Kanadalainen Ruest-Lajoie keilasi 25  000 euron pääpalkinnon Helsingistä

Suomalaiskeilaajat jäivät sivuosaan Talissa heitetyssä Ballmaster 50-vuotisjuhlaturnauksessa. Kaikkien aikojen suurimpaan Euroopassa järjestettyyn kilpailuun osallistui 588 miespelaajaa ja 102 naista eli yhteensä 690 kilpailijaa 28 maasta.

Timo Suvirannan ja keilaseura Ballmastersin vuonna 1971 Helsingin Urheilutalossa järjestämään ensimmäiseen International Ballmaster -turnaukseen haettiin mallia Yhdysvalloista. Juhlaturnauksen parhaat pelaajat tulivat sattuvasti juuri Pohjois-Amerikasta, sillä kovatasoisessa finaalisarjassa Kanadan Nathan Ruest-Lajoie kukisti Yhdysvaltain Matt McNielin 267–256.

Roest-Lajoie sai palkinnoksi komeat 25  000 euroa. Näin suurista palkintorahoista hän saa kiittää osaltaan huippupelaaja Kimmo Lehtosta, joka otti vaikeuksiin ajautuneen turnauksen järjestelyvastuun seuralta vuosituhannen alussa ja elvytti perinteen.

Viimeiset kymmenen vuotta järjestäjänä on toiminut Talin keilahallin taustayhtiö Oy Bowling Ab. Samalla Ballmaster on kehittynyt keilailun kansainväliseksi huipputapahtumaksi.

–  Juhlaturnaus oli suurin syy tulla Suomeen pelaamaan viiden vuoden tauon jälkeen. Kivaa oli, vaikka täältä ei tullutkaan sellaista tulosta, jota olin toivonut, Suomen keilailun suurnimiin lukeutuva Mika Koivuniemi sanoi.

Ballmasteria lähes kolme vuotta vanhemman Koivuniemen pelit tyssäsivät sunnuntain finaalipäivänä 48 parhaan joukkoon. Takavuosien huippuammattilainen toimii maajoukkuevalmentajana Yhdistyneissä Arabiemiraateissa.

–  Käytän lähes kaikki lomat keilailumatkoihin, veri vetää radalle. Kilpailuja on vuodessa 2–4, mutta menestysmahdollisuudet ovat tietysti pienemmät, kun en harjoittele niin paljon kuin aikoinaan.

Nuorille kokemusta - ja Putkisto lähelle bonusrahaa

Suomalaista 24 parhaan lohkovaiheeseen pääsivät Pasi Uotila, Juhani Tonteri, Tomas Käyhkö ja Teemu Putkisto. Kokenut Uotila oli lopputuloksissa lähimpänä kuuden pelaajan tv-finaaleja, mutta myös nuori Käyhkö oli lohkovaiheen aikana jatkopaikoilla.

–  Kolmantena käväisin, mutta sitten tuli pari heikompaa sarjaa ja putosin kymmenenneksi. Tämä oli silti hyvä kokemus huippuheittäjien kanssa, Käyhkö, 21, sanoi.

Toinen nuorukainen Teemu Putkisto, 22, aloitti sunnuntain 300 pisteen sarjalla ja pääsi heittämään illan päätteeksi muiden täydellisen sarjan heittäneiden kesken 4  000 euron bonuksesta.

Hän voitti vastaavan kisan viime vuoden Ballmasterissa.

–  Varsinaisessa turnauksessa pelini oli vähän kankeaa, eikä tullut tarpeeksi isoja sarjoja. 300 pisteen sarjaan vaaditaan tuuriakin, mutta onhan se kiva lisä päästä heittämään kaatoja tuollaisesta palkinnosta, Putkisto sanoi ennen huipennusta.

Tällä kertaa hän ei onnistunut kaatamaan kaikkia keiloja. Lisätilin vei ainoana kaadon tehnyt Tanskan Dan Östergaard Poulsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.