Kimmo Kinnunen jyrähtää: "Arvokisojen aikaan keihäsjermujen syytä pitää turpansa kiinni"

– Varpusparvimeininkiä, Kimmo Kinnunen tuhahtaa Äänekosken Urheilijoiden tunnelmallisessa, joskin maalia kaipaavassa, toimistorakennuksessa.

SUL:n toinen lajivalmentaja osoittaa sanansa suomalaisille keihäspiireille. Häntä risoo – ja isosti. Kärttyisyys ja omaan pesään kohdistuva ylikriittisyys nostattavat vellovia laineita. Ne häiritsevät.

– En tiedä. Ehkä näitä kiistoja ei olisi, jos Tero Pitkämäki heittäisi 57 metriä, eikä menestystä tulisi, Kinnunen lataa.

Kinnunen harkitsee pitkään ennen kuin suostuu edes puhumaan julkisesti ylimääräisistä kähnäyksistä.

– Eivät ne lopulta hirveän isossa roolissa ole. Kun suomalainen keihäsryhmä lähtee arvokisoihin, porukka on erittäin yhtenäinen ja hyvähenkinen, lajilegenda toteaa.

– Ne vyöryt tulevat toisaalta, vanhojen jermujen ja keltaisen median kautta.

– Pahalta tuntui esimerkiksi silloin kun lajivalmentaja Kari Ihalainen soitti MM-Pekingistä ja kertoi olevansa masentunut Pauli Nevalan hyökkäyksestä. Nevala haukkui Ihalaisen kisojen alla lehdessä nollaksi.

Kinnunen ei purkausta käsittänyt.

– Ihalaisesta voi sanoa, että me muut ollaan hänen rinnallaan räpeltäjiä. Kari on Suomessa numero yksi, kun puhutaan keihäästä. Hän on uhrannut paljon henkilökohtaisesta elämästään ja antanut lajille koko sielunsa.

"Harmittaa heittäjien puolesta"

Turha epäillä, etteikö Kinnunen kritiikkiä kestäisi. Kyllä kestää. Hänellä on lehmänhermot.

– Mutta harmittaa heittäjien puolesta, samoin se, että tilanne kärjistyy arvokisojen aikaan. Silloin arvostelijat aina heräävät, Kinnunen ihmettelee.

– Jokainen urheilija, joka on itse niillä areenoilla ollut, tietää, että h-hetkellä kaikkien asioiden pitää olla tiptop. Aivan turha ladata ulkopuolelta lisäpainetta. Entisten arvokisamenestyjien on siinä vaiheessa syytä pistää turpansa kiinni.

Pekingin jälkeen julkisia leukakäräjiä on pidetty muun muassa vanhojen kuvien käyttöoikeuksista Pihtiputaan keihäskarnevaalien kalentereissa.

– Ulkopuolinen tekijä yrittää tehdä yrittäjille suunnatulla kampanjalla rahaa nuorten valmentamiseen. Paljon siitä ei heru yhtä keihäskoulua kohti, Kinnunen kertoo.

– Asiasta järjestetään nyt oikein palaveri. Sanoin, että kyllä minä sen huutamisen voin tulla taas kuuntelemaan.

Ei kelpaa, vaikka menestystä tulee

Yllättäen myös Suomen keihäsikoni Tero Pitkämäki on Nevalan, Seppo Rädyn ja kumppanien hampaissa. Arvostelijoiden mukaan hän heittää väärin – eikä edes kiroile.

– Sitten kaiketi kelpaisi, jos Tero olisi aggressiivinen, riehuisi ja huutaisi perkelettä koko ajan, Kinnunen nauraa.

– Taisi olla viimeinen niitti arkun päälle, kun Kaarina Suonperän johtama Tapaseura antoi hänelle käytöspalkinnon.

Pitkämäen kaatuminen heiton jälkeen on vakioteema.

– Kihun keihästutkijalle Riku Vallealle on tullut monta yhteydenottoa, että kaatumista pitää alkaa tutkia. Mutta eihän sillä ole paskankaan merkitystä, "voimaimpulssi" on heiton siinä vaiheessa jo annettu, Kinnunen toteaa.

– Olennaista on se, paljonko on metrejä valkoisen viivan ja keihään tekemän reiän välissä.

Kinnunen myöntää, että Pitkämäki ei ole tekniikan suhteen paras malli maailmassa.

– Ensimmäisellä askelparilla hän lyö perseen alas ja tulee reisien päälle, lajivalmentaja toteaa.

– Mutta kun kaveri yksinkertaisesti on niin urheilullinen, fyysinen ja räjähtävä, ei sitä voi ruveta muuttamaan satojen tuhansien heittojen jälkeen. Sitä paitsi Teron tekniikka oli tällä kaudella hyvä.

Kinnunen on pohtinut, mistä turha räksytys johtuu.

– Ei siihen olla oikein muuta selitystä keksitty kuin suomalainen kateus, jolla on kiimaakin suurempi voima.

Oheisella KSML.tv:n videolla Kimmo Kinnunen myös analysoi Suomen keihään nykytilaa ja tulevaisuudennäkymiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.