Jalkapallohullu Saksa uskalsi kaivaa liput esille

Das beste Team aller Zeiten. Mustapunakeltainen on Berliinissä valttia neljän vuoden tauon jälkeen, kun koko Saksa keskittyy kannattamaan jalkapallomaajoukkuettaan Etelä-Afrikan MM-turnauksessa.

Lipunliehuttelua ja korkeaa kansallistunnetta pidettiin Saksassa pitkään arveluttavana maan synkän menneisyyden vuoksi. Monien mielestä Saksojen yhdistyminen sai lopullisen sinettinsä vasta vuonna 2006, jolloin maa isännöi edellistä MM-jalkapalloturnausta. Sadat tuhannet ihmiset täyttivät Berliinin kadut ja olivat aidosti ylpeitä maastaan sekä pronssia vuolleen joukkueensa menestyksestä.

Liput roikkuvat jälleen parvekkeilta sekä autojen tuulilaseista eikä turnausta pääse pakoon juuri missään.

Vasemmisto- ja vaihtoehtoväen suosimassa Astra Kulturhausissa on totuttu näkemään tekno- ja punkyhtyeiden performansseja, mutta nyt rapistuneille tiiliseiniltä näkee DFB-Elfin ja MM-turnauksen muiden 31 maan suorituksia.

Vaikka suurin osa saksalaisnuorista haluaa unohtaa menneet, on jalkapallon historia yhä arvossaan. Jättinäytön vierellä on maalaus vuoden 1954 kisojen finaalissa kahdesti Unkarin verkkoon maalanneesta Helmut Rahnista.

Toisella puolella taltioituna on hollantilaispuolustaja Frank Rijkaardin sylkeminen saksalaishyökkääjä Rudi Völlerin niskaan MM-puolivälierissä vuonna 1990, jolloin Saksa voitti edellisen maailmanmestaruutensa.

1980- ja 90-luvun vaihteen meno muistuu hetkeksi mieleen, kun väkijoukon pääsy Kulturhausin avoimelle sisäpihalle estetään portilla. Sieltä täältä kuuluu "Wir sind ein Volk" ("Olemme kansa") -huutoja, tosin pilke silmäkulmassa.

Lopulta suurin osa pääsee sisälle, tosin ilman omia juomia – myös vuvuzelat ja muut torvet kerätään pois.

Sisään on pomppinut myös kenguru saksalaisystävineen. Kenguruasun sisältä paljastuu australialaismies, jolta ei puutu itsevarmuutta ennen Saksan ja Australian ottelua.

Kenguru joutuu kuitenkin poistumaan häntä koipien välissä paikalta 0–4-tappion jälkeen. Lukemat yllättävät jopa saksalaisfanit, joiden juomalaulut raikuvat pitkälle maanantain puolelle. Lähikaupan pitäjä on onneksensa ladannut oluthyllyt täyteen.

Umpihumalaisten teinien hoilanta saa osaksensa hymyjä paheksunnan sijaan. Mustapunakeltaisille povataan MM-kultaa 20 vuoden tauon jälkeen, kuten kävi silloisen Länsi-Saksan kahden ensimmäisenkin mestaruuden (1954 ja 1974) kohdalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.