Kansainvälinen jääkiekkoliitto perustelee Suomen maalin hylkäystä vuolain sanakääntein

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF julkisti maanantaina vuolaat perustelut jääkiekon naisten MM-kisojen suomalaisia kuohuttaneesta tuomaripäätöksestä. Petra Nieminen laittoi jatkoerässä kiekon Yhdysvaltain maaliin. Suomi ja kotiyleisö alkoi juhlia 2–1-voittoa, mutta kotijoukkueen kultajuhlat happanivat maalin hylkäämiseen videotarkistuksen jälkeen.

– Suomen jatkoajalla tekemä maali Yhdysvaltoja vastaan tarkastettiin, ja videotuomari hylkäsi sen tahattoman maalivahdin häirinnän takia, IIHF perusteli päätöstä nettisivuillaan.

IIHF kertoi tuomarin ratkaisun perustuneen pelisääntöihin 186 v. ja 183 ii.

– Jos kenttäpelaaja osuu pelitilanteessa tahattomasti maalivahtiin maalivahdin alueen ulkopuolella, pelaajalle määrätään kahden minuutin rangaistus. Jos kiekko menee tilanteessa maaliin, sitä ei hyväksytä, kuuluu pykälä 186 v.

Suomen Jenni Hiirikoski törmäsi tilanteessa Yhdysvaltain maalivahtiin Alex Rigsbyyn, mutta tuomareilta jäi viheltämättä tilanteesta jäähy Hiirikoskelle.

Toisessa pykälässä rajataan kenttäpelaajan vastuuta törmäyksestä.

– Tahaton kontakti maalivahtiin on hyväksyttävä, jos maalivahti pelaa kiekkoa alueensa ulkopuolella, ja hyökkäävä kenttäpelaaja pyrkii mahdollisuuksien mukaan (reasonable effort) välttämään tai minimoimaan kontaktin, kerrotaan pykälässä 183 ii.

Valokuvat ja hidastukset todistavat, että Hiirikoski pyrki välttämään kontaktin. Hiirikoski on kääntänyt luistimet kontaktin välttämiseksi, ja hän yrittää väistää Rigsbya myös ylävartalollaan.

JYP-taustainen Jenni Hiirikoski palkittiin MM-kisojen parhaana puolustajana. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
 

IIHF:n tulkinnan mukaan Hiirikoski ei ilmeisesti tee riittävästi tai riittävän ajoissa väistöliikettään, joten säännön kohta "reasonable effort" ei täyty.

– Kun otetaan huomioon nämä kaksi sääntökohtaa, videotuomari päätti hylätä Suomen maalin, IIHF jatkaa.

Maalivahti Rigsby sai tilanteesta estämisjäähyn. Siihen ei ollut perustetta, mutta videotuomari ei voi käsitellä jäähyjä. Tämän virhepäätöksen teki jäällä ollut erotuomari.

Yhdysvallat voitti MM-finaalissa Suomen 2–1 voittolaukauskilpailussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hopea tuo Naisleijonille 5  000 euroa bonusta – sitoutuminen hinasi Suomen videotarkastuksen päähän maailmanmestaruudesta

Kommentti: Tässä maassa ei ole juuri nyt mitään sympaattisempaa kuin Naisleijonat – monipäiväisillä itkupotkuraivareilla tätä nostetta ei pidä tärvellä

"Tänään ottaa pannuun vielä enemmän", ilmoitti Naisleijonien päävalmentaja