KOK julkisti Legkovin pannan perustelut ja kolautti taas Venäjän uskottavuutta

Päätöstä Venäjän pääsystä helmikuun olympialaisiin odotetaan ensi viikolla.

Kansainvälinen olympiakomitea on julkistanut maastohiihtäjä Aleksandr Legkovin elinikäisen olympiakilpailukiellon perustelut ja kolauttanut jälleen Venäjän uskottavuutta runsas viikko ennen kuin Venäjän osallistumisesta Pyeongchangin olympialaisiin on määrä päättää.

Denis Oswaldin johtaman kurinpitokomitean päätöksessä arvioidaan, että Maailman antidopingtoimiston Wadan Richard McLarenin tutkimuskomitea on Venäjä-raporteissaan todistanut riittävällä varmuudella dopingin.

Kurinpitokomitea pitää myös Sotshin antidopinglaboratiorion entisen johtajan Grigori Rodtshenkovin todistusta totuudenmukaisena. Rodtshenkov asuu Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n todistajansuojeluohjelman turvaamana.

Lisäksi professori Christophe Champod selvitti KOK:lle näytepullojen avaamisen ja uudelleen sulkemisen jättämiä jälkiä. Champodin tutkimukset tukevat aiemmin julkisuudessa olleita tietoja, joiden mukaan Venäjä onnistui erityistyökaluilla avaamaan ja sulkemaan kertaalleen sinetöidyt testinäytepullot. Tämä mahdollisti venäläisurheilijoiden testinäytteiden vaihtamisen puhtaisiin Sotshin kisoissa.

Kahdesta Legkovin testinäytepullosta löytyi manipuloinnin jälkiä.

– Kurinpitokomitea voi tulla vain siihen johtopäätökseen, että venäläisurheilijoiden antamia virtsanäytteitä manipuloitiin Sotshissa järjestelmällisesti ja osana organisoitua hanketta, päätöksessä todetaan.

Yhdeksäntoista venäläistä hylätty Sotshista

Legkov oli ensimmäinen Sotshin olympiavoiton McLarenin raporttien seurauksena menettänyt venäläisurheilija. Legkov tuli Sotshissa ensimmäisenä maaliin 50 kilometrin kisassa, mutta KOK julkisti lokakuun lopussa asettaneensa Legkovin elinikäiseen kilpailukieltoon ja mitätöineensä hänen suorituksensa Sotshissa.

KOK ei kuitenkaan heti julkistanut Legkovin pannan perusteluja.

Tämän vuoksi Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti viime viikolla, että se päästää KOK:n rankaisemat venäläishiihtäjät toistaiseksi mukaan maailmancupiin ja odottaa KOK:n päätösten perusteluja ennen omia toimiaan. Maailmancupin avausviikonloppuna Kuusamossa kilpaili kolme KOK:n kilpailukieltoon asettamaa venäläishiihtäjää, Jevgeni Belov, Maksim Vylegzhanin ja Jevgenia Shapovalova.

KOK on toistaiseksi mitätöinyt yhdeksäntoista venäläisurheilijan tulokset Sotshin 2014 talviolympialaisista. Viimeksi maanantaina KOK ilmoitti hylänneensä kolmen venäläiskelkkailijan ja kahden venäläisen ampumahiihtäjän tulokset Sotshista.

Venäjä on julkisuudessa edelleen kiistänyt valtiojohtoisen dopingohjelman.

Kansainvälisen olympiakomitean on tarkoitus 5. joulukuuta alkavissa kokouksissaan päättää, pääseekö Venäjä osallistumaan helmikuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua korjattu 28.11. klo 13:50: Antidopinglaboratorion entisen johtajan nimi on Rodtshenkov, ei Rodshenko, kuten virheellisessä versiossa luki.

Syväsalmi: Venäjän sulkeminen kisoista olisi paras vaihtoehto näillä tiedoilla