Kokkolan leipurina tunnettu nyrkkeilijä Olli Mäki on kuollut – urheilijalegendan elämä tuli hiljattain tutuksi elokuvasta Hymyilevä mies

Suomen kaikkien aikojen nyrkkeilijöihin kuulunut Olli Mäki kuoli lauantaina kirkkonummelaisessa hoitokodissa 82-vuotiaana. Mäki voitti ainoana suomalaisena nyrkkeilijänä Euroopan mestaruuden sekä amatöörinä että ammattilaisena.

Urheilupolitiikka kuitenkin vei hänen mahdollisuutensa olympiakultaan, ja ainoa MM-ottelu väärässä painoluokassa päättyi tyrmäystappioon. Tästä huolimatta "Kokkolan leipuri" oli elämäänsä ja uraansa tyytyväisen oloinen mies, kuten Mäestä kertoneen menestyselokuvan nimi Hymyilevä mies kertoi.

Mäki ryhtyi harjoittelemaan nyrkkeilyä tosissaan 15-vuotiaana ja voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa 1955. Seuraavana vuonna Mäki hävisi 57-kiloisten olympiakarsinnassa Pentti Hämäläiselle, joka oli voittanut olympiakullan 1952 Helsingissä ja haki Melbournen olympialaisista pronssin.

Tämän jälkeen Mäki nousi 60-kiloisiin ja saman tien Euroopan huipulle. Vuoden 1957 EM-kisoissa hän hävisi loppuottelun Puolan Kazimierz Pazdziorille, mutta kaksi vuotta myöhemmin Luzernin EM-kisoissa Mäki otti Euroopan mestaruuden ja valittiin kisojen parhaaksi nyrkkeilijäksi.

"Se oli periaatepäätös"

Suomessa odotettiin Mäeltä jopa olympiakultaa seuraavana vuonna Roomassa järjestetyistä olympialaisista. Mäki ei kuitenkaan koskaan päässyt kisoihin. Suomen urheilun poliittinen kahtiajako oli niin tulehtunut, ettei Työväen Urheiluliiton (TUL) jäseniä lähetetty olympialaisiin.

Mäki ei halunnut erota TUL:sta, vaikka se hänen seuralleen Kokkolan Jymylle olisi sopinut. Hän perusti muutamien muiden kanssa uuden seuran nimeltään Kokkolan Työväen Urheilijat.

–  Se oli periaatepäätös, Mäki sanoi Ilmo Lounasheimon Kehän sankarit -teoksen mukaan.

Olympiakullan Roomassa voitti Kazimierz Pazdzior, jonka Mäki oli voittanut edellisvuonna EM-kisoissa.

Olympiapettymys sysäsi Mäen ammattilaiseksi Elis Askin talliin. Amatöörinä Mäki ehti käydä 320 ottelua, joista hän hävisi vain 13. Ask johti Mäen vain kymmenen ammattilaisottelun jälkeen MM-kehään amerikkalaista Davey Moorea vastaan.

Mäki oli edellisen kerran otellut alle 57-kiloisten höyhensarjassa 1956 ja joutui pudottamaan ottelua edeltäneen kuukauden aikana seitsemän kiloa. Se kostautui kehässä, kun Mäki hävisi Helsingin olympiastadionille saapuneiden yli 23  000 katsojan edessä teknisellä tyrmäyksellä jo toisessa erässä.

Tappion jälkeenkin Mäki jaksoi hymyillä, sillä hän oli valmistautumisjakson aikana tavannut tulevan vaimonsa Raijan. Pariskunnan tarina ikuistettiin Juho Kuosmasen ohjaamaan elokuvaan Hymyilevä mies (2016), joka palkittiin Cannesin elokuvajuhlien Un certain regard -sarjassa.

Davey Moore kuoli maaliskuussa 1963 Los Angelesissa Sugar Ramosille kärsityn tappion seurauksiin.

Nyrkkeilyvaikuttaja

Mäki ei koskaan enää päässyt MM-kehään, mutta hän voitti välisarjan EM-tittelin Conny Rudhofilta 1964. Mäki menetti mestaruuden kabinettipäätöksellä 1965, kun uusintaottelu Rudhofia vastaan oli peruuntunut Mäen sairastuttua.

Mäki pääsi vielä kaksi kertaa yrittämään Euroopan mestaruutta, mutta tuloksetta. Uran viimeinen ottelu 1973 päättyi tyrmäystappioon Juan Floresille Mallorcan härkätaisteluareenalla.

50 ammattilaisottelustaan Mäki voitti 28. Hänen ottelulistansa laadusta kertoo se, että Mäen vastustajana 15 ottelussa oli 11 eri miestä, jotka olivat pitäneet hallussaan EM-titteliä jossain vaiheessa uraansa. Mäen vastustajista viisi piti jossain vaiheessa hallussaan MM-titteliä.

Mäki asettui perheineen asumaan Kirkkonummelle ja ryhtyi yrittäjäksi. Mäki perusti 1970 Kirkkonummen Nyrkkeilykerhon ja valmensi muun muassa Amin Asikaista. Olli Mäen poika Pekka Mäki kuuluu Suomen tunnetuimpiin nyrkkeilyvalmentajiin ja -managereihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.