Jylhän jäähyväiskauden tunnusluvut: Kaksi hiihtäjää toi neljä mitalia

Lahden MM-hiihdoissa 2017 suomalaishiihtäjät ylsivät viiteen mitaliin, ja niitä oli hankkimassa seitsemän urheilijaa. Pyeongchangin olympialaisissa mitaleita tuli neljä kahden hiihtäjän, Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken, ansiosta.

Väistyvä päävalmentaja Reijo Jylhä on tyytyväinen, että ykköstähdet onnistuivat, koska heidän onnistumisensa edellytykset oli maksimoitu.

– Tiesimme jo etukäteen, että hiihtotapojen näkökulmasta olympialaisten lajiohjelma ei ollut niin suotuisa kuin MM-Lahdessa. Nyt emme saaneet pariviesteistä mitalia vapaalla hiihtotavalla, ja naisten viestissä tuli pronssin sijasta nelossija.

– Olympialaiset kuvastivat, ettei meillä ole kovin paljon materiaalia, eivätkä vastustajat epäonnistuneet, Jylhä sanoo.

 

Kuormitusta liikaa

 

Menestyksen kulmakivien Niskasen ja Pärmäkosken takana oli monta suomalaista, jotka eivät yltäneet hiihtokaudella realistisiinkaan tavoitteisiinsa. Jylhän mukaan osa suomalaisista otti olympiakaudella riskejä, ja vaikka hiihtäjien harjoittelua kontrolloidaan säännöllisesti, kuormitus meni joillakin yli.

– Virhearviot voivat tulla sen takia, että verrataan niihin vuosiin, jolloin urheilijan palautumiskyky on ollut paremmalla tasolla, Jylhä kuvaa hiihtäjien ikääntymisen vaikutusta.

Mistään dramaattisista harjoitusmäärien lisäyksistä ei ollut kyse, joten ongelmia oli vaikea ennakoida.

– Maajoukkueurheilijoiden harjoitusmäärät eivät ole juuri lisääntyneet vuoden 2014 jälkeen. Silloin meillä oli kestävyysvaje, joka piti kuroa umpeen, Jylhä kuvaa.