Kolumni: Vain kympin esitykset riittävät

Suomen jatkopaikka vaatii taktista osaamista ja ripauksen onnea.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue matkusti Bulgariaan MM-lopputurnaukseen haastajana. Joukkueessa on käynnissä sukupolvenvaihdos, joka alkoi oikeastaan jo neljä vuotta sitten Puolan MM-kisoissa.

Puolassa oli jalkeilla maailmanliigassa ja arvoturnauksissa aivan kansainvälistä eliittiä vastaan pelannut joukkue, joka oli napsinut voittoja maailman kymmenen parhaan listalta. Puolassa sama meno jatkui, ja tuloksena oli MM-lopputurnauksen yhdeksäs sija. Se on suomalaisen palloilun ehkäpä kovin saavutus.

Hienokseltaan sensaatiota osattiin odottaa, sillä silloinen Tuomas Sammelvuon poppoo oli huippuunsa viritetty ja potentiaali oli nähty.

Sunnuntaina Varnassa astelee kentälle Suomi, jolta ei uskalla kuin toivoa yhdeksättä sijaa.

Matkassa on paljon nuoria miehiä, joiden pitäisi ottaa hurjasti vastuuta. Pari loukkaantumista ja muut poisjäännit ovat verottaneet kisaryhmästä viisi pelaajaa, joista ainakin Olli-Pekka Ojansivun, Mikko Oivasen ja Olli Kunnarin aukkoja on hankala paikata. Samoin Antti Siltalan tapainen taistelija olisi ollut nuorisokaartille oiva kannustaja, mutta polvileikkauksensa jäljiltä Savo Volleyn urheilutoimenjohtaja jäi kotiin.

Nykyjoukkueen kokeneimmista pelaajista Mikko Esko ja Urpo Sivula pelaavat kotoista liigaa. Ulkomaisista sarjoista tulee toki nytkin pelimiehiä, mutta MM-kisapelien tasoisiin otteluihin joukkueen näppituntuma on vähäinen.

Yleispelaajien osasto huutaa uusia ratkaisijoita. Elviss Krastins, 23, on pelannut jo 115 maaottelua, mutta hänenkin vahvuutensa on enemmän vastaanotossa kuin junttalyönneissä.

Esko ja Sivula on pelin tärkein akseli, joka saa paljon vastuuta. Edellisen MM-ihmeen tärkeä tekijä oli tälle passarin ja hakkurin yhdistelmälle täydellinen vaihtopari, Eemi Tervaportti ja Ojansivu toivat oman kiihkeän rytminsä. Nyt Japaniin siirtyvä Samuli Kaislasalo saa kokeilla kättään Tervaportin nopeisiin laitapasseihin.

Puolustus nojaa libero Lauri Kermiseen. Hänellekään peruspeli ei riitä. Puolustuspallojen on noustava yhä useammin niin, että jatkohyökkäyksessä on mahdollisuus pisteeseen. 25-vuotiaana Kerminen kuuluu jo konkarikaartiin, jonka on oltava kaikessa tekemisessä esimerkkinä.

Suomen pitää pystyä liki täydellisiin peleihin yltääkseen jatkopaikalle eli neljän parhaan joukkoon.

Muistetaan, että MM-karsinnoissa Suomen voitti kaikki ottelunsa. Mahdollisuus on aina olemassa. Avauspeli kertoo joukkueen luonteesta sen, että pystyykö se tarttumaan tilaisuuteensa.

Kävi turnauksessa miten tahansa, on miesten lentopallolla mielenkiintoinen tulevaisuus. Nykyinen miehistö on lyhyenläntä arvokisoihin, mutta kotona on varttumassa joukkueellinen pitkiä lupaavia nuoria. Suomella on pian aloitusmiehistö, jonka keskipituus alkaa kakkosella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .