Jyväskylä Basketball Academy on iso tukiverkosto kaikille

HoNsUn sarjapaikan ottavan JBA:n päävalmentaja on Mikko Tupamäki.

Nyt se on virallista. Jyväskylä Basketball Academy ry aloittaa toimintansa kesän aikana.

JBA pyrkii tarjoamaan laadukasta päivittäisharjoittelua 13–25-vuotiaille koripalloilijoille. Avainasemassa on yhteistyö seurojen, yläkoulujen, toisen asteen oppilaitosten sekä korkeakoulujen kanssa.

– Akatemian toiminta alkaa vaiheittain. Tämä on pioneerityötä, sillä vastaavaa mallia ei ole ollut aiemmin Suomessa. Siirtymävaihe on olemassa, koska mukana on isoja organisaatioita, JBA:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Juvonen muistuttaa.

– Tämä ei ole mikään muutaman vuoden projekti.

Akatemian tavoitteena on hyödyntää Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen, yliopiston ja Keski-Suomen Urheiluakatemian verkostoja ja asiantuntijoita.

JBA myös tukee alueen seuroja järjestämällä aamuharjoituksia ja kouluttamalla valmentajia.

Lisäksi JBA:n edustusjoukkue ottaa HoNsUn sarjapaikan miesten 1A-divisioonassa.

"Aika antaa takaisin"

1+2 -vuotisen sopimuksen tehnyt päävalmentaja Mikko Tupamäki on intoa täynnä.

– Minulla oli mahdollisuus jatkaa valmentamista Korisliigassakin. Tämä vaan oli sellainen homma, jossa halusin olla mukana, Salon Vilppaan päävalmentajana viimeiset viisi kautta toiminut Tupamäki hymyilee.

Laukaassa kasvaneelle Tupamäelle on iso asia palata takaisin Keski-Suomeen.

– Olen saanut täältä niin hirveästi, että nyt on aika antaa takaisin.

Tupamäen lisäksi akatemian valmennusryhmään kuuluvat muun muassa Ensio Helimäki, Juuso Konttinen ja Juuso Sainio.

JBA:n päätavoite ei ole nousta väkisin Korisliigaan, vaan tarjota kehitysalusta.

– Pelaajat ovat nyt keskiössä. Kaikki fokus laitetaan kehitykseen, Tupamäki julistaa.

– Toisaalta, jos toiminta on tarpeeksi laadukasta, ei nousua estetäkään. Jos kasvatamme 12 laurimarkkasta, niin liigaan vaan, Juvonen heittää.

Akatemian avainsana on pelaajapolku.

– Usein liian varhain pitää tehdä valinta opintojen ja urheilun välillä. JBA tarjoaa pelaajille pidemmän ajan kehittyä, Juvonen selittää.

Tupamäki sanoo nähneensä Korisliigassa, miten vaikeaa nuorilla pelaajilla on murtautua pelaavaan kokoonpanoon.

– Suomessa on ikäluokassa aina yhdestä kahteen pelaajaa, jotka voivat 19-vuotiaana Korisliiga-joukkueeseen nousta. On paljon 20-vuotiaita pelaajia, jotka joutuvat miettimään korisuran ja koulun välillä. Koska peliminuutit ja rahat ovat tiukassa, usea valitsee opinnot.

Juvosella on asiasta henkilökohtainen esimerkki.

– Olin aina se ikäluokkani maajoukkueringin 20. pelaaja. Vähän välimallin kaveri, joka olisi tarvinnut vielä aikaa kehittyäkseen. Jouduin valitsemaan koulutuksen ja koriksen välillä. Lopulta vedin molemmat vähän vasurilla. Näin molemmat kärsi toisistaan.

Uuden akatemian talous koostuu pitkälti yhteistyökumppaneista ja muista tukijoista. Koulut tarjoavat lähinnä puitteet harjoittelulle.

JBA:n taustoissa on tuttuja sitoutuneita nimiä, mutta myös täysin uusia toimijoita.

– Käsipareja on nyt lisää. Olemme olleet positiivisesti yllättyneitä, kuinka hyvin yhteistyötahot ovat ottaneet meidät vastaan.

"Jokainen lähtöisin eri seurasta"

Päätös HoNsUn korvaamisesta edustustasolla ei ollut helppo. Silti hallituksessa nähtiin tarpeelliseksi, että JBA:n edustusjoukkue kantaa organisaationsa omaa nimeä.

Ylipäätään JBA:ssa ei haluta missään nimessä astua alueen perinteisten seurojen varpaille.

– Nyt ei ole tarkoitus yhdistää seuroja yhdeksi klöntiksi. Seurat jatkavat toimintaansa ja meidän on tarkoitus tukea, Juvonen linjaa.

– Esimerkiksi Äänekosken Huimassa on Juha Stenin johdolla alkanut uusi projekti. Voimme varmasti hyötyä toisistamme, Huiman kasvatti Juvonen alleviivaa.

JBA:n hallitus on taustoiltaan kirjava.

– Nauroimme, kun tajusimme, että jokainen on lähtöisin eri seurasta. Se on hieno lähtökohta.

JBA:n ensimmäinen tapahtuma on 29. kesäkuuta, kun edustusjoukkue järjestää avoimen try-out -leirin.

– Meillä on jollain lailla edustuksen runko jo tiedossa, tuttuja nimiä HoNsUsta. Ei meillä paniikkia siis sen suhteen ole, haluamme vain kartoittaa mahdollisuuksia.