Kipropin dopingselityksessä riittää mutkia – ennakkovaroitus, rahapalkkio testaajalle, kiristystä ja manipuloitu testitulos

Kenialainen 1 500 metrin juoksun olympiavoittaja Asbel Kiprop kiisti torstaina ehdottomasti syyllisyytensä dopingin käyttöön. Kipropin viime syksynä antamasta dopingnäytteestä on vahvistamattomien tietojen mukaan löytynyt jäämiä erytropoietiini-hormonin käytöstä.

– Kiistän ehdottomasti dopingin. Olen viimeinen ihminen, joka syyllistyisi niin epäurheilijamaiseen tekoon, Kiprop puolustautui vuolaassa WhatsApp-viestissään.

Kipropin mukaan kyseessä olisi kiristysyritys. Hän kertoi testivirkailijan ilmoittaneen hänelle 26. marraskuuta 2017 seuraavana päivänä odottavasta dopingtestistä, mikä on vastoin maailman antidopingtoimiston Wadan testimenettelyä.

Testivirkailija saapui ottamaan virtsanäytettä yhdessä toisen, Kipropille ennestään tutun dopingvirkailijan kanssa. Kipropin mukaa ensin mainittu testaaja pyysi häneltä rahaa ja hän suoritti maksun mobiilipalvelun kautta.

– En silloin ajatellut, että rahasumma liittyisi millään tavalla dopingnäytteeseen, Kipror ilmoitti viestissään.

– Ajattelin heidän vain tarvitsevan rahaa johonkin, mutta nyt näen selvästi yhteyden dopingnäytteen, rahasumman ja oudon ennakkoilmoituksen välillä.

Wadan prosessi ratkaisee

Kiprop ei täsmentänyt, millaisen rahasumman hän on maksanut.

– Olen täysin ymmälläni siitä, että puhdas näytteeni on muuttunut positiiviseksi. En osaa kuin epäillä, että se johtuu siitä, että olen ilmeisesti luovuttanut heille vähemmän rahaa kuin he odottivat, Kiprop esitti.

Kiprop kuuli positiivisesta näytteestään helmikuun alussa. Hän otti tiedon vastaan "järkyttyneenä".

– Olin silti täysin varma, että tieto paljastuu virheelliseksi ja minut vapautetaan epäilyistä. Painajainen on kuitenkin jatkunut siitä saakka.

Kenian yleisurheiluliiton edustaja Barnabas Korir kertoi, ettei maan liitto voi toistaiseksi vahvistaa eikä kieltää Kipropin käryä.

– Asian käsittely etenee Wadan sääntöjen mukaisesti, Korir ilmoitti.

Kiprop voitti 1 500 metrin juoksussa olympiakultaa 2008 Pekingissä. Maailmanmestaruuden hän on saavuttanut 2011, 2013 ja 2015.