Juha Kankkuselle gallialainen kukko ja oma tie

Juha Kankkunen sai rutistuksen Timo-veljeltään, joka toimii MM ralleissa mestarin jäänuottiryhmässä. Matti Salmi

Ari Mäntylä

Juha Kankkusen neljättä ralliautoilun maailmanmestaruutta juhlittiin perinteisin menoin perjantai-iltana Laukaassa. Kankkusta muistettiin lukuisilla lauluilla, lahjoilla ja tervehdyksillä.

Laukaan kunta kunnioitti oman pitäjän poikaa nimeämällä Lankamaan soratien uudelleen. Tie tunnetaan tästä lähtien Juha Kankkusen tienä.

— Siellä on ollut hyvä harjoitella. Lankamaan tie on ollut samassa kunnossa kuin Safari -rallin reitti, Kankkunen velmuili.

Paikalliset yrittäjät lahjoittivat Kankkuselle gallialaisen kukon. Lahjaidea juontaa juurensa edellisiin mestaruusjuhliin, jolloin Kankkuselle annettiin härkätaistelun harjoitteluvehje Espanjan Carlos Sainzin kukistamisen kunniaksi. Kun tänä vuonna Kankkusen taakse jäivät ranskalaiset Francois Delecour ja Didier Auriol, oli yrittäjien mielestä gallialainen kukko nyt paikallaan.

Jo päivällä yrittäjät lahjoittivat Kankkuselle oman talon. Pohjapinta-alaltaan 700 neliösentin Juhan talo oli tosin tehty piparista.

Tunnin ajan Kankkuselle kannettiin toinen toistaan veikeämpiä lahjoja. Pikkutraktori, Juha-nukke, puuhevosen ja tyynyiksi tehdyt possut ja kissat kielivät siitä, että sukulaiset ja ystävät toivovat Mannilan tilalle jo jälkikasvua. Kankkunen tyytyi myhäilemään yhdessä tyttöystävänsä Pirjo Kuivasen kanssa, mutta lupasi miettiä perheasioita, kun rallirintamalla hiljenee.

Juha Kankkusen äiti Julia Kankkunen letkautti perjantai-iltana aforismin, josta ainakin laukaalaiset ovat yhtä mieltä.

— Asioos miestä tarvitaan, puita hakkaa muijatkin.

Julia-äiti heitti piikkinsä epäilemättä niille ralliautoilun ammattilaisille, joista ei tänä vuonna ollut MM-sarjassa vastusta Juha-pojalle. Juha voitti tänä vuonna viisi MM-osakilpailua ja neljännen maailmanmestaruutensa.

— Vaikka en olekaan rallipolulla katsomassa, kun auto viuhahtaa ohi, niin pidän kotona kirjanpitoa rallin aikana, selvitti Julia-äiti ja halasi poikaansa.

Julia Kankkunen oli väsännyt pojalleen ja hänen valitulleen Pirjo Kuivaselle kaksi pehmolelua; kissan ja possun.

— Tämä possu on Juhalle, koska hän on sikafarmilta kotoisin. Ja kissa on Pirjolle, Julia-äiti perusteli.

Perjantain juhlissa Kankkusen kättä kävi puristamassa koko joukko keskisuomalaisia vaikuttajia aina maaherra Kalevi Kivistöstä alkaen. Virallisen osuuden jälkeen Kankkunen kapusi alas juhlakorokkeelta ja lähti tungokseen tuttuja tervehtimään. Ensimmäisten joukossa häntä ehätti onnittelemaan Laukaan entinen nimismies Leo Puumala.

— Kerran otit multa kortin pois, muisteli Kankkunen nimismiehen kanssa kaikessa sovussa niitä aikoja, kun laukaalainen ei vielä ollut rallikuuluisuus.

Vauhdikkaan ajotyylin lisäksi Kankkunen on joskus joutunut karttamaan virkavaltaa myös siitä syystä, että ikä ei olisi riittänyt auton rattiin.

— Olisinkohan ollut kahden-, kolmentoista kun lähdin ensimmäistä kertaa hakemaan yksin bensaa kirkolta, Kankkunen naurahti.

Itse juhlakalu silmin nähden nautti olostaan sukulaisten ja ystävien keskellä, vaikka juhlatouhu ajoittain vaikuttikin mahtipontiselta. Kankkunen istui aluksi suuressa, kullatussa kuninkaan tuolissa usean sadan laukaalaisen juhlittavana. Siitä huolimatta Kankkunen ei tuntenut oloaan vaivautuneeksi.

— Tämä on loistava tilaisuus. On mukava olla täällä kaverien ja ystävien kanssa, Kankkunen vahvisti.

Kankkunen ei ehdi viettää monta päivää vuodesta kotikunnassaan Laukaassa. Hänelle kertyy yli 300 matkapäivää vuodessa ja ani harvoin hänelle tarjoutuu tilaisuus käydä tervehtimässä kavereitaan Esson baarissa.

— Silloin tällöin tulee niille kyllä maailmalta soiteltua, Kankkunen totesi.

Tällä kertaa Kankkunen saapui Suomeen maanantaina. Maailmanmestarin viikko on ollut niin kiireinen, että Kankkunen tapasi äitinsäkin vasta perjantaina ensimmäistä kertaa koko viikolla.

Kymmenen vuotta ammatikseen ralliautoa ajanut Kankkunen on oppinut elämään julkisuuden kanssa. Hän tietää, että juhlia on järjestettävä paitsi ystävien ja kaverien iloksi myös tukijoiden mieliksi. Julkisuus ja juhlat ovat osa ammattia.

— Ralliautossa saan ainakin olla rauhassa. Ja kotonakin voi vetää puhelimen töpselin seinästä tai lähteä mökille, Kankkunen puntaroi.

Kankkunen lentää jo tänään seuraaviin juhliin, mutta palaa takaisin Suomeen maanantaina, jolloin hän osallistuu itsenäisyyspäivän vastaanottoon presidentin linnassa. Sen jälkeen hän vierailee Japanissa, mutta jouluna ja uutena vuotena hän aikoo Pirjon kanssa pitää pari viikkoa lomaa.

Heti tammikuun alussa Kankkunen aloittaa uuden rallivuoden, kun ohjelmassa ovat Monte Carlon rallin testit. Hän testaa Toyotaansa Monte Carlon vuoristoteillä myös 5. tammikuuta, jolloin valitaan Suomen paras urheilija vuodelle 1993.

— Autourheilulle sillä olisi suuri merkitys, jos minut valittaisiin vuoden urheilijaksi. Mutta kun nyt pääsisi edes kolmen joukkoon, arvioi Kankkunen mahdollisuuksiaan suu virneessä.

Tämä juttu oli Keskisuomalaisessa 4.12.1993. Julkaisemme tällä palstalla mielenkiintoisia, toivottavasti lukijoille muistoja herättäviä juttuja 1990-luvulta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut