Kuosmanen hävisi EM-pronssiottelun, mitalisarja katkesi

Elias Kuosmanen taisteli ansiokkaasti kreikkalais-roomalaisen painityylin pronssimatsissa painin EM-kisoissa keskiviikkona Roomassa. Taistelu alle 97 kilon miesten pronssiottelussa ei tuottanut tulosta, sillä 34-vuotias turkkilainen opettaja Cenk Ildem vei voiton viimeisellä suorituspisteellään.

Pronssikohtaaminen päättyi tasapistein 3–3.

–  Mattopuolustuksen pitävyyttä painotimme. Turkkilainen on kokenut arvokisajyrä, joka tuntee kyllä metkut, joten tarkkuus ennen muuta on mottomme, päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela kertoi ottelun alla.

Jälkijaksolla Kuosmanen pysyi matossa kelvokkaasti, ja avausjaksolla hän vyörytti hyvin. Mutta turkkilainen passasi Kuosmasen yrityksen tilanteessa, jossa Kuosmanen oli hienokseltaan pinteessä, eikä ehtinyt riittävän nopeasti mahalleen matolla.

–  Turkkilainen oli aika liero. Hän passasi hyvin, ajoi Kuosmasen siltatilanteeseen ja otti kaksi pistettä. Kuosmasen olisi pitänyt olla nopeampi vyörytyksensä jälkeen, painivalmentaja Juha Lappalainen viestitti Roomasta.

Paini vaatii tahtoa, työtä ja lahjakkuutta. Tuota kaikkea 24-vuotiaalla Kuosmasella on kosolti.

Kaksi edellistä EM-pronssia voittanut Kuosmanen paini taas kerran tarkasti ja määrätietoisesti. Se ei vain nyt riittänyt. Ildem oli jälleen kerran inhottava vastus Kuosmaselle.

Olympiakisojen maapaikka haussa

Puolustusvoimain urheilukoulun liikunta-aliupseerina työskentelevä kersantti Kuosmanen tunnetaan älykkäänä ja taitavana pystypainijana. Kuosmanen nousi vuosia kestäneestä sumujen sillasta takaisin tanakaksi painijaksi: vuosina 2013–2016 Kuosmaselta jäi kuudesta nuorten arvokisasta viidet väliin vaikeiden vaivojen vuoksi.

Kuosmasen taas kerran niukasti voittanut turkkilainen Ildem on startannut kotikaupungistaan Istanbulista lähes koko 2000-luvun ajan kansainvälisiin painikekkereihin.

Ildem näyttänyt kykynsä ja väkevyytensä useissa arvokisoissa. Hän on pitkällä painiurallaan saalistanut olympiapronssin lisäksi kolme MM-pronssia ja EM-hopean sekä kolmesti EM-pronssia.

Kuosmanen kokee seuraavan rajun ja raa´an kisatapahtuman reilun kuukauden kuluttua Unkarin Budapestissä. Hän lähtee hakemaan siellä järjestettävästä Euroopan olympiakarsintaturnauksesta 97-kiloisten maapaikkaa Tokion olympialaisiin.

Viime syksyn Kazakstanin MM-painien 97-kiloisten kuusi parasta painijaa olivat kaikki Euroopasta. Tämä merkitsee sitä, että maanosan olympiakarsintoja ajatellen Kuosmasen tieltä Tokion kesäkisoihin on jo poistunut mies Venäjältä, Armeniasta, Serbiasta, Turkista, Puolasta ja Georgiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.