Kirvesniemi voitti 60-vuotiaiden sarjan lenkkivauhdilla – Katso kuvasarja yli tuhat hiihtäjää keränneeltä Jyväskylä Ski Marathonilta

Moninkertainen hiihdon arvokisamitalisti Harri Kirvesniemi on yhä kova luu omassa ikäluokassaan. Se tuli selväksi lauantaina, kun Kirveniemi taisteli sukset jalassa satojen hiihtäjien tavoin noin 47 kilometriä Jyväskylästä Laukaaseen.

Vaivan palkaksi Kirvesniemi, 60, pokkasi mittavan kokoelmansa täydennykseksi jälleen yhden mitalin. Hän voitti Jyväskylä Ski Marathonilla yli 60-vuotiaiden sarjan reilulla puolella tunnilla, vaikka piti suoritustaan enemmän kuntoiluna kuin kilpailuna.

– Semmoista leppoista hiihtelyä. Kun ei ole yhtään reippaampaa hiihtänyt, se oli sellaista lenkkivauhtia koko matka, Kirvesniemi vähätteli hymy huulillaan.

Kaikkien perinteisellä hiihtotavalla maaliin saakka hiihtäneiden joukossa Kirvesniemen aika 2.34,13 oli 24:nneksi nopein. Perinteisen kisan nopeimmalle, Jämsänkosken Ilveksen Veli-Matti Räsäselle, Kirveniemi hävisi 21 minuuttia ja kolme sekuntia.

Komensiko takavuosien kilpahiihtäjä Kirvesniemi matkan aikana nykyvuosien kuntohiihtäjä Kirvesniemeä nostamaan vauhtia ja haastamaan nuorempiaan?

– Yhden kaverin kanssa hiihdin vähän aikaa, mutta totesin, että menee mukavuusalueeni ulkopuolelle ja ajattelin, että parempi tulla itsekseen, hän naurahti.

Suksitehtailija Kirvesniemen firma oli yksi noin 1 100 hiihtäjää keränneen suurtapahtuman yhteistyökumppaneista. Hänen herätyskellonsa oli pirissyt Jyväskylässä aamukuudelta.

– Hieno tapahtuma ja upea, monipuolinen reitti. Tietysti keli ei ollut ihan kaikkein hauskin, kun joutui paljon hiihtämään ladun sivussa, mutta reitti on hieno ja tapahtuma sellainen, jolla on edellytyksiä kasvaa todella paljon, Kirvesniemi sanoi.

Yön ja aamun lumisade hieman hankaloitti Kirvesniemen taivalta.

– Suksi sinänsä pelasi ihan hyvin, mutta ehkä laitoin vähän turhan paljon liisteriä, kun ei pitänyt tulla lumisadetta. Suksi oli vähän tahmea niissä paikoissa, joihin oli tuiskuttanut uutta lunta.

Koko porukan ensimmäisenä maalivaatteen alle ehättäneellä Räsäsellä ei suksi tökkinyt. Hänellä ei ollut pitovoiteita suksiensa pohjissa.

– En ole ennen näin pitkää matkaa hiihtänyt tasatyönnöllä. Oli arvoitus, miten jaksaa, mutta ihan hyvin jaksoin. Oli siellä aika paljon mäkeä, mutta olosuhde oli sellainen, että se oli tuohon ratkaisuun edullinen, 24-vuotias Räsänen selvitti.

Räsänen ja Jämin Jänteen Aku Nikander erottuivat aika nopeasti kärkipariksi. Pidoilla hiihtänyt Nikander hävisi lopulta loppukirin neljällä sekunnilla.

– Itselläni ei olisi riittänyt voimia työntää koko matkaa. Sen verran jäi kesällä tasatyöntötreeniä tekemättä, naurahti Nikander, joka voitti reilut kuukausi sitten 4 x 10 kilometrin viestinhiihdon suomenmestaruuden muun muassa Ristomatti Hakolan kanssa.

Nikander asuu Jyväskylässä ja on töissä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa.

– Minulle tämä oli tähän kohtaan hyvä hiihto. Vähän ex-tempore-päätöksellä tulin hiihtämään. Tykkäsin tosi paljon. Paikallinen tapahtuma, joka oli hyvin järjestetty ja ladut olivat hyvässä kunnossa.

Kilpailumatkaa oli jouduttu lyhentämään pari-kolme kilometriä. Alkuperäinen maalipaikka Peurunkajärven jäältä jouduttiin siirtämään lähemmäksi Laukaan keskustaa, koska jäälle ei pystytty tekemään perinteisen hiihtotavan vaatimia latuja.

Keskisuomalaiset hiihtäjät voittivat kaikki Ski Marathonin pääsarjat, joissa oli tarjolla 300 euron rahapalkinto. Naisten perinteisen hiihtotavan 47 kilometrillä parasta vauhtia piti Hämeenlinnan Hiihtoseuraa edustava jyväskyläläinen Anni Kainulainen, joka oli miehetkin mukaan lukien koko joukon 11:nneksi nopein.

Vapaalla hiihtotavalla ylivoimaisesti nopein nainen oli Ikaalisten Urheilijoita edustava jyväskyläläinen Sini Alusniemi. Hänen edelleen ehti vain kahdeksan miestä. Heistä vikkelin oli Saarijärven Pullistuksen Sami Lähdemäki, joka taittoi 47 kilometriä ajassa 1.56,12 ja kukisti Pyhäjärven Pohdin Miikka Kinnusen 53 sekunnilla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .