Kaapo Kakon nimi on nyt kaikkien huulilla – Juhani Tamminen vertaa MM-kultasankaria Wayne Gretzkyyn

Tapahtui meneillään olevan jääkiekkokauden kevätpuolella mitä hyvänsä, jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden ratkaissut Kaapo Kakko pysyy suventuloon saakka Suomen puhutuimpana pelaajana.

Kotimaisessa Liigassa TPS:ssä läpimurron tehnyt Kakko iski MM-finaalissa voittomaalin Yhdysvaltoja vastaan vajaat puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua. Kultasankari täyttää 18 vuotta helmikuussa.

Näin enimmäkseen laitahyökkääjänä pelannut Kakko saavuttaa iän, jonka turvin hän on varauskelpoinen NHL:ään. Sattumoisin ensi juhannuksen varaustilaisuus järjestetään Kanadan Vancouverissa, samassa hallissa, jossa Kakko teki MM-loppuottelun 3–2-voittomaalinsa.

Ykkönen vai kakkonen? Ne ovat Kakon NHL-varausnumeron vaihtoehdot ensi kesänä Vancouverissa.

– Kaikki puhuvat NHL-draftissä kaksintaistelusta Yhdysvaltain Jack Hughesin ja Kakon välillä. Kakon osakkeet varmasti paranivat voittomaalin myötä, mutta on mahdotonta sanoa, mitä varaustilaisuudessa lopulta tapahtuu, NHL:n Euroopan-toimiston johtaja Göran Stubb sanoo.

"Raivoa kehittyä"

Keskushyökkääjä Hughes pelasi MM-Kanadassa Yhdysvaltain joukkueessa, mutta hän ei loukkaantumisen takia ollut parhaimmillaan. Kakko taas pelasi alusta loppuun tasapainoisen turnauksen.

Kakon urakehitystä on nopeuttanut se, että hän pelasi TPS:ssä syyskaudella suurimmaksi osaksi ykkösketjussa taiturimaisen keskushyökkääjän Ilari Filppulan kanssa. Toinen laitahyökkääjä on vaihdellut, kun alun alkaen laidalle aiottu Lauri Korpikoski joutui sivuun terveysongelmien takia.

– Aistin jo ennen viime juhannusta ensimmäisissä treeneissämme, että Kaapo ottaa paikan miesten joukkueessa. Mikä hänet heti erottaa muista pelaajista, ovat taitavuus, terävyys, poikkeuksellinen liikenopeus ja kyky ottaa taklauksia vastaan, TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen listaa.

Kaskinen vertaa Kakkoa vuonna 1974 syntyneeseen ikätoveriinsa ja entiseen joukkuekaveriinsa, turkulaiseen kiekkolegendaan.

– Kun mennään pintaa syvemmälle, vertaisin Kaapoa Saku Koivuun. Kaapossa on samanlaista päämäärätietoisuutta ja raivoa kehittyä.

Mallia Gretzkystä

Kun kysyy Kakosta turkulaiselta kiekkosuuruudelta Juhani Tammiselta, pelaajavertailu käy aina vain imartelevammaksi.

– Kakolla on Hockey Sense, vaisto, jolla hän hiihtelee kaukalossa niillä alueilla, jonne kiekko tulee. Niin kuin Wayne Gretzkyn Walter-isä poikaansa opetti: Älä mene sinne, missä kiekko on, vaan minne se tulee, Tamminen luennoi.

Kakko ja Yhdysvaltain Hughes saattavat kohdata kiekkokaukalossa vielä ennen ensi kesän NHL-varaustilaisuutta. Helmikuussa pelataan Venäjällä Sotshissa viiden maan turnaus, jossa Suomi ja Yhdysvallat ovat mukana.

Huhtikuussa pelataan Ruotsissa alle 18-vuotiaiden MM-kisat. Kakon osallistuminen niihin on epävarmaa TPS:n mahdollisen Liigan pudotuspelimenestyksen takia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .