Kolumni: Unelmavävy Bottaksen karheampi puoli

Unelmavävyn status voi tuntua ihan mukavalta, kunnes se jossain vaiheessa alkaa tuntua rasitteelta. Tällaiseen päätelmään Valtteri Bottas näyttää päätyneen.

Läpi julkisen elämänsä erittäin hillitysti ja korrektisti esiintynyt Bottas antoi aiemmin talvella Helsingin Sanomille (HS 2. 2.) yllättävän räväkän haastattelun.

– Moni luulee, että olen tosi neutraali tai että ulosantini on mitäänsanomatonta. Tai että minulla ei ole tunteita, halua tai asennetta, mutta kukaan ei tiedä mitä minä ajattelen, teen tai millainen olen, hän totesi.

Jutun luettuamme tiedämme enemmän. Tiedämme muun muassa, että Williams-vuosiensa aikana Bottas ajautui vakavaan ylikuntotilaan, josta ei kertonut edes työnantajalleen (”Ne pari vuotta menivät kuin sumussa”). Tiedämme myös, ettei vauvauutisia kannata lähiaikoina odotella (”Jos ja kun haluan lapsia, haluan olla myös paikalla”) ja joskus Bottaksellakin on tarve nollata (”Olen turvautunut perussuomalaiseen kaatokänniin”).

Bottas sanoi, ettei halua olla mikään julkkis, mutta samassa hetkessä hän avasi elämäänsä yleisölle niin kuin julkkikset tekevät julkisuutta halutessaan.

Irtiotto ei varmasti tapahtunut harkitsematta. Formula ykkösten kaltaisessa jättibisneksessä toimijoilla on tarkat mediastrategiat, jossa työkalupakkiin kuuluu toisaalla mitäänsanomattomuus konfliktien välttämiseksi, toisaalla huhujen laskeminen liikkeelle valikoitujen kanavien kautta, sekä yleisön suurin herkku: spontaanit purkaukset kisatapahtumissa.

Ja sitten on suhteellisen harvinaiset yksityishaastattelut, jotka tuovat arvokasta näkyvyyttä sekä haastateltavalle että kyseiselle tiedotusvälineelle. Haastateltava ei voi sanella kysymyksiä haastattelijan suuhun, mutta vastauksillaan hän pystyy määräämään jutun tahdin.

Hesari oli järkivalinta Bottaksen ulostulon paikaksi. Näkyvyys valtakunnanmediassa oli taattu. Iltapäivälehdessä huomiota olisi saanut vielä enemmän, mutta otsikot olisi saatettu repiä parisuhdeasioista. Se ei olisi palvellut linjaa, jossa entinen kiltti haluaa näytellä kovempaa jätkää.

Bottas jatkoi samalla linjalla Mercedeksen sponsoritilaisuudessa hiljattain Torinossa. Sielläkin hän kertoi medialle, miten oli raskaan viime kauden päätteeksi vetänyt pään pari kertaa kunnolla täyteen. Nollauksen jälkeen hän oli löytänyt rentouttavan harrastuksen valokuvauksesta ja matkaillut Etelä-Amerikassa vaimonsa ja ystäviensä kanssa, miettimättä formuloita.

– Palattuani päätin, että aion tänä vuonna voittaa kaikki, Bottas sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Tarkalleen ottaen: ”I’m going to beat everyone.” Aion lyödä kaikki.

Voi olla, että aloite julkisuuskuvan karhentamiseen on tullut Bottakselta itseltään eikä hänen talliltaan Mercedekseltä.

Viime heinäkuussa tallipäällikkö Toto Wolff päästi möläytyksen kutsuttuaan Unkarin gp:n päätteeksi Bottasta ”sensaatiomaiseksi apumieheksi”. Bottas myönsi heti suoraan, että lausunto satutti. Enää tallikaan ei peitellyt, mikä on Bottaksen ja Lewis Hamiltonin marssijärjestys.

Englanniksi Wolffin lausunto kuulosti erityisen pahalta. Bottas oli ”wingman”, se tyyppi, joka lähtee yökerhoon playboyn tukimieheksi kun tämä iskee baarin kauneimman naisen.

Valtteri Bottas on F1-uransa ajan ollut kiltti tiimipeluri. Kiltteys on liitetty myös hänen ajotyyliinsä ja kilpailuluonteeseensa.

Bottaksella alkaa isojen panosten kausi. Veikkaan, että luvassa on aiempaa aggressiivisempia ohitusyrityksiä.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Sanomien urheilutoimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .