Kärpät meni loppuotteluihin Tapparaa vastaan

HIFK-kasvatti Kristian Vesalainen iski vanhan seuransa pronssipeliin jääkiekkoliigan ratkaisevassa seitsemännessä välieräpelissä Kärppien ja HIFK:n välillä lauantaina Oulussa. Vesalainen iski 2–1-voittomaalin saatuaan vapauttavan syötön Mikael Ruohomaalta pelin toisessa erässä.

Maali jäi pelin viimeiseksi ja saatteli Kärpät finaaleihin Tapparaa vastaan voitoin 4–3.

– Sain hyvän poikittaissyötön ja huomasin, että etukulma on vapaana. Sinne se sitten meni, Vesalainen kertasi ratkaisuosumaa.

Vesalainen jätti HIFK:n kauden 2014–2015 jälkeen ja suuntasi ruotsalaisen Frölundan organisaatioon. Kärppiin hän siirtyi helmikuussa HPK:sta.

Oman kasvattajaseuran tiputtaminen pronssipeliin ei tuottanut 18-vuotiaalle hyökkääjälle tuskaa.

– Kyllähän se hymyilyttää. Jonkun se ratkaisumaali on tehtävä. Ei se ole sen kummempaa.

HIFK:n suuntaan löytyi myös kehuja.

– Kertaakaan voitto ei tullut helpolla. Kiva pelata tuollaisia pelejä ja tuollaisia niiden pelien pitää ollakin, että painetaan sata lasissa.

Kärppien ja HIFK:n välieräsarja muistetaan äärimmäisen tasaisena ja tasokkaana. HIFK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin oli erittäin ylpeä omistaan tappion hetkellä.

– Olemme pelanneet 13 erittäin kovaa pudotuspeliä 25 vuorokauteen. Tänäänkin pystyimme puristamaan parasta pöytään.

Selinin mielestä HIFK pelasi lauantaina välieräsarjan parhaan pelinsä.

– Onnittelut Kärpille finaalipaikasta ja hienosta play off -sarjasta.

Kärppien vastuuvalmentaja Mikko Manner oli samaa mieltä vieraiden pelaamisen tasosta.

– He pelasivat todella hyvin. Veini Vehviläinen (Kärppien maalivahti) oli tällä kertaa mies paikallaan. Onnea ja sattumaakin tarvitaan.

Vehviläinen lipsautti Teemu Tallbergin 1–1-tasoitusmaalin helposti, mutta iltaan sisältyi lukuisia huipputorjuntoja. Myös Kevin Lankinen pelasi jälleen erinomaisesti IFK:n maalilla.

Kotietu täyttä rautaa

Jääkiekkoliigassa on pelattu pudotuspelisarjan seitsemäs ottelu nyt 23 kertaa. Vain kolme kertaa vierasjoukkue on voittanut ottelun. Mikko Manner arvelikin, että loppuunmyyty kotihalli oli ratkaisevassa osassa pelin lopputuloksen kannalta.

Kärpät saa nauttia voitostaan hetken, mutta loppuottelusarja Tapparaa vastaan alkaa jo tiistaina Oulussa.

–  Tappara on vielä asteen kärsivällisempi omassa tekemisessään. Mikä hienointa, meillä on runkosarjassa ansaittu kotietu, joka oli tänäänkin ratkaisevassa asemassa.

Kärpät on pelannut 2010-luvulla seitsemän pelin pudotuspelisarjan jo seitsemän kertaa. Niistä oululaiset ovat voittaneet neljä. Yhtä lukuun ottamatta kaikki pelit ovat päättyneet kotijoukkueen voittoon.

Luvassa huipputasaista

Tiistaina Oulussa alkavista finaaleista on odotettavissa huipputasainen ottelusarja.

Kärpät ja Tappara ovat kohdanneet Liigan pudotuspeleissä yhdeksässä ottelusarjassa. Niissä voitot ovat Kärppien hyväksi 5–4.

Seurat ovat olleet liigahistoriansa aikana vastakkain yhteensä 46 pudotuspeliottelussa, joissa voitot ovat tasan 23–23.

Vuodesta 2014 lähtien Kärpät ja Tappara ovat kohdanneet kolmessa pudotuspelisarjassa, vuosina 2014 ja 2015 finaaleissa ja 2016 välierissä. Kärpät vei finaalisarjat voitoin 4–3, Tappara puolestaan toissa vuoden välieräkohtaamiset 4–3.

Vuosien 2014–16 kolmen pudotuspelisarjan tasaisuutta kuvaa se, että 21 ottelusta peräti kymmenen venyi jatkoajalle.

Tämän liigakauden neljästä keskinäisestä ottelusta voitot ovat Tapparalle 3–1 yhteismaalein 11–7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.