuviala sanoo.

Laitahyökkääjän pelipaikka ei ole amerikkalaisessa jalkapallossa kaikkein rankin. Taklauksia ei tule aivan niin paljon kuin keskushyökkääjillä ja puolustuksen tukimiehillä.

Tuvialalla on alkukesällä ollut lääkäreiden puolesta lupa harjoitella ja pelata normaalisti oman kunnon mukaan. Helmikuussa hänellä oli täydellinen urheilukielto. Diagnoosin jälkeisinä muutamana kuukautena urheilu ei muutenkaan tuntunut mahdolliselta. Aluksi hoidot tekivät syömisestä ja juomisestakin hankalaa.

– Hoitojen jälkeen oli muutaman päivän todella huono olo, ja pariin päivään ei oikein voinut syödä, kun vielä limakalvot kuivuivat. Vatsavaivojen vuoksi ruoka ei sitten tullut uloskaan, ja jouduin osastolle, jossa se kaivettiin ulos, Tuviala kertoo.

Tuvialan syöpä antoi merkkejä jo viime vuoden syksyllä.

– Minulla oli kuumejaksoja. Viikonlopun saattoi olla kuumetta, ja sitten se laski ja nousi uudestaan. Joulukuussa minulla oli parin viikon kuumejakso, hän kertoo.

Lääkäri ei ensin löytänyt Tuvialasta mitään hälyyttävää. Opiskelijaterveydenhuollosta hänet sitten lähetettiin keuhkokuviin, joiden ansiosta diagnoosi alkoi varmistua.

Nyt Tuvialan hoidot ovat edenneet jo siihen asti, että elokuun puolivälissä olisi näillä näkymin viimeinen hoitokerta. Kahden vuoden ajan hän on vielä tarkkailussa.

Tuviala sanoo, että nyt treenaaminen tuntuu hyvältä. Hän toteaa olevansa aikalailla samassa pelikunnossa kuin ennen sairastumista. Harjoituksissa väsymistä ei huomaa, mutta illalla treenien jälkeen uni tulee nopeasti.

– Olen oppinut elämään tämän kanssa,ja antamaan tarvittaessa itselleni anteeksi, hän sanoo.

Tuviala ei oikein vieläkään tajua sairauttaan, eikä hän ole osannut ajatella tautinsa vakavuutta. Vaikeina hetkinä on helpottanut, kun on päässyt puhumaan muiden kanssa.

– Herään aamulla, ja kaikki tuntuu normaalilta. Sitten tulee jotain, josta muistan, että tässä on jotain vähän isompaa nyt menossa. Nyt jaksan enemmän, kuin ei enää ole niin huonoja päiviä.

Tuviala on tällä kaudella ensimmäistä vuottaan Jaguaarien joukkueessa. Hän muutti muutama vuosi sitten Jyväskylään opiskelemaan JAMK:iin liiketaloutta. Ensimmäinen kesä Jyväskylässä meni asettuessa ja pelaaminen jäi väliin.

Tuviala aloitti amerikkalaisen jalkapallon muutama vuosi sitten Kouvola Indianseissa. Kehno kausi kesällä 2016 Kouvolassa sai pohtimaan jatkoa. Tuolloina Indians ei voittanut ainuttakaan ottelua, ja seurassa oli Tuvialan mukaan monenlaisia ongelmia.

Jaguaarit ja Indians pelasivat tuolloin kumpikin ykkösdivisioonassa ja Tuviala muistaa pelanneensa parhaat ottelunsa juuri Jaguaareja vastaan.

– Jyväskylässä menin sitten Jaguaarien palaveriin, ja siellä tapasin laitapuolustajan, jonka olin pari kertaa polttanut ottelussa. Siitä se sitten lähti, eikä minulla ole ollut negatiivista sanottavaa.

Tuvialalla on koripalloilijan tausta, ja se on hyvä pohja amerikkalaiselle jalkapallolle. Lajin ykkösliigassa NFL:ssäkin on useita pelaajia, jotka ovat aikuisiällä menestyksekkäästi vaihtaneet koripallon soikeaan palloon. Tuviala on laitahyökkääjäksi melko isokokoinen, parhammiksi ominaisuuksikseen hän sanoo nopeuden ja pallosilmän.

Tuviala sanoo olevansa tyytyväinen, jos voi nyt auttaa joukkuetta. Henkilökohtaiseksi tavoitteekseen hän sanoo, että olisi hienoa joskus päästä pelaamaan myös ulkomaille.

– Jaguaareissa saan mitä olen toivonut, tämä on oikea paikka missä kehittyä.

Tuviala sanoo miettivänsä, että miksi juuri hän sai syövän.

– Tauti on antanut perspektiiviä. Olen tajunnut miten hyvin minulla on asiat. Ihmiset ovat löytyneet ympäriltä.

Tuviala antaa kiitosta häntä hoitaneilla lääkäreille ja sairaanhoitajille.

– Aina on voinut soittaa, ja aina on saanut avun, joka on helpottanut. Olen kiitollinen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .