Kolumni: Liikkua saa, kenttä ei ole suljettu

Onhan se kyltti ollut Palokan yleisurheilukentällä jo vuosikausia. ”Kenttä suljettu”. Kirjoitettuna isoin kirjaimin.

Jostain syystä se kiehautti äitienpäivän aamuna normaalia enemmän. Se herätti paljon kysymyksiä. Miksi? Miksi kaupunki haluaa kieltää kansalaisilta liikkumisen aikana, jolloin liikunnan terveysvaikutuksiin on lopultakin alettu herätä. Miksi pituutta hyppäämään menneen tyttäreni piti pohtia, toimiiko hän väärin harrastaessaan kentällä liikuntaa?

Kiihdyksissäni nappasin kyltistä ja lukitusta portista kuvan ja jaoin sen Twitteriin. Sitten kuohahti some. Kuvani synnytti häkellyttävän paljon keskustelua. Se aiheutti runsaasti ihmettelyä. Ymmärrystä kiellolle ei herunut sieltäkään. Lopulta joku neuvoi, että kannattaa kysyä kaupungilta syytä kylttiin ja munalukkoon.

Päätin tarttua tähän yksinkertaiseen mutta nerokkaaseen ideaan.

Joskus voi yllättyä iloisesti. Etukäteen ajattelin, että kaupungin viisaissa päissä kenttien käyttökieltoja perustellaan joko ilkivallan estämisellä tai sitten sillä, että kentät halutaan vain maksavien asiakkaiden käyttöön. Soitto Jyväskylän kaupungin palveluesimies Markku Kautolle olikin sitten pelkästään positiivinen yllätys.

– En pidä millään tavalla järkevänä tuota kieltoa. Se on väärässä paikassa. Yöaikaan kenttä on järkevää pitää kiinni, ettei sinne mennä mopoilemaan eikä autoilemaan, kyltistä aiemmin tietämätön Kautto totesi ja kertoi lähettäneensä välittömästi postia Palokkaan asiasta.

– Kentän käytön kieltäminenhän on ihan hölmöläisten hommaa, Kautto jatkoi.

On siis syytä olettaa, että kiehauttava kyltti poistuu kentältä lähipäivinä. Varmaa taas on, että käyn kentän laidalla jonain päivänä asiaa tarkastamassa.

Palokan kentän kieltokyltti voi tuntua pieneltä asialta. Tavallaan se sitä onkin, sillä tuskinpa kukaan on liikkujia tähänkään asti kentältä tullut häätämään. Meidänkin tyttö sai äitienpäivänä hyppiä hiekkakasaan aivan rauhassa. Ja siitä hän nautti, kuten liikunnasta yleensäkin.

Toisaalta kieltokyltti on erittäin merkittävä asia. Iso kieltokyltti viestii liikuntavastaisuudesta ja tuskinpa liikuntapääkaupunki Jyväskylä haluaa omille asukkailleen kyseistä viestiä antaa. Eikä varsinkaan muille, sillä Jyväskylällä on syystäkin hyvän urheilukaupungin maine.

Se itselleni rakkaasta Palokasta. Entäpä muut kentät? Niidenkin suhteen Kautolla on lähes pelkästään hyvää kerrottavaa.

– Nurmialueita pitää kosteina aikoina tilanteen mukaan suojata. Muuten kentillä saa liikkua, jos siellä on tilaa. Yleisurheilukentillä kenttämiehiltä voi kysellä välineitä. Keihäitä ja kuulia ei voi turvallisuussyistä pitää ihan vapaana.

Ja edellinen koskee myös Harjua. Kesän Kalevan kisojen areenalle on sallittua mennä urheilemaan.

Kenttiä EI siis ole suljettu. Liikunta on sallittua.

Näin liikuntamyönteinen kolumnistikin voi rauhoittua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .