Kolumni: Menestysmahti Norja kurottelee jo kesälajeja

Norjaa ei ole varsinaisesti tunnettu yleisurheilumaana, mutta tällä viikolla sillä voi olla edessään kaikkien aikojen EM-kisat. Norjan yleisradioyhtiö NRK arvioi, että jopa kuudella norjalaisella urheilijalla on realistinen mahdollisuus kultamitaliin. Kirkkaimpina tähtinä loistanevat 400 metrin aitajuoksun maailmanmestari Karsten Warholm ja kestävyysmatkojen Ingebritsenin veljekset.

Suomen joukkueesta suoranaiseksi kultatoivoksi ei voi laskea juuri ketään, ja edes minkäänlaiset mitalit ovat tiukassa. Joukkueen koossa sentään voitamme: Suomen yli 40 urheilijaa vastaan naapurimaan vain reilut 30 urheilijaa.

Kun Norja alkaa ottaa haltuunsa myös kesälajeja, on se urheilumaana likipitäen täydellinen. Kisojen jälkeen meitä odottavat väistämättä vertailut Pohjoismaiden kesken. Ruotsin ylivoimaa ei päihitä kukaan, mutta rinnastukset samankokoiseen naapurimaahan Norjaan ovat taattuja. Miksi Norja onnistuu? Miksi me emme? Asia on parempi käsitellä pois alta jo ennakkoon.

Olennaista hyvässä urheilumaassa ei ole suora menestyshurmos, vaan liikkumisen ilmapiiri. Ihmemaa Norjassa jokainen on urheilija. Työmiehet, yliopiston professorit ja bussikuskit näyttävät kaikki hiihtäjiltä – koska sitä he luultavasti ovat. Ja kun hiihtokausi loppuu, alkaa juokseminen ja pyöräily. Osloa ympäröivillä kukkuloilla tuntee itsensä laiskaksi, jos tekee matkaa näköalapaikalle reippaasti kävellen. Kävely on vain turisteille. Norjalainen ehtii pyyhältää juosten ohi jo kymmenettä kierrosta, ennen kuin itse pääsee edes perille.

Norjalaisilla on kaiken lisäksi prioriteetit kohdallaan. Makeisia, tupakkaa ja alkoholia verotetaan järkyttävän hintaisiksi, mutta esimerkiksi Oslossa urheiluvälineitä saa lainata ilmaiseksi kaupungin palvelusta. Frigo-nimisessä liikkeessä on tarjolla kaikkea lumilaudoista retkeilyvarusteisiin, kaikki täysin ilmaiseksi. Urheiluvälineitä on kirjaimellisesti helpompaa hankkia kuin alkoholia, jonka myyntiä rajoitetaan vielä enemmän kuin Suomessa.

Suomalaisesta yhteiskunnasta ovat jo lähes kadonneet kauppojen suljetut sunnuntait ja arkipyhät. Vanha perinne on edelleen voimissaan Norjassa, ja välillä kaupat tuntuvat olevan enemmän kiinni kuin auki.

Tästäkin ilmiöstä löytyy urheilullinen ulottuvuus: kun sunnuntaisin kukaan ei ole töissä tai käy kaupassa, aikaa jää millekäs muullekaan kuin liikkumiselle. Lenkkipolut täyttyvät äärimmilleen sunnuntaipäivisin, ja perheillä on aikaa ulkoilla yhdessä. Lapset kasvavat siihen, että kaikki vapaa-aika vietetään ulkona.

Norjan panostukset huippu-urheiluun ovat tietenkin omalla tasollaan, ja maan yleinen varallisuus näkyy tuloksissa. Huippu-urheilijoita tuottavasta järjestelmästä ja liiton merkityksestä voisi puhua loputtomiin. Raha on tärkeää, mutta erittäin suuri merkitys on vapaa-ajalla, ja kuinka sen käyttää. Liikkuvasta kansasta nousee EM-kisojen tähtiä, liikkumattomasta ei.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .