Jyväskyläläinen Sini Alusniemi taisteli arvokisamitalista lajissa, joka oli aluksi vain varovaista hiihtäjän kesätreeniä

Mikä olisikaan luontevampi tapa tulla haastatteluun puhumaan pyöräilystä kuin pyöräillä paikalle. Sini Alusniemi polkaisee Huhtasuon liikuntapuiston parkkipaikalle suoraan kahden ja puolen tunnin harjoituslenkiltä. Hän ei vaikuta erityisen rasittuneelta tai hengästyneeltä.

– Tuollainen 2–3 tunnin lenkki on mulle aika tyypillinen. Sellaisen ehtii ja jaksaa ajaa arki-iltanakin, Alusniemi kertoo.

Urheilua seuraavalle hänen nimensä saattaa olla tuttu kansallisista hiihtokisoista, joissa Alusniemi on parhaimmillaan kiusannut tosissaan Suomen maajoukkuehiihtäjiä. Ikaalisten Urheilijoiden riveissä hän kuuluu samaan viestijoukkueeseen Krista Pärmäkosken kanssa.

Meriiteillä mitattuna Alusniemen ykköslaji on kuitenkin maastopyöräily. Kovin saavutus on tämän kesän Norjan EM-kisoista, joissa hän sijoittui neljänneksi maratonmatkalla. Arvokisamitali jäi 70 kilometrin matkalla puolen minuutin päähän.

– Alusta alkaen erottui neljä naista ja lähdimme heti muusta porukasta irti. Mutta se olikin tiivis porukka. Alkupuolisko oli teknisempää, loppupuolisko aika helppoa ja nopeaa. Siinä oli vähän vaikea saada muita tippumaan. Tuli vähän hätäiltyä ja yritin irtiottoa liian aikaisessa vaiheessa. Sitten kun tuli pari kilsaa ennen maalia lopullinen irtiotto, niin en pystynyt enää vastaamaan, Alusniemi kertaa heinäkuun alussa käytyä EM-kisaa.

Nelossija on kova saavutus, kun ottaa huomioon, että maastopyöräily oli Alusniemelle aluksi pelkkä hiihtäjän kesäharrastus. Lajin pariin hänet kannusti aviomies Juha Kauppinen, joka on myös kilpaillut maastopyöräilyssä.

– Hän kävi aikoinaan ajamassa Laajavuori MTB:n ja innostui kovasti. Hän rupesi ehdottelemaan, että pyöräily sopisi varmaan hyvin hiihtäjän kesäharjoittelulajiksi. Rupesimme yhdessä polkemaan maastossa. Alku oli aika varovaista. Hyvä kun uskalsi pururatoja edes ajaa. Mutta siitä se lähti, Alusniemi muistelee yli kymmenen vuoden takaisia aikoja.

Nyt hän pudottelee Huhtasuon poluilla varsin vaivattomasti 29-tuumaisella Augmentillaan. Päällimmäisenä mielessä ei pyöri arvokisamenestys, vaan eteenpäin vie luontainen viehtymys kestävyysurheilua kohtaan. Alusniemi on myös juossut kilpaa ja kokeillut duathlonia eli juoksun ja pyöräilyn yhdistelmää. Tällä hetkellä hänelle sopii kuitenkin parhaiten pyöräily kesällä ja hiihto talvella.

– Hiihtotaustaa on rapiat parikymmentä vuotta. Lajit tukevat tosi hyvin toisiaan. Mulla on vapaan hiihto aina ollut se parempi ja vapaassa jalat korostuvat enemmän kuin perinteisessä. Huomasin jo ekoissa pyöräilykisoissa, että ominaisuuteni sopivat lajiin hyvin.

Maastopyöräilyn EM-nelonen Sini Alusniemi ei tavoittele olympiapaikkaa – tässä syy 

Alusniemi linjasi jo ennen kuluvan pyöräilykauden alkua, että hän tähtää EM-kisoihin, mutta jättää syyskuussa Sveitsissä poljettavan MM-kisan todennäköisesti väliin. Viime vuonna hän oli MM-kisoissa 12:s. Kisareissuja on priorisoitava, sillä Alusniemi käy kokopäiväisesti töissä ja kotona on 8-vuotias poika. Kisoissa huoltajana toimii oma mies.

– Suomen Pyöräilyltä olen saanut pientä avustusta kisareissuihin, jotka toteutan omakustanteisesti. Sitten kun pitää maksaa huoltajankin matka, se tuki jää aika kauaksi siitä todellisesta kulusta, Alusniemi kertoo.

Hänellä riittää kuitenkin edelleen poltetta käydä kisoissa mittaamassa omaa tasoaan.

– Minua kiehtovat hirveästi Alpeilla ajettavat kisat, joissa olen ollutkin useampana kesänä. Niissä on aivan älyttömän hieno tunnelma ja se vaativuushan on aivan toista kuin täällä Suomessa. Olen parhaimmillani ylämäissä. Ja siellähän niitä mäkiä riittää, Alusniemi hehkuttaa.

Haastattelun päätteeksi hän nousee jälleen pyörän selkään ja suuntaa maastoreittiä pitkin suoraan kohti kotia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .