Kuningas ja kuningatar Keski-Suomesta

Kuninkuusravien tuoreet kuningas ja kuningatar tulevat Keski-Suomesta. Suomenhevosten valtikat siirtyivät uusiin käsiin Lappeenrannassa viikonvaihteessa järjestetyissä Kuninkuusraveissa.

Saarijärveläisen Jouko Tarvaisen valmentama Patrikin Muisto vei lähes kaiken Lappeenrannan kuninkuuskilpailusta. Uuden kuninkaan ainoa tappio tuli sunnuntain päätösmatkalla. Ravikuningattareksi seppelöitiin Pertti Puikkosen valmentama I.P. Vipotiina.

Ensimmäisen osakilpailun lauantaina johtopaikalta voittanut Patrikin Muisto oli paras myös sunnuntain maililla, vaikka juoksi lähes kaiken aikaa johtavan Saran Salaman ulkopuolella. Kylkiäisinä tuli rataennätys 21,0a, joka on kuusi kymmenystä parempi kuin Vieterin nimissä 30 vuotta pysynyt edellinen ennätys.

– Etukäteen ajattelin kyllä, että mistä ajaisin, mutta ehkä toinen rata oli kovempi ponnistella, Jouko Tarvainen viittasi radan hienoiseen pehmeyteen.

Kilpailun päättäneellä 3 100 metrin matkalla Patrikin Muisto pääsi sopuisasti Saran Salaman ohi johtopaikalle. Vauhti pysyi maltillisena, ja vain Huiman Pyste pystyi lopulta ohittamaan Patrikin Muiston.

Jouko Tarvaisen suojatin kuninkuus varmistui ilman tarkistuslaskentoja. Viimeisessä osalähdössä viidenneksi sijoittunut Saran Salama hävisi yhteisajoissa tasan sekunnin ja sai tyytyä kolmen kuninkuuden jälkeen toiseen sijaan.

Huiman Pyste nousi voittonsa myötä kolmanneksi ennen tasaisesti suorittanutta Fransia. Harri Konttisen mukaan Huiman Pyste menetti mahdollisuutensa kokonaiskilpailun voittoon lauantaina pieleen menneellä avausmatkalla. Huiman Pysteen toinen omistaja on jyväskyläläinen Kari Hintikka.

Kahden osalähdön jälkeen kolmantena ollut Erikasson laukkasi kolmella kilometrillä sekä alussa että vielä viimeisessä kaarteessa, kun oli kiertänyt välissä jo Patrikin Muiston rinnalle. Korvasuojien pois vetäminen pelästytti siihen tottumattoman oriin.

Ensikertalainen suoraan kuninkaaksi

Patrikin Muisto oli 11-vuotiaana kuninkuuskilpailun ensikertalainen. Se on noussut avoimiin sarjoihin vasta tällä kaudella, mutta nyt tili karttui kerralla 55 000 eurolla.

Tammojen kilpailussa yllättänyt I.P. Vipotiina keräsi viikonloppuna 41 500 euron saaliin. Se on osallistunut kuningatarkisaan ennenkin, mutta seppeleestä se ei ole päässyt aiemmin nauttimaan. Sama pätee sen valmentajaan Pertti Puikkoseen yhtä lailla kuin Jouko Tarvaiseenkin.

I.P. Vipotiina kukisti kolme viikkoa aikaisemmin Mikkelissä kaikki parhaat oriit ja teki tammojen Suomen ennätyksen, mutta lauantaina siinä ei ollut virtaa samalla lailla.

Tilanne koheni sunnuntaiksi. Bravuurimatkaksi arveltu maili ei tuottanut vielä kunnon tulosta, kun sisäradalta ei löytynyt ajoissa väylää vapauteen, mutta päätöskisa käänsi koko kilpailun I.P. Vipotiinan eduksi.

I.P. Vipotiina oli alusta asti kärkikahinoissa ja iski johtoon viimeisessä kaarteessa. Muut jäivät niin kauas, että I.P. Vipotiina nousi yhteisajoissa kuudennelta sijalta kuningattareksi.

– I.P. Vipotiina oli tänä päivänä aivan eri hevonen kuin eilen, ja mailin matkalla tuntui, että jäi aika paljon varaa, Pertti Puikkonen kertasi päätösmatkan yllätysvoiton jälkeen.

– Se sai henget auki lauantaina. Se on täydellinen hevonen kilpahevoseksi, kun sillä on kova luonne ja se kestää kovaa treeniä, Puikkonen pohti.

Velin Vinke väsyi

Heikki Parviainen on kasvattanut I.P. Vipotiinan, ja sen omistavat Hannu Hokkanen, Jouni Koittola ja Seppo Juvonen Jämsänkoskelta. Se voitti nuorena sekä Kriteriumin että Derbyn Heikki Torvisen valmennuksessa ja siirtyi espoolaisen Puikkosen talliin kevättalvella reilut kaksi vuotta sitten.

Kaksi osalähtöä voittanut Velin Vinke romahti päätösmatkan viimeisessä kaarteessa. Antti Teivaisen mukaan tamma yksinkertaisesti väsyi, kuten tapahtui myös heinäkuun alussa Vermon pitkällä matkalla. Velin Vinke putosi kisassa viidenneksi.

Oktaavia sijoittui kokonaiskilpailussa toiseksi. Sen taustajoukoille jäi jossiteltavaa, sillä päätösmatkalla tuli paljon lisämetrejä aiheuttanut laukka. Marimin oli yhteisajoissa kolmas.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .