Jani Karppanen on Kirin nuori tähtilukkari

Hippoksen pesäpallokentän syöttölautasella häärii uusi kuningas. Tolpat nousevat korkealle ja läsähtävät lähes aina lautaselle. Kirin Ykköspesisjoukkueen lukkarin vastuullinen tontti on sysätty vasta 18-vuotiaan Jani Karppasen harteille.

- Pari vuotta sitten en olisi vielä uskonut, että nyt syötän Kirin edustusjoukkueessa. Onhan tämä tullut aika nopeasti, mutta näytöt on näköjään riittänyt, Karppanen pohtii.

Korkeiden tolppien erikoismiehenä tunnettua Karppasta on kutsuttu pesäpallon huippulupaukseksi. Miehen kehitys on ollut vauhdikasta, mutta hän tietää, että kehityksen taustalla on terve suhtautuminen ja intohimo lajiin.

- Ei kehitys hirveän yllättävää ole, sillä sen eteen on tehty kovasti töitä. Hyvältä tuntuu, että kutsutaan lupaukseksi, mutta se kunnia pitää ansaita, Karppanen toteaa itsevarmasti.

Ykköspesis tuli Karppaselle tutuksi jo viime vuonna, kun mies sai kutsun vuokralle Kempeleen Kirin paitaan kesken kauden. Hyppy maakunta- ja juniorisarjoista ykköseen oli kova, mutta mies oli valmiina haasteeseen. Kauden päätteeksi Kempele selviytyi aina Superin karsintoihin asti.

- Taso oli paljon kovempi kuin miesten Suomi-sarjassa. Lyöjät löivät kovempaa ja olivat taitavampia. Aluksi oli hankala päästä mukaan, mutta siitä se lähti, Karppanen kertaa edelliskautta.

Kehuja satelee, kysyntää riittää

Karppasella on Kirin kanssa sopimus täksi ja ensi kaudeksi. Niiden aikana mies ehtii käydä lukionsa loppuun. Jos Kiri ei silloin ole palannut Superiin, saa kaupunki todennäköisesti sanoa hyvästit lukkarilupaukselle.

Jo toissa vuonna nuorta miestä houkuteltiin Kuopioon ja viime kauden päätteeksi kyselyjä tuli Sotkamon suunnalta.

Oulun Lipon Superpesis-joukkueen pelinjohtaja Toni Seppälä heilui viime vuonna viuhkan varressa Kempeleellä. Miehellä ei ole pahaa sanottavaa loppukesän joukkueessa pelanneesta Karppasesta.

- Olin kuullut, että hän on lahjakas ja hyvä, mutta oli vielä paljon odotuksia parempi. Tolppa on ehdoton vahvuus, mutta nuoreksi kaveriksi taktinen osaaminen oli jo viime kesänä hyvällä tasolla. Taatusti tulevaisuuden huippulukkareita. Jos lukkarin tarvetta olisi, niin varmasti olisin kiinnostunut, Seppälä hehkuttaa.

Sotkamon Jymyn Superpesis-joukkueen pelinjohtaja Mikko Kuosmanen huomasi Karppasen kyvyt johtaessaan viime kaudella Sotkamossa A-junioreiden peliä.

- Yksi lahjakkaimmista, jos ei lahjakkain nuori suomalainen lukkari. Kova käsi, hyvä hakemaan näpyjä ja erinomaiset tolpat. Vielä kun Suomen maassa on lukkaripulaa, niin miehelle löytyisi varmasti ottajia. Henkisistä ominaisuuksista, pelin rytmittämisestä ja luennasta en osaa tarkemmin sanoa, Kuosmanen analysoi.

Tolppalukkarista moniosaajaksi

Lukkarin työ vaatii monipuolista taktista älyä. Sen tietää myös Karppanen, joka tolppasyöttöjen lisäksi näkee kehittyneensä erityisesti taktisten väärien ja heittokäden suhteen.

- Kukaan ei ole täydellinen lukkarin tontilla, vaan aina tulee virheitä.

Tämän tietää varmasti myös Suomen lukkarisuuruuksiin ja Karppasen esikuviin kuuluva Toni Kohonen, joka päästi Itä-Länsi-ottelun ratkaisevan juoksun perättäisillä väärillä vastapelatussa.

Karppanen mainitsee omaksi kehitysalueekseen taktisen osaamisen kasvattamisen.

- Lukkarin pelissä vaihtotilannepelaamiseen pitää saada jotain lisää. Oikeastaan se on peliälyä, että tietää esimerkiksi paremmin missä tilanteessa heittää taktisen väärän.

Kovat pelit ja niiden tuoma kokemus taitavat olla ainoita keinoja, millä tämä osa pelistä löytää uomiinsa.

Lipon Seppälä näkee, että nuorella miehellä on kehittämistä vielä myös fysiikassa.

- Fysiikka paranee iän myötä ja sitä kautta pääsee paremmin näpyn perään. Ominaisuudet ovat kohdillaan ja kokemus kyllä opettaa, mies analysoi.

Lajin vaikeus viehättää

Karppanen matkaa kohti kovinta huippua aimo harppauksin. Maine kasvaa mennessä. Toissa vuonna mies valittiin C-poikien Itä-Länsi-ottelussa kentän parhaaksi ja viime kaudella hänet palkittiin Idän kakkospalkinnolla B-poikien juhlaottelussa.

Milloin lupaus nähdään miesten Itä-Lännessä lautasen vartijana?

- Siihen on vielä varmaan pari vuotta aikaa. Kyllä siellä on niitä huippulukkareita, kuten Kohosta ja Jani Komulaista, Karppanen mietiskelee.

Paitsi lautasen äärellä, Karppanen saa vastuuta myös Kirin mailan varressa. Lyötyjä juoksuja miehen tilillä on kaudella muutama ja lyöntivastuukin kasvaa onnistumisten myötä. Hankalan lajin monipuolisuus kiinnostaa Karppasta.

- Lajin vaikeus viehättää. Tässä pitää osata monta eri juttua. Lukkari on pelin vastuullisimpia paikkoja ja siinä mennään omilla vahvuuksilla, mies kuvailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.