Jere Hård lopettaa

Seinäjoen SM-uinneista kuului päätöspäivänä jyväskyläläisittäin sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyviin uutisiin eittämättä kuului, että Swimming Jyväskylä kauhoi lyhyen radan SM-kisoista peräti 18 mitalia. Huonoin tieto oli, että Jere Hård päätti ripustaa uikkarit naulaan.

- Aika helppo päätös. Jonkin aikaa ajatusta olen jo hautonut. Nyt kun sain alle hyvän kilpailun ja hyvät tulokset niin tähän on hyvä päättää ura, kertoi Hård lopettamispäätöksestään.

Hård pystyi heittämään hyvästit kisa-altaille hyvillä mielin. Hän ui sunnuntaina vielä 50 metrin vapaauinnissa toiseksi ajalla 22,12. Viimeksi Hård on uinut tätä kovempaa vuonna 2004. Yhteensä Seinäjoen SM-kisoissa Hård ui henkilökohtaisilta matkoilta kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. Viestiuinneissa tuli täysi suora: kultaa, hopeaa ja pronssia.

- Tässä tavallaan ympyrä sulkeutui. Voitin ensimmäisen miesten SM-mitalin Seinäjoella vuonna 1995.

Oikea elämä kutsuu


Hård on toipunut olkapääleikkauksestaan entiselle tai jopa paremmalle tasolle. Mutta nyt 29-vuotiasta uimaria kutsuvat muuta elämän alueet.

- Nyt voi alkaa oikeasti elämään. Puolivaloilla uiminen ei kiinnosta. Pitää käydä töissä ja elättää perhe, sanoi pelastuslaitoksella työskentelevä Härd.

Onko enemmän helpottunut vai haikea olo?

- On enemmän helpottunut. Eiköhän tässä ole kaikki jo uinnille annettu ja aika siirtyä eläkkeelle. Se laji on jo nähty, naurahti 23 vuotta uintia harrastanut Hård.

Nuoremmat astuvat esiin

Kokonaan uintia jyväskyläläinen ei aioa jättää. Vaikka häntä ei enää altaasta löydy, uskoo hän jatkavansa jossain muodossa altaan äärellä.

- Eiköhän minulla ole kokemuksestani jotain annettavaa nuorille.

Konkariuimari on katsellut hyvillä mielin jyväskyläläisen uinnin tulevaisuutta. Swimming Jyväskylä sijoittui seurojen välisessä pistetilastossa toiseksi Helsingfors Simsällskapin jälkeen. Kaiken kaikkiaan tulos oli seuran paras sitten vuoden 2002.

Torstaina miesten viestijoukkue voitti 4x200 metrin vapaauinnissa seurahistorian ensimmäisen miesten viestikullan. Voitto oli Hårdille varsin mieluisa.

- Olen ylpeä, että sain olla heidän kanssa viemässä viestiä ja voittamassa mestaruutta, kehui Hård viestijoukkueensa jäseniä Ari-Pekka Liukkosta, Juho Allosta ja Severi Allosta.

Parhaat muistot Berliinistä


Hård on kolmetoista vuotta uinut Suomen huipulla. SM-mitaleja on kertynyt roppakaupalla. Tarkkaa määrää hän ei osannut sanoa.

- Kyllä sitä tuolla kyseltiin. Pitää laskea seuraavan kerran kun putsaan palkintokaappia. Varmaan niitä yli sata on, mies arvioi.

Pitkältä uraltaan parhaaksi suorituksekseen jyväskyläläinen nostaa Berliinin EM-kilpailuissa vuonna 2002 uidun 50 metrin perhosuinnin Euroopan mestaruuden. Kulta tuli vielä Euroopan ennätys ajalla.

Kaikkiaan Hårdilla on kymmenen mitalia arvokisoista.

Hårdilla olisi periaatteessa saumat nousta Pekingin koneeseen. Mutta viimeisten tietojen mukaan Uimaliitto ei ole esittämässä häntä sinne.

- Sitten pitää katsoa tilanne uudelleen, jos sinne tulisi kutsu, mutta tuskin tulee.

Nyt kun uikkarit ovat naulassa, voi uinnin parissa pitkän päivätyön tehnyt Hård vain nauttia olostaan.

- Aion ihan lepäillä ja viettää aikaa koiran kanssa, vastaa Hård kysymykseen mitä meinaa huomenna tehdä, kun ei tarvitse rientää harjoituksiin.

- Seuraava työpäivä on vasta torstaina joten tässä ehtii lepäillä. Lepäillessä ja ehkä grillatessa menee aika, Hård päätti.