Kolumni: Hämmästyttävä Markkanen on yllättänyt viisaat tietäjätkin

Kenties Lauri Markkasen tarinan ihmeellisyys on se, että hän on yllättänyt suuressa maailmassa myös ne ihmiset, jotka ovat aistineet mahdollisuuden jo vuosia sitten, toimittaja Tommi Roimela kirjoittaa.

Jotkut puhelut jäävät mieleen paremmin kuin toiset. Soitin toukokuussa 2014 Pekka Markkaselle ja kysyin, ehtiikö hän jutella hetken poikansa urheilutaustasta. "Ketä poikaa tarkoitat?" Pekka kysyi.

Sepä se. Pekan kysymys kertoo paljon Markkasen perheestä. Joka tapauksessa sillä kerralla oltiin asialla Eeron vuoksi. Ihmeellinen tarina on sekin, sillä tuskinpa kukaan on siirtynyt yhtä nopeasti Vihtavuoren Pamauksen kaltaisesta seurasta Real Madridin organisaatioon.

Mutta siitä puhelusta mieleeni jäi kuitenkin se, kuinka Pekka hehkutti perheensä nuorimmaisen intohimoa harjoittelua kohtaan. Tiesin tietysti itsekin tuolloin 17-vuotiaan Laurin lahjakkuuden, mutta ajattelin myös, että katsotaan nyt rauhassa, koska Suomessa on erilaisia lahjakkuuksia riittänyt läpi vuosien.

Mutta taisipa Pekka jo tuolloin tietää, mitä Laurin tulevaisuus tuo tullessaan.

Toinen muisto. Jonain vuonna Suomen urheilutoimittajain liiton seminaarissa oli puhumassa entinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä. Hän hehkutti työpaikkansa Mäkelänrinteen urheilulukion toimintaa maasta taivaisiin.

Möttölä kertoi, kuinka se on ylivoimaisesti paras paikka nuorelle koripalloilijalle kehittyä, koska valmennus on niin laadukasta. Ja hän myös tuolloin vihjaisi, että koulussa voi olla juuri sillä hetkellä kehittymässä tuleva NBA-pelaaja.

Nimeä Möttölä ei maininnut, mutta sanomattakin oli selvää, että Möttölä tarkoitti Lauri Markkasta. Muistan, kuinka aikanaan epäilin Markkasen ratkaisua lähteä Helsinkiin, jossa hän pelasi HBA-Märskyn riveissä aika vaatimattoman tason I divisioonan pelejä. Ajattelin ilman muuta, että ne pelit eivät kehitä nuorta lupausta.

Olin silloin tietämätön, mutta onneksi olen siihen tilanteeseen vuosien aikana tottunut. Möttölä sen sijaan taisi jo tuolloin tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan Lauri Markkaselle.

Ja vielä kolmas tarina menneisyydestä. Meille urheilutoimitukseen tuli yhtenä vuonna kesätoimittaja, joka on täysin seonnut koripallosta. Hän hehkutti reippain sanakääntein esimerkiksi Erik Murphyä, ja siksi me toimituksen konkarit ristimme nuorukaisen Murphyksi.

Eniten poika kuitenkin innostui Lauri Markkasesta. Suu alkoi vaahdota, kun puhe kääntyi nuoreen jyväskyläläislupaukseen. Silloin lähinnä kehoitin kesäpoikaamme rauhoittumaan. Sanatarkasti taisin joskus sanoa Murphylle, että pysy poika housuissasi.

Suotta kehoitin ja suotta sanoin. Nöyrästi voin myöntää, että kesäkloppimme Murphy oli tuolloin oikeassa. Suupielen vaahtoon oli syynsä. Murphy taisi jo tuolloin tietää, mitä Markkasen tulevaisuus tuo tullessaan.

Isä-Markkanen siis tiesi, Möttölä tiesi ja meidän Murphy tiesi.

Vai tiesivätkö sittenkään?

Kenties Lauri Markkasen tarinan ihmeellisyys sittenkin on se, että hän on yllättänyt suuressa maailmassa myös ne ihmiset, jotka ovat aistineet mahdollisuuden jo vuosia sitten. Tarinoideni kolmikko ilman muuta näki jo varhaisessa vaiheessa, että Markkasesta tulee huippukoripalloilija, ja varmasti he näkivät Markkasessa potentiaalisen NBA-pelaajan. Mutta tuskin heistä kukaan oletti, että Markkanen pelaa tulokaskaudellaan niin paljon, niin hyvin ja niin monipuolisesti kuin mitään pelkäämätön nuorukainen on toistaiseksi tehnyt.

”En enää ylläty siitä, että Lauri yllättää minut joka paikassa”, isä-Pekka muotoili asian Chicagossa.

Hyvin sanottu. Olen aika varma, että lause jää mieleeni pitkäksi toviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.