Kommentti: Kaikkien aikojen paras Kirittäret

Naisten pesäpallon Suomen mestaruuden voittanut Kirittäret mallia 2018 on aivan poikkeuksellinen joukkue. Se on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Sen henki huokuu itseluottamusta, vahvuutta, iloisuutta ja yhdessä tekemistä. Se pelaa erityisen vahvaa ulkopeliä ja kaivaa sisäpeliin ratkaisijat tukalallakin hetkellä. Tämän vuoden Kirittäret on kaikkien aikojen paras naisten pesäpallojoukkue. Tämä on tosin vain henkilökohtainen mielipiteeni ja vertailu kattaa 32 vuotta. Niin monta kautta olen arvioinut naisten pesäpalloa toimittajana.

Jos joku tänään soittaa ja on toista mieltä, olen valmis tulemaan vastaan ja nimetä joukkueen kaikkien aikojen parhaaksi Kirittärien joukkueeksi. Naisten pääsarjapesistä on pelattu Jyväskylässä Kirittärien nimellä vuodesta 2001 ja nyt tullut SM-kulta on Kirittärien yhdeksäs mestaruuus.

Miksi Kirittäret oli niin hyvä joukkue tänä vuonna? Emma Sallisen mielestä syynä oli sitoutuminen yhteiseen tekemiseen. Saana Sumenin mukaan erittäin merkittävä tekijä oli usko omaan tekemiseen. Emma Nieminen korosti kovan työn ja harjoittelun merkitystä.

– Me on tehty paljon töitä yhteisen tavoitteen eteen, Nieminen korosti.

Sallinen oli Niemisen kanssa samoilla linjoilla.

– Me ollaan paljon harjoiteltu sen viimeisen palon tekemistä. Kuntopiikki osui oikeaan aikaan, mutta matka ei ole ollut helppo, Sallinen sanoi.

Kirittäret aloitti valmistautumisen tähän kauteen vuosi sitten. Pelinjohtajaksi palannut Jussi Viljanen on höykyyttänyt joukkuetta parhaimmillaan yhdeksän treenikerran leirityksillä.

– Kyllä siinä on naista kysytty. Tehdyn työn määrä näkyi lauantaina Tampereella, kun noustiin sillasta voittoon, Camilla Kirsilä sanoi.

Virpi Hukan mukaan Kirittärien hyvyys perustui jäätävän hyvään ulkopeliin. Ella Korpela korosti yhteishengen merkitystä, kun Eeva Mäki-Maukola painotti sitkeyttä. Aino-Maija Holappa mainitsi hyvän keskittymiskyvyn.

– Tässä joukkueessa on hyviä yksilöitä, jotka pelaavat hyvin yhteen, Holappa sanoi.

Venla Karttunen yhdisti paremmuuden kovaan itseluottamukseen.

Kirittäret on hyvä joukkue, koska se on kasattu sellaiseksi. Kirittärien toiminnanjohtaja Petri Kaijansinkko ja Viljanen valoivat mestarijoukkueelle tukevan kivijalan viime kesänä. He pestasivat Ella Korpelan Oulusta sekä Eeva Mäki-Maukolan ja Laura Toikkasen Raumalta, koska sellaisille pelaajille oli tarvetta.

– Korpelalla oli muitakin ottajia, mutta hän valitsi Kirittäret, koska hän haluaa voittaa mestaruuksia ja kehittyä pelaajana, Kaijansinkko sanoi.

Joukkueen rungon muodostivat kokeneet pelaajat, kuten Emma Nieminen, Virpi Hukka ja Marjukka Urpelainen. Pelinjohdon rohkeudesta kertoo 15-vuotiaan Venla Karttusen ottaminen vakiorosteriin Iina Valkeejärven loukkaannuttua.

– Venlan lahjakkuus, ahkeruus ja tavoitteellisuus tiedettiin, mutta se oli meille kaikille yllätys, että hän oli valmis superin peleihin noin nopeasti. Onneksi uskallettiin luottaa häneen, Kaijansinkko sanoi.

Kaikkien aikojen parhaasta Kirittäristä ovat jatkosopimuksen jo allekirjoittaneet Korpela, Nieminen, Mäki-Maukola, Toikkanen, Karttunen, Mantsinen, Kirsilä, Valkeejärvi ja Silja Kantanen. Hukka, Urpelainen, Sallinen ja Sumen miettivät vielä.

– Tämä ilta juhlitaan mestaruutta ja vasta sitten katsotaan tulevaan, Sallinen tuumasi sunnuntaina jatkostaan.

Kun Viljanen jatkaa pelinjohtajana, on ensi vuoden tavoitteena Viljaselle kahdeksas ja Kirittärille kymmenes mestaruus. Siinä projektissa kannattaa Sallisenkin olla mukana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .