Joukkuevoimisteluseura Illusion Junior on noussut kovalla työllä Suomen huipulle, ja nyt edessä on kovin mahdollinen haaste

Mitä tapahtuu, kun joukkuevoimisteluseura Illusion Junioreiden treenien aikaan harjoitussalin oviaukkoon ilmestyy täysin vieras mies?

Ei mitään. Urheilijat saattavat sivusilmällä huomata oudon hahmon, mutta tekemiseen se ei vaikuta millään tavalla. Selin oleva valmentaja ei toimittajaa muutamaan minuuttiin edes havaitse. Hän on niin keskittynyt työhönsä.

Episodi kertoo paljon joukkuevoimistelusta. Ulkoisten tekijöiden ei voi antaa häiritä. Jos keskittyminen herpaantuu hetkeksikin, jokin hankala liike jää vajaaksi tai sitten yhdenaikaisuus puuttuu.

Ja silloin puuttuu aika lailla kaikki.

 

Edellinen tarina todistaa myös sen, että vaajakoskelainen Illusion on huipputasolla. Juuli Avikaisen valmentama ja Sara Gonzalez Kallan kipparoima ryhmä on kovan työn kautta noussut Suomen huipulle. Nyt sillä on edessään kovin mahdollinen haaste, MM-kisat.

– Viime vuonna just tiputtiin, mutta nyt päästiin. Nyt on sellainen innostunut jännitys päällä, kun ennen karsintoja oli vielä vähän stressinpoikasta, Avikainen kertoi.

Karsinnat olivat huhtikuun lopussa. Espanjassa Cartagenassa pidettävissä MM-kisoissa Suomea junioreiden (14–16-vuotiaat) sarjassa edustavat Illusion Jr:n lisäksi OVO Junior Team ja Minetit Elite. MM-kisoissa keskinäinen kilpailukin on kovaa, sillä alkukilpailusta finaaliin pääsee enintään kaksi saman maan joukkuetta.

– Finaalipaikka on hyvä tavoite. Suomessa ollaan kisoissa pari kertaa oltu kakkosia, mutta tiukkaa kilpailu on. OVO on kieltämättä selkeä suosikki suomalaisjoukkueista, Avikainen arvioi.

 

Maailmalla suomalaisjoukkueet ovat perinteisesti menestyneet. Suomalaisryhmien kaataminen ei kuitenkaan välttämättä tuo mitalia Vaajakoskelle.

– Venäjällä on kaksi todella kovaa juniorijoukkuetta, Gonzalez Kalla tiesi.

Illusion on käynyt kahdesti maailmancupissa kilpailemassa. Viime syksynä Pariisissa joukkue selvisi finaaliin ja oli kuudes, mutta maaliskuussa Bulgariassa alkukilpailun kuudes sija ei riittänyt finaaliin maakiintiön vuoksi.

 

Illusion Juniorit on ensimmäinen jyväskyläläisjoukkue, joka on mukana 14–16-vuotiaiden MM-kisassa. Maineikas Jyväskylän Naisvoimistelijoiden Sirius edusti Suomea naisten MM-kisoissa, mutta juniorisarjassa JNV:n edustajia ei ole nähty. Mikä tekee Illusion Junioreista erinomaisen joukkueen?

– Me olemme rohkeita esiintymään, ollaan itsevarmoja ja meidän vaikeusosamme ovat riittävän vaikeita, Gonzalez Kalla perusteli.

– Tässä joukkueessa on hyvin motivoituneita urheilijoita, Avikainen lisäsi.

Yksi vahvuuksista lienee joukkuehenki. Kuvaavaa on, että kapteeni Gonzalez Kalla on vahvasti joukkueen tukena, vaikka hän ei jalkavammansa vuoksi voikaan Espanjassa kilpailla.

– Tsemppaan muita ja vien joukkuetta eteenpäin. Olen mukana henkisenä tukena, hän mainitsi.

Kapteenin ikävä poisjäänti aavistuksen helpottaa ryhmän keskinäistä kilpailua. Vieläkään tosin koko joukkue ei pääse esiintymään MM-areenalle.

– Meillä on kymmenen tyttöä joukkueessa ja heistä valitaan seitsemän kilpailevaan kokoonpanoon, Avikainen selvitti.

 

Nuorten alkukilpailu on Cartagenassa perjantaina. Tässä vaiheessa harjoittelu MM-kilpailua varten on enää hienosäätöä. Suuri työ on tehty jo aiemmin.

– Pikkuhiljaa aletaan olla valmiina, mutta ehkä tarinaa pitää vielä kirkastaa, Avikainen mainitsi.

Illusionin ohjelmassa teemana ovat liskot. Voimistelijat esittävät erilaisia liskoja, joiden taustalla ovat erilaiset tarinat. Niitä siis vielä kirkastetaan.

– Toinen asia tässä vaiheessa on pitää huoli, että ei aleta esimerkiksi jännityksen vuoksi pienentää liikkeitä, Avikainen kertoi.

Pieniin yllätyksiinkin kannattaa vielä varautua.

– Suomessa kisoissa pysytään aina tiukasti aikataulussa, mutta ulkomailla aikataulu saattaa venyä useita tunteja. Se aina jonkin verran vaikuttaa valmistautumiseen, Avikainen muistutti.

Aikataulujen venyminen voi tuoda mukanaan pieniä murheita. Mutta varmaa on, että Illusion Junior ei vähästä hätkähdä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .