Krista Pärmäkoski kesti kuumottavan lähtöpaikan ja taipui vain takaa-ajaneelle Norjan Johaugille

Suomen naisten maastohiihtomaajoukkueen tähti Krista Pärmäkoski huokui tyytyväisyyttä maailmancupin normaalimatkat avanneen Rukan perinteisen kympin jälkeen.

Pärmäkoski starttasi väliaikalähtökilpailuun puoli minuuttia ennen ennakkosuosikki Therese Johaugia, pysyi toisella kierroksella hänet ohittaneen norjalaisen vauhdissa ja saavutti kilpailun toisen sijan Johaugin jälkeen.

–  Lähtöpaikka oli aika kuumottava, kun Therese lähti puoli minuuttia perään. Hän ei kuitenkaan ottanut ensimmäisellä kierroksella kiinni ja olin onnellinen, ettei hän saanut edes (toisen kierroksen) ensimmäisessä pitkässä nousussa kiinni, Pärmäkoski jutteli kisan jälkeen.

–  Jos hän olisi karannut, olisi voinut ollut vaikeaa. Sain aika rennosti tulla, mutta kovaa hiihdettiin. Varmasti hänestä oli apua, mutta kilpailujen loput ovat tulleet hyvin minullakin. Olisin pystynyt taistelemaan, Pärmäkoski jatkoi.

Pärmäkoski hävisi Johaugille 30,1 sekuntia, joten peesiä riitti maaliin asti. Venäjän Natalia Nerpjajeva hävisi Pärmäkoskelle 14,3 sekuntia.

–  Olen tyytyväinen tulokseen. Ensimmäisellä kierroksella vauhti ei ollut sitä, mitä halusin. Toisella kierroksella saavutin maksimivauhdin, Neprjajeva kertoi kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

Pärmäkosken ja Johaugin ollessa ladulla satoi koko ajan lunta. Neprjajevan hiihdon aikaan sade laantui, mutta venäläinen ei saanut kiristettyä vauhtiaan tarpeeksi.

Pärmäkosken tuntuma sukseen parani kilpailun aikana.

–  Sukset olivat hyvät. Alkupää pääsi liikkeelle ennen kuin lumisade yltyi kovaksi. Rauhottelin itseäni, että kärkinimille tilanne on sama. Kaikki lähtivät kahden minuutin sisään. Pito oli hyvä. Otin sellaisen suksen, mikä on helpompi nousuissa, Pärmäkoski sanoi.

Johaug toisti viime kauden tempun

Johaug oli ylivoimainen myös viime vuonna, jolloin hän tykitti Rukan kympin 22,5 sekuntia toiseksi tullutta Ruotsin Charlotte Kallaa nopeammin. Perjantain sprintissä Johaug putosi Pärmäkosken tavoin jatkosta pudotushiihtojen ensimmäisessä vaiheessa.

–  Olen erittäin iloinen, että pääsin palkintokorokkeelle. Voitto tuntuu hyvälle. Näin Kristan ja yritin ottaa kiinni toisella kierroksella. Sitten menimme yhdessä maaliin, Johaug tuumi.

–  Sukset olivat hyvät. Olosuhteet olivat vaikeat, kun satoi lunta. Minulla on huomenna hyvä mahdollisuus taistella voitosta, Johaug viittasi vaatimattomasti sunnuntain vapaan takaa-ajoon.

Kolmantena matkaan lähtevä Neprjajeva pyrkii tavoittamaan Pärmäkosken, mutta suomalainen luottaa myös vapaan iskukykyynsä.

–  Pystyn menestymään myös vapaalla ja lähden tekemään hyvää tulosta, Pärmäkoski lupaili.

Lauantain perinteisen kympin suomalaisonnistujiin lukeutui myös Kerttu Niskanen, joka oli kymmenes. Hän jäi voittajasta 1.07,2.

–  Eilisen sprintissä otin kovan hapon, ja joskus se on pois seuraavan päivän suorituksesta normaalimatkalta. Vähän jäi sama fiilis ja mietityttämään, Niskanen tuumi.

–  Se on kuitenkin hyvä, jos tuollaisellakin tunteella pääsee kärkikymmenikköön ja sukset luistaa. Näin pääsee taistelemaan hyvistä sijoituksista.

Johaugin vauhti on muiden sprinttivauhti

Johanna Matintalo oli 25:s, Anne Kyllönen 38:s ja Susanna Saapunki 39:s. Kyllönen sairasteli tällä viikolla, mutta pystyi melko ehjään hiihtoon.

–  Ei tullut takapakkia olotilaan (sprintin jälkeen), mutta kyllä tuntuu, että viimeistä puristusta ja iskutusta ei löydy. Joutuu menemään kisavauhtimiinusta, Kyllönen kertasi.

–  Alku lähti hyvin liikkeelle, mutta toiselle kierrokselle lähtiessä tuli huonompi hetki. Lopussa pystyi sparraamaan. Matkaan mahtui hyvää ja huonoa.

Johaugin voittovauhti ei yllättänyt Kyllöstä, joka täyttää tänään 32 vuotta.

–  Voittomarginaali oli aika odotettava. Ei siinä ole yllättävää. Tällaisella ladulla hän on aina hyvä ja pystyy tekemään eroa. Hän menee nousuja omaa vauhtiaan. Se on meille varmaan jotain sprinttivauhtia se hänen (normaalimatkan) kisavauhti, Kyllönen naurahti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.