KOK mätkäisi Venäjälle tuntuvan olympiarangaistuksen

Venäläisurheilijat voivat päästä Pyeongchangin kisoihin vain neutraalin lipun alla.

Venäläisurheilijat voivat pyrkiä Pyeongchangin talviolympialaisiin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla. Näin linjasi Kansainvälinen olympiakomitea KOK kokouksessaan Lausannessa.

Samalla KOK listasi myös nipun muita rangaistuksia. Sanktiolistassa on muun muassa Venäjän olympiakomitean hyllyttäminen ja Vitali Mutkon elinikäinen olympiapanna. Mutko on Venäjän varapääministeri ja entinen urheiluministeri.

Venäläisten mahdollisuus päästä tiukkojen ehtojen täyttyessä olympialaisiin neutraaleina urheilijoina oli päätös, jota monet osasivat ennakoida.

– Tämä oli kohtalaisen odotettu päätös. On osoitettu systemaattinen valtiojohtoinen dopingjärjestelmä, eikä sellaista voi kohdella ilman sanktioita, Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoi STT:lle tiistai-iltana.

Olympialaiset järjestetään Etelä-Koreassa helmikuussa.

"Päätös perustuu huolelliseen harkintaan"

KOK päätyi ratkaisuunsa sen jälkeen, kun Sveitsin ex-presidentin Samuel Schmidin vetämä tutkimuskomissio oli jättänyt selvityksensä. Sen mukaan Venäjältä paljastui systemaattinen dopingkulttuuri.

Venäjä on tähän asti julkisuudessa kiistänyt valtiojohtoisen dopingohjelman. Dopingohjelman kiistämisen lisäksi Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta Moskovan antidopinglaboratorion testaustietoja Maailman antidopingtoimistolle Wadalle.

– KOK:n tämäniltainen päätös perustuu huolelliseen harkintaan. Schmidin komissiolla ja KOK:lla on ollut käytössään parhaat mahdolliset fakta, Salonen sanoi.

Salosen mukaan ratkaisu on viesti koko urheilumaailmalle.

– Tämä on voimakas viesti puhtaan urheilun puolesta, ja hyvä niin. Urheilun täytyy olla puhdasta. Manipuloimalla ei tämän päivän maailmassa selviä, ja sanktiot ovat kovat.

KOK välitti vahvan viestin

Myös Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) pääsihteeri Harri Syväsalmi suhtautuu päätökseen myönteisesti.

– On hienoa, että KOK tunnisti oman vastuunsa puhtaan urheilun suojelussa ja teki näin merkittävän päätöksen. Tämä on vahva viesti myös muille. Urheilussa ei suvaita vilppiä, Syväsalmi sanoi tiedotteessa.

KOK:n päätöksellä on luultavasti suuri merkitys esimerkiksi olympiajääkiekkoon. NHL ilmoitti jo kauan aikaa sitten, etteivät sen pelaajat ole olympialaissa mukana. Nyt myös KHL saattaa jäädä kokonaisuudessaan kisoista pois, ja ainakaan Venäjän nimellä olevaa maajoukkuetta ei mukana ole.

Jääkiekon lisäksi venäläisurheilijat ovat perinteisesti menestyneet hyvin esimerkiksi taitoluistelussa. Salonen ei halunnut vielä arvioida tarkasti, millaisia urheilullisia vaikutuksia KOK:n päätöksellä on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.