Karateka Titta Keinänen pääsee olympialaisiin, mutta kenties vain yhden kerran

Karate nähdään uutena olympialajina vuoden 2020 Tokion kisoissa. Lajin olympiastatus on jäämässä erikoisesti vain yhteen kertaan. Pariisin 2024 kisajärjestäjät ja KOK:n hallitus ajavat karaten tilalle seuraaviin olympialaisiin breakingia.

Maaliskuun lopussa EM-pronssia saavuttanut karateka Titta Keinänen, 25, ihmettelee tilannetta.

– Onhan se outoa. Emme ole vielä päässeet näyttämään Tokiossa koko lajia ja sitä ollaan jo jättämässä pois seuraavista kisoista. Taustalla on ehkä joku politiikkaan liittyvä asia, jota ei voi urheilijana ymmärtää, Keinänen kummastelee.

Näillä näkymin uusista olympialajeista rullalautailu, kiipeily ja lainelautailu ovat jatkamassa myös Pariisin 2024 kisoissa.

– Ilmeisesti breakdance halutaan karaten tilalle, koska nuorten toivotaan innostuvan olympialaisista. Mutta karate aikoo tehdä vielä kovan kampanjan, jotta laji saisi jatkaa myös Pariisissa, Keinänen tietää.

Titta Keinänen on tällä hetkellä pääsemässä mukaan Tokion olympialaisiin. EM-pronssin ansiosta hän nousi yli 61-kiloisten rankingissa.

Karatessa olympiapaikan saaminen on poikkeuksellisen vaikeaa, koska lajissa yhdistetään viisi painoluokkaa kolmeksi olympialaisiin. Tokion olympiakisoissa jokaisessa karaten kumite-kisamuodon kolmessa painoluokassa nähdään vain kymmenen miestä ja naista.

– Minun sarjassani kaksi ylintä painoluokkaa yhdistetään olympialaisiin ja moni jää sivuun. Tie olympialaisiin on vielä pitkä, mutta täysillä sinne tavoitellaan.

– Olympiastatus on lisännyt arvostusta ja huomiota lajin ulkopuolelta karatea kohtaan, mikä on ollut lajin kannalta hieno juttu. Mutta urheilijana toimisin ihan samalla tavalla, vaikka tämä ei olisi olympialaji, Keinänen miettii.

Turussa asuvalla Keinäsellä on ennen olympialaisia vielä yhdet arvokisat: EM-kilpailut vuoden päästä toukokuussa. Olympiaranking sulkeutuu kuitenkin ennen EM-kisoja ensi vuoden huhtikuussa. Siihen asti Keinänen pyrkii pitämään rankingsijoituksensa riittävän korkealla karaten maailmancupin kisoissa. Lisäksi toukokuussa 2020 on karsintakisa, jossa sarjan kolme parasta saa olympiapaikan.

Karatessa Suomi voi saada olympialaisiin myös toisen edustajan, mikäli Ranskassa harjoitteleva Emma Aronen yltää yllätykseen Pariisin olympiakarsinnoissa keväällä 2020.

Skeittaus, surffaus, kiipeily ja mahdollisesti breaking. Kansainvälinen olympiakomitea on halunnut tuoda olympialaisiin uusia nuorten seuraamia lajeja.

– Ennusteet ovat näyttäneet olympiaurheilun arvonlaskua, joten KOK on ryhtynyt toimenpiteisiin, ettei näin kävisi, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki näkee.

Elektroninen pelaaminen eli e-urheilu on nostanut suosiotaan 2010-luvulla. Milloin laji nähdään olympialaisissa?

– E-urheilu on Suomen Olympiakomitean kumppanijäsen ja meillä on jo yhteistyötä urheiluakatemioissa. KOK:ssa isoin keskustelu käydään pelimuotojen valinnasta. Urheiluväki odottaa, että pelit olisivat suuntautuneet jollakin tavalla urheiluun, eivätkä olisi väkivaltaosastoa, Lehtimäki miettii.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .