Kuukautisiin ja klitorishierontaan liittyviä viestejä, tuijotusta rintoihin –  Tennisliiton kysely toi ilmi seksuaalisen häirinnän tapauksia

Tenniksen pelaajat ovat kokeneet Suomessa kymmenen viime vuoden aikana seksuaalista häirintää, kertoo Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin tekemä kysely.

Suomalaista tennistä järkytti viime syksynä tullut tieto Suomessa tennisvalmentajana toimivan henkilön epäillystä seksuaalisesta häirinnästä valmennettaviaan kohtaan.

Tämän jälkeen Tennisliitto tilasi SUEKilta selvityksen seksuaalisen häirinnän yleisyydestä lajin piirissä. Tulosten mukaan osa pelaajista on kokenut häirintää itse ja jotkut ovat havainneet sellaista olleen.

Tennisvalmentajan tapaus on yhä poliisin tutkinnassa.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 92 ihmistä, joista 15 oli kokenut tai havainnut seksuaalista häirintää. Häirintää oli kokenut itse seitsemän ihmistä, kaikki he olivat naisia.

–  Häirintä ilmeni pääasiassa sanallisesti, sanattomasti tai puhelimitse (esim. viestittely). Kaksi pelaajaa oli kokenut fyysistä itsemääräämisoikeutta loukkaavaa, fyysistä häirintää. Suurimmaksi osaksi urheilijoiden kokema häirintä oli tapahtunut useita vuosia sitten, selvityksessä kerrotaan.

Kaksi vastaajaa kertoi kokeneensa tai havainneensa lajissaan häirintää viimeisen kahden vuoden aikana. Kukaan vastaajista ei kertonut kokevansa häirintää juuri tällä hetkellä.

Kysely kertoi myös, että kaksi pelaajaa oli yrittänyt puuttua kokemaansa ja havaitsemaansa häirintään, ja "pelaajien näkökulmasta häirinnän ja epäasiallisen kohtelun käsittely oli ollut puutteellista". Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho kertoo tiedotteessa, että liitto aikoo yhä kehittää toimintaansa häirintätapausten ennaltaehkäisemiseksi.

–  Tennisliitto ottaa kaikki tapaukset vakavasti ja emme hyväksy minkäänlaista häirintää. Selvityksen pohjalta meidän täytyy edelleen kehittää omaa toimintaamme häirintätapausten ennaltaehkäisemiseksi ja luoda seuroihin selkeä prosessi, joilla häirintätapauksia jatkossa selvitetään. Selvitämme myös jatkossa kaikki meille tiedoksi tulleet tapaukset ja haluamme varmistaa jokaiselle pelaajalle turvallisen ympäristön tenniksen parissa.

Kysely lähetettiin kaikkiaan 376 ihmiselle, jotka pelasivat kansainvälisiä otteluita Tennis Europe Tourilla tai Kansainvälisen Tennisliiton (ITF) alaisissa kilpailuissa vuosina 2008–2018. Kun vastaajia oli 92, kokonaisvastausprosentti oli 24.

"Valmentaja tulee liian lähelle esim. treeneissä"

SUEK:n raportissa on myös esimerkkejä kyselyyn vastanneiden pelaajien vastauksista nimettöminä. Ne kertovat erilaisista häirinnän muodoista: häirintää puhelimitse tai virtuaalisesti, sanallisesti, sanattomastikin.

–  Saanut lukuisia seksuaalissävytteisiä tekstiviestejä (henkilön nimi). Mm. kuukautisiin, klitorishierontaan ja ulkonäkööni liittyviä viestejä. Viestittely oli päivittäistä eikä liittynyt suurimmaksi osaksi tennikseen.

–  Lukuisat valmentajat käyttäytyneet epäasiallisesti. Y.Y. ja Z.Z. myös sanallisesti häirinneet ja Y lähetellyt seksuaalissävytteisiä viestejä, Z kehuskellut, kun ”pannut” ala-ikäistä maahanmuuttajataustaista tyttöä.

–  Eräs valmentaja ei pystynyt keskustelemaan useiden tyttöpelaajien kanssa tuijottamatta näitä häiritsevästi rintoihin. Hän on myös kehottanut nuorta tyttöpelaajaa laittamaan minihameen treeneihin, koska hänen takamuksensa näyttää niissä kuulemma niin hyvältä. Yms. epäasiallista vihjailua.

Fyysistä seksuaalista häirintää oli kokenut kyselyn perusteella kaksi naista.

–  Valmentaja tulee liian lähelle esim. treeneissä ja koskettelee muuten kun että olisi neuvomassa esim. lyönnin liikerataa.

"Lähinnä pelaajat kertovat toisilleen"

Häirintään puuttumisen suhteen vastaajakommentit eivät olleet kovin rohkaisevia. Selvityksessäkin todetaan, että "urheilijoiden kokemuksen mukaan häirintäepäilyjen käsittelyssä oli otettu häiritsijän puoli ja siten he itse olivat tulleet mitätöidyksi".

–  Lähinnä pelaajat kertovat toisilleen. Joskus kerrottu vanhemmille ja sitä kautta seurajohdolle. (Seura) ei tehnyt asialle mitään, vaan lakaisi asian maton alle ja jouduin itse lopettamaan tenniksen pikkuhiljaa. Valmentaja sai jatkaa, ja minut leimattiin hulluksi.

–  Aluksi en uskaltanut kertoa kuin kavereille ja kun kuulin, että hekin kokeneet samaa, niin kerrottiin seuran henkilöille ja liittoon, muttei asiaan reagoitu.

–  En usko, että tällaisella kyselyllä saadaan esille edes jäävuoren huippua, sillä tiedän lukuisia tapauksia, jotka eivät vain halua puhua, tai koska ovat niin nuoria vielä, etteivät rohkene, kun eivät ymmärrä.

Vastauksissa myös vaaditaan tapauksiin puuttumista.

–  Kuitenkin tähän (seksuaalissävytteiseen kommentointiin tai vitsailuun) pitäisi tietyissä tilanteissa puuttua varsinkin silloin, kun pelaajat ovat nuorempia ja kehittyvässä sekä herkässä iässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.