Kolumni: JPS:n peli ei ollutkaan kultakuosissa

"JPS pelasi mainion runkosarjan ja nyt voi kysyä, että sujuiko se liiankin hyvin?" kysyy Ari Mäntylä kolumnissaan.

JPS:n tämän kauden tavoitteena oli pelata jääpallon Suomen mestaruudesta, mutta viime kauden tapaan kausi päättyi pronssiottelussa. Runkosarjassa toiseksi yltänyt JPS karahti välierissä Mikkelin Kamppareihin suoraan kolmessa ottelussa. Miksi JPS:n kiito ei kestänyt finaaliin asti, eikä edes pitkään välieräsarjaan?

JPS pelasi mainion runkosarjan ja nyt voi kysyä, että sujuiko se liiankin hyvin?

Bandyliigassa oli tänä vuonna joukkueita, jotka JPS kaatoi suurella maalierolla, mutta paljastuiko JPS pelityylistä heikkouksia otteluissa OLSia, Botniaa, Narukerää tai WP-35 vastaan? JPS olisi tarvinnut varsinkin kauden alkupuolelle enemmän kovia kamppailuja.

Myös puolivälieräsarja Narukerän kanssa oli liian helppo, eikä valmistanut joukkuetta riittävällä tavalla Kamppareita vastaan.

Välierissä JPS kohtasi taktisesti fiksumman joukkueen. Kampparit antoi JPS:n hallita palloa, mutta vastaavasti sumputti oman maalin edustansa. JPS yritti läpäistä Kampparien tiiviin puolustuksen keskeltä siinä onnistumatta. JPS:n hyökkäyksen tylsyyttä kuvaa se, että joukkue ei pystynyt voimakkaammin kiertämään Kampparien bussia laitojen kautta.

JPS:llä kävi myös erittäin huono tuuri, sillä välieräpeleistä oli poissa monta tärkeää pelaajaa, kuten Ilari Nikula, Tatu Ässämäki ja Lasse Tammilehto. Riku Hämäläinen pelasi kolmannen välieräottelun kipeänä.

JPS lähti kauteen uudella päävalmentajalla ja uudistetulla pelityylillä. Palloa pelattiin suoraviivaisemmin kohti vastustajan maalia, mutta miksi se ei aina tuottanut tulosta? JPS:n hyökkäyksestä puuttui jotain olleellista.

Pelaajilta tuntui joskus olevan hakusissa punainen lanka, tieto omasta roolista. Otettiinko vastuuta omasta tekemisestä riittävästi vai annettiinko sitä liikaa kaverille?

JPS:n rosterissa on nuoruutta ja kokemusta, vauhtia ja harkintaa. Luistelussa ja vauhdissa JPS pärjää, mutta miten oli sen harkinnan kanssa?

Enemmän odotin kokeneemmalta kaartilta, kuten Mikko Rytköseltä, Tuomas Rintalalta ja Anssi Hänniseltä. Vaivasivatko Rytköstä vanhat vammat vai miksi hän ei noussut samalla tavalla johtavaksi pelaajaksi kuin viime kaudella? Taidan kuitenkin olla väärässä. Bandyliigan pelaajat nimittäin äänestivät puolustaja Rytkösen bandyliigan tähdistökentälliseen. Saman kunnian JPS:stä saivat Nikke Tuhkanen ja nuorimpana 22-vuotias Lasse Tammilehto.

JPS:n nuoret pelaajat näyttivät Tatu Ässämäen ja Riku Hämäläisen johdolla A-junnujen voittoisassa finaalissa, että jääpallon lähitulevaisuus on Jyväskylässä hyvällä tolalla. Vaikka loppuottelu meni JPS edustusjoukkueelta sivu suun tänä talvena, on joukkue vahvasti ehdolla mitalipeleihin tulevina vuosina. JPS:n pitkäaikainen työ junnujen kasvattamisessa tuottaa nyt satoa.

JPS jäi tänä vuonna ilman SM-mitalia. Jotenkin se ei edes harmita, koska tappio Kamppareille välieräsarjassa oli kauden pahin pettymys. Kun JPS ei päässyt pelaamaan mestaruudesta loppuotteluun, niin pronssi olisi ollut vain hivenen salvaa avoimelle haavalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.