Kolumni: Haluaisitko menestystä lajissa muu vai ei väliä?

Jos vastaaja halusi nimetä suosikkilajikseen ampumahiihdon tai autourheilun, kirjattiin hänen vastauksekseen muu, toteaa Ari Mäntylä Kihun ja Taloustutkimuksen selvityksestä.

Mitkä urheilulajit ovat suosituimpia ja arvostetuimpia Suomessa? Tämä kysymys kiinnostaa niin urheilijoita, lajiliittoja, sponsoreita kuin urheilua seuraavia katsojia.

Taloustutkimus kysyi tämän vuoden tammi-helmikuussa 3569 yli 15-vuotiaalta suomalaiselta arvostetuinta urheilulajia. Kymmenen arvostetuinta lajia olivat jääkiekko, ampumahiihto, yleisurheilu, formula 1, jalkapallo, tennis, ralli, taitoluistelu, lentopallo ja lumilautailu.

Sponsor Insight tiedusteli yli 18-vuotiailta suomalaisilta, että mitä lajeja he seuraavat paikan päällä tai mediassa. Kymmenen suosituinta lajia vuonna 2016 olivat jääkiekko, yleisurheilu, hiihto, ampumahiihto, formula 1, jalkapallo, autourheilu, mäkihyppy, ralli ja taitoluistelu.

Niinpä hämmästyin suuresti, kun Suomen Tietotoimisto kertoi tiistaina, että Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun ja Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan Suomen suosituimmat menestyslajit ovat jääkiekko, yleisurheilu, maastohiihto, mäkihyppy ja jalkapallo. Lentopallon ja koripallon todettiin kasvattaneen paljon suosiotaan 2000-luvun alusta.

Miksi ampumahiihto, formula 1 ja ralli eivät pärjänneet tässä tutkimuksessa?

Kihun tutkimuksessa kysymyksen asettelu oli seuraava:

Missä urheilulajeissa haluaisit mieluiten nähdä suomalaisurheilijoiden menestyvän kansainvälisissä kilpailuissa?

Vastaajalle tarjottiin 35 lajin lista, josta he saivat valita viisi suosikkilajiaan. Listalta kuitenkin puuttuivat mm. formula 1, ralli, autourheilu, ampumahiihto, salibandy, alppihiihto ja suunnistus. Jos vastaaja halusi nimetä suosikkilajikseen ampumahiihdon tai autourheilun, kirjattiin hänen vastauksekseen muu.

Kun 1690 henkilöä oli antanut Taloustutkimukselle vastauksensa, oli miesten suosimat menestyslajit seuraavat: paini, jalkapallo, pyöräily, muu, koripallo, ammunta, tennis, nyrkkeily, lentopallo, yleisurheilu, jääkiekko, mäkihyppy ja maastohiihto.

Naisten suosituimmat menestyslajit olivat ratsastus, voimistelu, ei väliä, maastohiihto, mäkihyppy, jääkiekko, yleisurheilu, lentopallo, nyrkkeily, tennis ja ammunta.

Ei väliä tarkoittaa sitä, että vastaajalle oli sama mistä lajista menestystä tulee.

Voidaanko siis uutisoida, että urheilua seuraavat suomalaiset arvostavat eniten menestystä jääkiekossa, yleisurheilussa, maastohiihdossa ja mäkihypyssä, jos vaihtoehtoina ei ole ollut sellaisia suomalaisia suosikkilajeja kuin ampumahiihto, formula 1 ja ralli?

Ei voida.

Voidaanko suosituimpien lajien lista laatia kysymällä, että missä urheilulajeissa haluaisit mieluiten nähdä suomalaisurheilijoiden menestyvän kansainvälisissä kilpailuissa?

Ei voida.

Jalkapallo, pyöräily, tennis, taitoluistelu, formula 1, golf tai snooker on monen suomalaisen suosikkilaji, vaikka suomalainen ei niissä menestyisikään. Ja moni toivoisi suomalaisten jälleen menestyvän mäkihypyssä, vaikka ei olisi lajista hirveän kiinnostunut.

Kihun tutkimus on osa kansainvälistä kyselytutkimusta, joka tehdään mm. Belgiassa, Japanissa, Australiassa ja Hollannissa. Kansainvälinen raportti julkaistaan vuonna 2018. Suomessa kyselytutkimus tehtiin marraskuussa 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.